Layover – reguli si conditii

3 noiembrie 2014
flori

 

Stim cu totii ca partea cea mai frumoasa a jobului de insotitor de bord o reprezinta calatoriile. Astazi pe continentul african, maine in Asia, poimaine in Australia. Ce sa mai…esti platit sa vezi lumea. Dar care sunt, de fapt, conditiile si regulile pe care le respecti atunci cand ajungi intr-o destinatie si care e durata layoverului?

 

Transport Aeroport-Hotel

Cat timp esti in uniforma, se considera ca esti in timpul duty-ului si trebuie sa respecti inca regulile impuse de companie. De aceea, dupa ce parasiti avionul, impreuna cu echipajul sunteti dusi, cu un autocar/masina, la hotelul unde sunteti cazati.

Check-in/Check-out 

Dupa ce ati ajuns la hotel, faceti check-in, si, la unele companii, primiti diurna in moneda tarii respective, de la receptie. Apoi, fiecare isi ia in primire camera in care este cazat. De mentionat ca fiecare sta singur in camera si puteti primi „vizitatori” de afara: familie, prieteni, iubiti,etc. Acestia pot veni sa stea cu voi in camera, pe durata layoverului vostru.

Discounturi

In hotelul in care sunteti cazati, de cele mai multe ori, primiti discounturi la orice comanda room-service, la restaurant, la serviciile de spa/masaj, etc. Asa ca, uneori, poate fi o varianta buna sa iti „cheltuiesti” diurna la hotelul in care esti cazat.

Durata layover

Bineinteles ca fiecare durata a layoverului este diferita, in functie de numarul orelor de zbor pe care le faci pana acolo, de continent sau de ora la care se desfasoara zborul. Vorbind in general, layoverele in Europa sunt in jur de 24 de ore, cele de pe continentul american (SUA si America Latina) depasesc 52 de ore, Asia – 24-30 de ore iar layoverul in Australia, 30-40 de ore. Mai sunt si insulele exotice, unde, in functie de numarul de zboruri saptamanale ale companiei, layoverul poate fi de 24-48 de ore.

Reguli in layover

Teoretic, in layover ai voie sa faci absolut orice iti doresti. Timpul pe care ti-l petreci in destinatia respectiva este timpul tau liber, insa ar fi de preferat sa incerci sa nu ajungi prin arestul politiei sau sa vii batut sau cu vanatai pe zborul de intoarcere… O regula clara spune ca nu ai voie sa pleci mai departe de o ora cu masina, de orasul in care esti cazat, pentru ca poti avea probleme la intoarcere si sa ratezi zborul inapoi spre casa (s-a intamplat frecvent). Tot la capitolul reguli, mai adaugam: nu ai voie sa mai consumi alcool cu cel putin 12 ore inainte de ora de intoarcere.

Wake-up Call/Pick-up Time

Cand te cazezi la hotel, seniorul iti comunica/aminteste care este ora de plecare de la hotel, pentru zborul de intoarcere. Aceasta ora se numeste Pick-Up Time. Cu 60 de minute inainte de Pick-Up, vei primi un Wake-up Call pe telefonul din camera, ca sa fie siguri ca te trezesti si ai timp suficient sa te pregatesti pentru intoarcere.

Echipajul

Cel mai des, colegii din echipaj nu vor sa iasa sa viziteze orasul in care, poate, au mai fost de 6-7 ori. Insa, mereu vei gasi cel putin 2-3 persoane cu care sa iti petreci layoverul, fie ca o faceti la barul din holul hotelului, fie in oras sau intr-un tur.

 

Layoverele sunt partea cea mai frumoasa a jobului de stewardesa. Ajungi in locuri in care doar visai, intalnesti oameni diferiti mereu si incerci lucruri noi. Esti platit ca sa te simti bine la capatul lumii si ajungi de 4-5 ori in orice destinatie iti doresti. Ai dreptul sa ceri anumite zboruri si destinatii, lunar, asa ca ai toate sansele ca, alegand acest job, sa iti implinesti multe vise.

 

Zboruri line!

 

4 Comentarii

  • Reply Zbor fara limite. Relatiile la distanta | Cum ajungi stewardesa 30 martie 2015 at 10:56 am

    […] poti merge in Romania. De asemenea, el poate veni intr-un oras in care zbori, sa va vedeti pe durata layoverului tau acolo (poate veni in Viena cand ai un zbor in capitala Austriei, si puteti petrece 24 de ore […]

  • Reply Gabriela 21 iunie 2017 at 12:52 pm

    La Etihad layoverele in America de Nord erau foarte scurte din pacate; 24-26 ore (New York, Washington, Chicago). Iar Los Angeles, San Francisco (pe care nu il vor mai avea ca zbor din toamna anului acestuia) si Dallas erau de 48 ore. Mai avema in Dallas de 72 parca, si unul de 56, dar erau mai rare. Si aveam si Sydney de 24 ore, si de 52. Perth 26 ore. Brisbane 24 ore. Brisbane 24 ore (era sector Singapore-Brisbane si stateai 24 ore in fiecare; acum au bagat Brisbane direct si nu mai stiu cat este layoveul).

    Cine imi spune si mie care e compania comerciala care are cele mai lungi layovere? ??

    • Reply Cristina Toader 21 iunie 2017 at 3:45 pm

      Din ce ai scris mai sus concluzionez ca la Emirates sunt mai lungi..:) Mai mult de-atat…nu stiu. Air France stiu ca are layovere lungi..:)

  • Reply Gabriela 21 iunie 2017 at 12:53 pm

    Si Brisbane 24 ore, in caz ca nu am spus de suficiente ori ? Multumim pt articol, daca ai putea face unul despre „Companiile cu cele mai bune/lungi layovere”, eu il astept cu mare drag!?

  • Comenteaza