Interviu cu Gabriela – fosta cursanta – viitoare stewardesa Smartwings

8 martie 2019

 

Pe Gabriela am cunoscut-o imediat dupa ce a terminat liceul, cand a venit plina de incredere la cursul Cum Ajungi Stewardesa. Zambitoare si pregatita pentru a imbraca uniforma de stewardesa, a fost printre primele cursante care a si reusit acest lucru. A avut o experienta scurta la Ryanair, iar acum a trecut cu succes de interviul Smartwings si urmeaza sa se mute in Praga pentru urmatoarele 6 luni. Mai jos ne spune povestea ei si demonstreaza ca te poti angaja ca stewardesa imediat dupa terminarea liceului.

1. Gabriela, cum te-ai gandit sa ajungi stewardesa? A fost un vis din copilarie sau ideea a aparut mai tarziu?

Nu este un vis de când eram copil. Din contra, prima data când am zburat, am spus ca eu niciodată nu ma voi face stewardesă. Însă cum „niciodată sa nu spui niciodată” mereu funcționează – de fiecare data când am spus ca niciodată nu voi face ceva, mai devreme sau mai târziu, am ajuns sa fac fix acel lucru. Dacă a pornit de la un „niciodată nu m-as face stewardesă”, acum am ajuns la „nu m-as vedea lucrand altceva”. Și uite așa de la primul zbor la stewardesă Ryanair, aviația mi-a intrat in suflet și chiar dacă am avut tentativa de a face altceva, am revenit cu mare drag in acest domeniu!

2. De ce ai ales tocmai Smartwings? Nu e o companie foarte cunoscuta.

Am ales Smartwings pentru ca o sa fiu relativ aproape de casa, pentru ca este o companie care din punctul meu de vedere ma va ajuta sa evoluez atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Este o companie in plină dezvoltare. Având in vedere ca am mai trecut printr-o experiența similară când am lucrat pentru Ryanair, faptul ca ajungi intr-o țara unde trebuie sa te descurci singura in absolut orice, te schimba și te maturizează mult, și eu am nevoie la 20 de ani de asta! Imi plac provocările.

3. Cum a fost interviul Smartwings? Ce ne poti spune despre recrutare?

Interviul a fost structurat in doua părți: testul de engleza și interviu final: testul de engleză mi s-a părut puțin mai dificil fata de alte teste ale altor companii, însă a fost in regula. După testul de engleza am avut interviul final cu recrutoarea, care a fost foarte drăguța și a durat in jur de 10 minute. Am primit întrebări clasice legate de defectele și calitatile mele, intrebari despre experiența mea anterioara in aviație, dacă am întâmpinat situații mai puțin bune, și bineînțeles câteva întrebări din teorie pentru ca dețin deja licența de zbor și acum o sa fac doar partea de Conversion din training. Pot spune un singur lucru și un mare secret pe care l-am descoperit la acest interviu, faptul ca daca ești relaxat și nu faci o drama din faptul ca ai emoții, te va ajuta mult mai mult sa fii acceptat. Oarecum atitudinea de „fie ce-o fi” te ajuta sa ai mai multă încredere in tine și sa fii mult mai atent la răspunsurile pe care le dai și sa nu te pierzi.

13-14 aprilie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/13-14-aprilie-curs-de-pregatire-intensiv-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

4. Urmeaza asadar sa te muti in Cehia, pentru un nou inceput in aviatie. Ce probleme te astepti sa intampini?

In Cehia ma aștept sa întâmpin problemele clasice, cele pe care le-am întâmpinat și in Olanda atunci când am lucrat pentru Ryanair. Și anume, chiria pe care eu trebuie sa mi-o caut singura, și la fel ca in Olanda, ma aștept sa întâmpin dificultăți in a găsi ceva aproape de aeroport și un proprietar care sa nu fie reticent in a închiria unui roman, pentru ca da, am dat și de așa ceva, din păcate. Cu programul nu cred ca voi avea o problema pentru ca sunt o persoana flexibila și dacă trebuie sa fac ceva, fac. Cu colegii sunt sigura ca ma voi înțelege foarte bine pentru ca sunt o persoana foarte prietenoasa si de fiecare data, in orice colectiv mi-am făcut prieteni. Ma aștept și acum sa întâlnesc oameni de la care o sa învăț multe despre viața, așa cum a fost și data trecută la Ryanair, mie de fiecare data îmi place sa ascult mai mult decât sa vorbesc, pentru ca doar așa pot sa învăț multe, și la vârsta mea, am nevoie! Cu pasagerii pot spune doar ca ma ajuta felul meu de a fi, ma enervez greu, am foarteeee multă răbdare, uneori prea multa și îmi place enorm sa fiu drăguța și sa zâmbesc, chiar dacă un pasager este mai reticent, încerc sa ignor asta și sa-mi fac meseria cu profesionalism. Merg pe principiul ca eu sunt acolo pentru a fi drăguța cu ei, e alegerea lor dacă fac asta la schimb.


5. Ce crezi ca te-a ajutat sa obtii jobul de stewardesa? De ce te-au ales tocmai pe tine recrutorii, ce a facut diferenta dintre tine si ceilalti candidati?

Sinceră sa fiu, probabil atitudinea este cea care face diferența. Cu cât ești mai relaxat, mai sigur pe tine și nu te pierzi, cu atât ai mai multe șanse. Am învățat ca nu e cazul sa ma panichez la un simplu interviu, îmi pastrez stresul pentru alte situații, cum ar fi un incendiu la bord, sau o evacuare de urgentă. Am fost ironica! Dar am vrut sa fac o mică comparație, consider ca pentru o stewardesă este vital sa poți sa-ți păstrezi calmul, dacă tu te pierzi la interviu, clar ai dat dovada ca intr-o situație mai dificila nu vei face fata. Am învățat sa-mi controlez emoțiile și asta a fost cheia „succesului”.

6. De ce ai ales o companie din Europa si nu te-ai orientat catre alte companii aeriene?

Am ales o companie din Europa cu un contract de 6 luni, pentru ca este in primul rând mai aproape de casa, la aproximativ 2 ore. Ceea ce înseamnă ca pot sa vin sa ii văd pe cei dragi. Da, cel mai mare dezavantaj in aceasta meserie este ca lași acasă niște persoane de care esti atasat, niște persoane lângă care chiar îți dorești sa fii și nu poți. Am ales un contract de 6 luni pentru ca din punctul meu de vedere, este foarte important sa vezi dacă tu te potrivești acelei companii, dacă in 6 luni nu te acomodezi, înseamnă ca locul tău nu e acolo. Bineînțeles, acest contract de 6 luni ar putea fi prelungit dacă totul o sa fie ok. Din experiența mea, mică ce-i drept, mi-am dat seama ca atunci când semnezi un contract și alegi sa pleci intr-o țara straina, trebuie sa iei in calcul și faptul ca o sa te lovești de o cultura diferită, de oameni diferiți, de principii diferite, mai ales ca stewardesă, iei contact zilnic cu o grămada de lume, lucrezi cu oamenii, dacă nu ești deschisă la lucruri noi și dacă nu accepți schimbări majore, nu ai ce caută in aceasta meserie. Pleci intr-un fel, cu o anumită gândire, dar nu știi cum te întorci. Aduni de la fiecare om câte ceva și pe parcurs nu-ți dai seama, abia cand ajungi acasă înapoi, realizezi ca nu mai ești la fel. Dar, pot spune ca eu am devenit un om mult mai matur, de asta sunt sigura ca și experiența asta o sa-mi prinda bine și o sa ma ajute sa evoluez, de aceea o aștept cu brațele deschise, orice-ar fi!

7. Ce sfaturi le poti oferi celor care inca nu au reusit in acest domeniu?

Pentru cei ce se gândesc sa facă aceasta meserie, trebuie sa aibă foarte multă răbdare. Începând de la interviuri, foarte putini obțin acest job de la primul interviu, trebuie sa aplici, sa cauți, sa te informezi de foarte multe companii, sa dai foarte multe interviuri pana vei fi acceptat la o companie. Atât pot spune, nu renunța! Nu ai pierdut nimic in momentul in care ai avut parte de un eșec, in schimb ai pierdut totul când ai renunțat! Dacă ești o persoana pozitivă și deschisă la lucruri noi, încearcă și vei reuși! Dacă eu am putut sa fac asta, și chiar de doua ori, crede-ma, oricine o poate face! Vreau sa va mulțumesc din suflet fetelor (Cristina si Ana Maria) pentru tot ce am învățat de la voi, pentru faptul ca mereu când am avut nevoie de un răspuns, l-am primit in câteva minute! Recomand cu drag oricărei persoane care dorește sa îmbrace o uniforma de stewardesă sa vina la cursurile voastre, sunteți speciale și ați schimbat viețile multor cursanți! Va doresc mult succes in continuare și sper sa ne auzim și revedem cu bine! ❤️

Gabriela, multumim din suflet pentru cuvintele frumoase, ne bucuram enorm pentru reusita ta! Gabriela va pleca la trainingul Smartwings din Cehia pe 15 aprilie! Zboruri line!

13-14 aprilie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/13-14-aprilie-curs-de-pregatire-intensiv-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

banner-mobile banner-mobile

Nu sunt comentarii

Comenteaza