Jurnal de calatorie (episodul 7). Beijing, China

23 iulie 2014
beijing

 

Cine nu isi doreste sa vada Asia? Zburam deja de aproape un an la compania Emirates, si vazusem orase/zone precum Shanghai, Phuket, Kuala Lumpur si Singapore. Insa, nu ajunsesem deloc la Beijing. Astfel ca in iulie, am reusit (cu greu) sa „dau” un zbor de Europa, pentru unul de Beijing. Nu va spun. Entuziasm mare cand pe rosterul meu a aparut DXB-PEK-DXB, cu layover de 32 de ore in Beijing. M-am documentat bine inainte de calatorie, si am plecat la zbor.

Zborul in sine, este unul extrem de dificil. Aproximativ 8 ore la dus si spre 10 ore, la intors. Pe langa turbulentele care apar mai mereu deasupra Chinei, un zbor de noapte este intotdeauna mult mai dificil decat unul de zi.

Pasagerii, in majoritate chinezi, nu prea vorbesc engleza. E foarte greu sa intelegi ce au nevoie sau ce iti cer, desi cu totii vor, la un moment dat pe zbor, sa serveasca noodles. Si de obicei, cand duci unui pasager noodles, vrea si cel de langa, dupa 2 minute, si pasagerul din fata dupa inca 3 minute, s.a.m.d. conform algoritmului.

beijing-china-1

In afara de acest du-te-vino continuu din avion, legat de mancare, chinezii au niste obiceiuri foarte neplacute: se descalta si scuipa. In avion, dupa vreo 2 ore de zbor, 300 de pasageri sunt desculti iar mirosul este insuportabil. La asta, adauga si sunetul de scuipat in servetel, la fiecare 2 minute, si ai creat atmosfera perfecta de pe un zbor de Beijing.

Nu ma intelegeti gresit, chinezii sunt prietenosi, insa educatia si cultura lor creeaza aceasta atmosfera in avion. La urma urmei, oamenii se simt ca acasa, in avion.

Cand ajungi la Beijing, trebuie sa incerci neaparat un masaj. Este foarte ieftin si facut “ca la carte”. Asiaticii sunt foarte indemanatici la capitolul SPA. Apoi, dupa ce te relaxezi putin, poti merge in Orasul Interzis, la Palatul Imperial.

beijing-china-2

La doar 2 ore de Beijing, se afla Marele Zid Chinezesc, pe care mi-am dorit toata viata sa il vizitez. Chiar daca in iulie e destul de cald, este plin de turisti. E mult de urcat si de mers, insa locul merita din plin. Ai in acelasi loc, mancare chinezeasca, magazine traditionale, istorie. La intoarcere, mai faci o oprire intr-un bazar chinezesc, unde nu trebuie sa uiti ca pretul real este cam de 7-8 ori mai mic decat suma ceruta initial, te tocmesti asa cum trebuie si mini excursia in capitala Chinei este gata. Daca faci un calcul, iti mai raman chiar si 8 ore de odihna, inainte de zborul de intoarcere in Dubai.

beijing-china-3

 

banner-mobile banner-mobile

1 Comment

  • Reply alexandra 23 iulie 2014 at 8:54 pm

    Super articol ! La un moment dat credeam că nu o să mai apară. Sună a fi o experienţă f faină 🙂

  • Comenteaza