Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

1 august 2017
cristina-double

 

Continuam astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

  • Pot merge la interviul Emirates înainte de a împlini 21 de ani? 

Da, poti merge la interviurile din Orient cu 3 luni inaintea implinirii de 21 de ani. Totusi, indicat este sa astepti sa implinesti varsta minima legala, acceptata de companie.

  • Am nevoie de licența de zbor pentru a aplica la Wizz Air?

Nu, Wizz Air angajeaza fara licenta de zbor, urmand ca dupa ce ai trecut de interviu compania sa iti asigure, gratuit, trainingul de obtinere a licentei de zbor. Singura ta obligatie, dupa, este sa ramai minim 12 luni in companie, in caz contrar urmand sa achiti contravaloarea scolii.

  • Pot merge la interviu dacă am aparat dentar? 

In Europa poti merge la interviuri si cu aparat dentar. Totusi, la unele companii, in cadrul interviului este posibil sa fii intrebat daca esti dispus sa il dai jos dupa ce incepi sa zbori. In Orient nu este acceptat aparatul dentar si este indicat sa nu il porti, nici la interviu.

  • Cat durează trainingul la Emirates?

Toti insotitorii de bord Emirates trec printr-un training in limba engleza care dureaza 5 saptamani si are loc in Dubai, in cladirile centrului Emirates Aviation College. Trainingul include aspecte teoretice si practice de Safety, First Aid si service la bord. Se dau examene saptamanale, unde fiecare insotitor de bord trebuie sa obtina un punctaj de trecere (85%-90%). In perioada trainingului se cere un standard de performanta si dedicare.

  • Este un plus dacă folosesc in ziua interviului culoarea de ruj a companiei respective?

Daca acea culoare te avantajeaza, da. Insa, daca iti pui ruj rosu la interviul Emirates si nu il mentii intr-o stare perfecta pe tot parcursul zilei, mai bine renunti la el, nu va fi un minus ca nu il ai pe buze. Cel mai bine este sa porti o culoare care sa iti vina bine si care sa arate bine pe tot parcursul recrutarii.

  • Câte limbi străine trebuie sa vorbească o stewardesa? 

In aviatie, limba folosita este engleza. Asa ca, indiferent in ce tara alegi sa practici acest job, comunicarea in avion – intre tine si colegii tai – se va face in englezaLimbile straine pe care le cunoaste fiecare stewardesa, sunt bineinteles un plus. Multe fete care lucreaza deja in domeniu sunt pasionate de limbi straine si pe masura ce calatoresc si cunosc oameni noi, se inscriu la cursuri de chineza, indiana, etc.

  • Putem merge la interviul pentru companiile din Orient și in alte tari decât cea de rezidenta? 

Bineinteles, oricine se poate prezenta la interviu in orice tara. Uneori chiar este recomandat, fiindca in Romania si tarile vecine concurenta este mult-mult mai mare decat in Vest. De aceea, daca alegi sa participi la interviu intr-o alta tara, alege tarile nordice, Germania, Austria, Belgia, etc. Am scris despre asta, aici:  https://www.cumajungistewardesa.ro/cum-decurge-un-interviu-intr-o-tara-straina/

  • Este obligatoriu sa știu sa inot?

Este o conditie obligatorie, iar angajatorii te vor pune sa completezi, in scris, acest lucru. In timpul trainingului din Europa esti testat intr-o piscina cu apa rece, aruncat in apa imbracat si incaltat, fara vesta de salvare, pentru a simula cat mai bine conditiile reale ale unei amerizari. In Orient e ceva mai usor fiindca esti pus sa inoti direct cu vesta de salvare. 

  • Am discount la bilete daca lucrez ca și cabin crew? 

Toti insotitorii de bord primesc beneficii din partea companiei. La companiile de linie, insotitorii de bord au acces la bilete de tip ID90  si ID50 (cu discount de 90% si 50%) pentru ei si membri familiei. La companiile low-cost, ai acces la bilete Staff Travel – pe orice cursa a companiei respective, ai un pret preferential pentru tine si inca 3-5 prieteni (25-30 euro/bilet). Asadar, indiferent ce companie alegi, chiar daca ai sau nu layovere, tot ai sansa sa calatoresti in toata lumea.

  • Este necesară relocarea pentru companiile din Orient?

Bineinteles. Daca alegi Emirates, te vei muta in Dubai, daca alegi Etihad, vei locui in Abu Dhabi si daca alegi sa pleci la Qatar Airways, vei trai in Doha. Nu se poate sa lucrezi ca insotitor de bord pentru una dintre companiile din Orient si sa locuiesti in alt oras decat cele de mai sus.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp, verifica si raspunsurile publicate saptamana trecuta, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/qa-10-intrebari-si-raspunsuri-pentru-cititorii-nostri/.

Zboruri line!

 

2 Comentarii

  • Reply Loredana Manolache 8 septembrie 2017 at 11:47 am

    Doresc sa stiu care este limita de sus ca si varsta.
    Va multumesc

    • Reply Cristina Toader 8 septembrie 2017 at 12:02 pm

      Pentru ce companie?!

    Comenteaza