Jurnal de calatorie (episodul 16). Tunisia

23 septembrie 2014
tunisia

 

Astazi vom povesti despre una dintre calatoriile pe care mi-o voi aminti mereu cu drag, desi atunci cand am plecat eram pregatita pentru un zbor de cosmar. Zborul DXB-TUN-DXB dureaza in jur de 6 ore si e efectuat cu o aeronava de tip Airbus 330. Echipajul, format din 16 persoane, e mai mereu insuficient pentru pasagerii numerosi care calatoresc in aceasta destinatie.

Primul layover in Tunis, capitala Tunisiei, l-am primit de Pasti, in 2012. Era o perioada in care ma bucuram de orice destinatie noua pe care o primeam, insa atunci, pentru ca urma sa petrec Pastele intr-o destinatie musulmana, am fost un pic dezamagita. Mi-as fi dorit o capitala europeana unde sa ma pot bucura de sarbatoarea ortodoxa. Mai toti colegii spuneau ca acest zbor este extrem de dificil, iar pasagerii nu sunt intelegatori deloc. Asa ca m-am pregatit sufleteste pentru ce avea sa urmeze.

tunisia-1

Pasagerii arabi din nordul Africii, si aici ma refer in principal la marocani si tunisieni, sunt destul de agresivi si impulsivi. Cand avionul s-a umplut si nu a mai ramas niciun scaun liber, locul a devenit neincapator pentru personalitatea tunisienilor. A durat doar 2 ore pana cand au inceput sa se certe, sa se impinga, sa tipe si sa fie nemultumiti, nu de serviciile din avion, ci de vreunul dintre pasagerii din jur.

Tocmai pentru astfel de zboruri, avionul nostru avea la bord o trusa care includea chiar si catuse pentru pasagerii neascultatori sau violenti. De multe ori, pentru zborurile spre Maroc si Tunisia, aceste catuse erau salvarea insotitorilor de bord.

tunisia-2

Tunisienii sunt niste arabi tipici. Mananca multa carne de miel, folosesc condimente pentru orice, beau ceai dupa ceai si adora deserturile extrem de dulci. Surpriza pe care am avut-o pe acest zbor a venit de la un coleg tunisian, care avand o prietena romanca, stia ca exista un preparat local care seamana cu un preparat traditional romanesc. Asa ca, spre marea mea bucurie, Ahmad mi-a adus, din meniul de la Business Class, o portie mare de drob, chiar in ziua de Pasti. Avea exact gustul de acasa, si imi voi aminti mereu cu placere de acea sarbatoare petrecuta in avion, cu mancare cu gust romanesc.

tunisia-3

La finalul zborului, am constatat ca pasagerii se calmasera (asta dupa o serie de mancare si bautura) si abia asteptau sa ajunga acasa, noi petrecusem frumos Pastele in avion (eram 4 persoane ortodoxe in echipaj) si acum eram pregatiti sa vizitam Tunisul.

Hotelul la care eram cazati era pe malul marii. O priveliste perfecta. Am iesit totusi sa mancam in oras, pentru a incerca mancarea traditionala: couscous, salata tunisiana, harissa si carnatii merguez.

Am mers apoi sa vizitam zona Sidi bou Said, partea turistica din capitala, unde e plin de straini, am cumparat cateva vase traditionale, am facut poze in port si ne-am imprietenit cu localnicii. Tunisia e un loc superb, cu portocali si lamai pe strada, cu oameni prietenosi, mancare buna si multe zone de vizitat. Daca ajungi in Tunisia, nu rata Sahara – cu oaze de verdeata in mijlocul desertului, Cartagina – vechiul oras fenician de la periferia capitalei, si Monastir.

tunisia-4

tunisia-5

18 mai – Daca vrei sa te pregatesti pentru interviurile Wizz Air, te asteptam pe 18 mai 2019 la cursul de pregatire intensiv, de o zi, pentru interviul Wizz Air:  https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-pregatire-wizz-air/

13-14 iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/13-14-iulie-curs-de-pregatire-intensiv-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

4 Comentarii

  • Reply Dragos 23 septembrie 2014 at 1:27 pm

    Buna! iti citesc cu mare placere povestirile insa din punct de vedere al compunerii textului, cred ca ar trebui sa acorzi o importanta mai mare incheierii! Povestirile tale se termina brusc, poate ai putea rezerva pentru sfarsit ce emotii ti-a provocat excursia respectiva sau care este concluzia.
    Mult succes!

    • Reply CAS 23 septembrie 2014 at 3:27 pm

      Bună Dragoș. Îți mulțumesc. Voi tine cont de sugestia ta. 🙂

      • Reply otoman eugen 5 decembrie 2014 at 1:13 am

        Buna! Tunisul l am vazut si eu … sincer sunt foarte dezamagit de toate destinatiile Magrebului. de al alexandria pana la agadir e tot o mizerie.poate tu ai avut ocazia sa vezi zonele frumoase eu nu m as duce in tunis in vacanta mi se pare periculos si murdar. numai bine!

  • Reply Cum petreci Pastele in Orient, ca stewardesa | Cum ajungi stewardesa 7 aprilie 2015 at 10:53 am

    […] Despre cum am petrecut prima zi de Pasti pe zbor, in Tunisia, poti citi aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/jurnal-de-calatorie-episodul-16-tunisia/ […]

  • Dă-i un răspuns lui Cum petreci Pastele in Orient, ca stewardesa | Cum ajungi stewardesa Cancel Reply