Jurnal de bord cu Andra, stewardesa Etihad. Seychelles

25 ianuarie 2016

 

Afara sunt -12 grade…asa ca Andra, stewardesa Etihad, nu putea sa aleaga o destinatie mai buna decat o insula calda si insorita…Seychelles. Asadar, calatorim virutal in Mahe, Seychelles, si aflam cum decurge un layover Etihad in aceasta destinatie. 

„Zboara cu mine in …Seychelles

 

Eram inca in training la academie cand am auzit pentru prima data de insulele Seychelles. Tin minte ca Julie, care ne era safety trainer lauda foarte mult acest layover iar noi deja ne imaginam relaxandu-ne pe plaja.

Problema cu acest zbor este ca difera foarte mult de la o luna la alta. Poate fi operat ca turnaround (dus-intors) sau layover (care poate avea intre 11-48 ore). Uneori „SEZ” (codul aeroportului) in roster inseamna ca petreci pe plaja 2 zile, alteori ca te asteapta o zi lunga la munca.

  • Cat dureaza de fapt un turnaround pentru un zbor de 4 ore?

-autobuzul ne asteapta unde suntem cazati cu o ora si 15 minute inainte de briefing (putem pleca si mai tarziu, cu taxi sau masina personala dar daca avem intarziere in aceasta situatie, noi suntem responsabili);
– pentru fiecare zbor avem o sala de briefing unde ne intalnim cu restul echipajului si discutam despre zbor, asta dureaza de obicei 12-15 minute;
– trecem prin aeroport, ne sunt scanate bagajele;
– urcam in autobuz, ajungem la avion unde fiecare isi verifica aria de responsabilitate;
– verificam ca interfonul sa mearga bine, echipamentele de siguranta sa fie la locul lor, luminile care semnalizeaza iesirile de urgenta sa fie functionale, toate ecranele sa mearga fara probleme, brosura de safety sa se potriveasca tipului de avion;
– in galley rupem sigiliile de la containere si carturi, verificam sa avem toata mancarea speciala comandata inainte de zbor (vegetarian, gluten free, diabetic);
– in toalete punem diferite produse (gel anti bacterian, spray pentru fata);
– punem toate castile pe scaun si verificam sa fie peste tot paturi si perne.

  • Si toate acestea se intampla inainte de zbor. Urmeaza:

– imbarcarea;
– zborul in sine, cel de 4 ore in acest caz;
– aterizarea;
– security checks dupa ce pleaca toti pasagerii (sa nu fi uitat/lasat ceva la bord);
– o echipa de curatenie vine sa faca ordine (iau paturile si pernele vechi, pun altele noi, aduna gunoiul);
– echipa de catering vine si schimba o parte din carturi, pentru a avea destula bautura/mancare pentru zbor inapoi (mai ales pe avioanele mici in care avem spatiu limitat);
– iar rupem sigiliile, punem casti pe toate scaunele;
– imbarcare, decolare, zbor, aterizare, security checks;
– in aeroport ne sunt iar scanate bagajele;
– ajungem in autobuz/taxi/masina si de acolo facem 15-45 minute pana la cazare.
Toate acestea dureaza in general 10-12 ore pentru un zbor de 4 ore.

2 sez (1)

Intre 1-8 la inceputul fiecarei luni putem cere zborurile/zilele libere pentru luna urmatoare. Rosterul apare pe 23-24 (dar nu e garantat ca primim ce am cerut). In Octombrie cerusem layover in Seychelles, si am primit 3 zboruri catre aceasta destinatie pentru luna viitoare.

Primul zbor, HM 187 era operat pentru compania partenera Air Seychelles, motiv pentru care codul zborului nu începea cu EY. Acest zbor era de obicei operat de cabin crew care apartinea de Air Seychelles, insa in Noiembrie facusera aceasta schimbare si toti membrii echipajului erau de la Etihad. Zborul a avut loc pe un avion Airbus 330-200 si a fost un pic dificil la inceput deoarece o parte din echipamente erau diferite.

Zborul se petrecea pe timp de noapte si multi pasagerilor au vrut sa doarma, mai ales ca au avut inainte alte zboruri. Majoritatea celor aflati la bord erau turisti, asa ca toata lumea era relaxata, asteptand concediul. O data ce ne-am obisnuit cu avionul care pentru noi era nou, zborul a fost unul usor, mai ales ca nu dura decat 4 ore sa ajungem in SEZ.

Am aterizat la ora 07:00 si a urmat cel mai scurt layover pe care l-am avut… 11 ore 45 de minute. Hotelul era localizat langa port, unde puteam vedea yahturi si barci de pescuit.
Ocean+munti+vreme frumoasa … Am inteles atunci de ce Seychelles e o destinatie foarte cautata de cabin crew atunci cand au 4-5 zile libere.

3 hotel (4)

4 beau vallon beach (8)

4 beau vallon beach (7)

 

4 beau vallon beach (10)

Am mers impreuna cu doua colege pe plaja Beau Vallon, cea mai lunga plaja din insula Mahe unde eram cazati. Localnicii vand acolo fructe si prajituri. Acestia sunt foarte vorbareti si curiosi cand vine vorba de turisti. Plaja curata, flori plumeria, apa turcoaz, aer sarat, munti inverziti, oameni imbracati colorat. Desi scurta, vizita la plaja a fost foarte placuta.

Ne-am intors apoi la hotel, unde am luat pranzul langa piscina. In astfel de locatii, pestele si fructele de mare sunt mereu proaspete asa ca nu dureaza mult pana te hotarasti ce urmeaza sa comanzi. Doua ore la piscina, 3-4 ore de somn, apoi ne-am pregatit de plecare.

Dupa primul meu zbor in Seychelles, au urmat doua Abu Dhabi-Seychelles-Mauritius operate astfel:
– zbor Abu Dhabi- Seychelles, urmat de layover de 18 ore
– zbor dus-intors Seychelles-Mauritius, urmat de layover de 18 ore
– zbor Seychelles-Abu Dhabi.

6

12227066_996794717026356_4041366036465128767_n

3 hotel (5)

In timp ce noi operam turnaround SEZ-MRU, un alt echipaj ajungea in Seychelles pentru layoverul de 11 ore.
Desi aveam mai mult timp de petrecut pe insule, din cauza orelor in care operam zboruri, nu aveam mult timp liber pe timp de zi. Am ajuns la hotel in jurul orei 14:00 si ne-am grabit la plaja unde am stat pana la asfintit. 30 de grade in Noiembrie… Acesta este unul din avantajele vietii de cabin crew, ne putem bucura de vara in orice moment din an.

4 beau vallon beach (9)

4 beau vallon beach (3)

Zborul catre Mauritius era unul foarte scurt, aproximativ doua ore. Majoritatea pasagerilor erau localnici care merg pe aceasta ruta des. A doua oara cand am avut acest turnaround, am recunoscut mai mult de 10 pasageri pe care ii vazusem cu cateva zile inainte. Pentru ca este un zbor scurt, o data ce terminam de servit mancarea, capitanul anunta ca vom ateriza in 30-35 de minute.

Intre zboruri am putut merge in aeroport unde toata lumea ne intreba pentru ce companie lucram. Pentru ca membrii echipajului nostru nu ajung des in Mauritius, nici cei care lucrau in aeroport nu recunosteau uniforma.

Cei care au avut layover mai lung au putut vizita si insulele vecine care sunt mai potrivite pentru snorkelling. Tot acolo pot fi vazute testoase uriase si nuci de cocos a caror forma nu se mai gaseste nicaieri in lume.”

Multumim, Andra, pentru povestea frumoasa despre Seychelles si despre layoverurile si zborurile Etihad. Pe Andra o puteti gasi pe Instagram, pe contul ei: @andra_went_traveling.

Zboruri line!

 

banner-mobile banner-mobile

Nu sunt comentarii

Comenteaza