Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

22 august 2017

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

  1. Daca ma angajez la Wizz Air pot sa merg si la facultate in acest timp?

Da, jobul de stewardesa in Romania este flexibil si majoritatea angajatilor urmeaza si facultatea in acelasi timp. Poti sa faci schimb de zboruri, atunci cand ai seminarii sau examene importante si sa iti iei concediu in timpul sesiunii. Angajatorul Wizz Air este foarte intelegator in ceea ce priveste definitivarea studiilor angajatilor sai.

2. Pot locui singur în cameră/apartament/hotel dacă sunt angajat la o companie din Orient?

Imediat dupa angajare esti cazat intr-unul dintre apartamentele companiei, alaturi de 2 sau 3 colegi, si ei tot insotitori de bord. Dupa o vreme (12 -24 de luni), poti face cerere sa te muti intr-un apartament de o persoana (daca ai dosarul curat, ai avansat la Business Class sau First Class) sau sa te muti in afara cladirilor companiei (Etihad sau Emirates).

3.Ce se întâmplă dacă unul dintre membri echipajului se „ceartă” cu un coleg sau cu un pasager de la bord?

Cand esti angajat ca insotitor de bord aptitudinile si calitatile tale sunt testate in cadrul interviului si trainingului de pregatire. Tocmai de aceea, doar cei care dau dovada de flexibilitate, rabdare si intelegere ajung sa lucreze in aceasta meserie. Totusi, daca se intampla ca pe timpul unui zbor 2 colegi sa se certe, acestia vor continua sa lucreze in avion insa vor fi „separati” – unul in zona din fata a avionului, celalalt in spate, pentru a nu se mai intalni si pentru a nu intensifica conflictul. Dupa zbor, seniorul (seful de cabina) va raporta conflictul si managerul fiecarui coleg va lua masuri si va investiga situatia, la sol. Se poate lasa cu avertismente verbale, scrise sau chiar cu concedierea, in cazul in care conflictul a fost grav. La fel se intampla si daca un insotitor de bord se cearta cu un pasager – seniorul face raport iar la sol se investigheaza conflictul.

4. La o companie low-cost membrii echipajului când și ce mănâncă . Li se oferă mâncare și băutură gratuită de timpul zborului?

Mancarea pentru echipaj – piloti si insotitori de bord – contine mai multe feluri de mancare, diferite (CREW MEAL). Pilotii nu au voie sa manance acelasi fel de mancare in avion, de teama unei otraviri sau toxiinfectii alimentare. Nu rare au fost cazurile in care unul dintre piloti a devenit inapt de zbor, din cauza unui pranz „stricat”. Aceeasi regula se aplica si pentru insotitorii de bord, care nu primesc acelasi fel de mancare, ci feluri diferite. Asadar, regula spune ca, daca primesti 3 feluri de mancare cu pui si 3 cu vita, un pilot va manca pui, unul vita, etc.

Pe fiecare zbor, echipajul are mancare separata, diferita de cea a pasagerilor – CREW MEAL. Aceasta este „imbarcata” separat si contine un fel de mancare principal (sandwich sau mancare calda), fructe si apa. Totusi, pe cursele de linie, echipajul poate manca aproape orice din avion, dupa ce toti pasagerii au fost serviti. Am scris mai multe detalii despre ceea ce mananca pilotii si stewardesele, atat pe cursele low-cost cat si pe cele de linie, pe zbor, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/ce-mananca-stewardesele-si-pilotii-pe-timpul-zborului/

5. Pot să am animale de companie ca însoțitor de bord dacă locuiesc într-o bază din Orient?

Daca esti cazat in cladirile companiei nu ai voie sa detii animale de companie. Nici macar pesti sau hamsteri, pentru ca este posibil ca unul dintre colegii tai de apartament sa fie alergic sau sa nu fie de acord cu acestea. In plus, animalele pot sa strice mobila oferita de companie, si asta nu este pe placul lor. De asemenea, cand ai zboruri de Australia, uneori esti plecat si 6 zile la rand din Orient, asadar, cine hraneste, plimba, animalul?

6. Pot să-mi „stilizez” uniforma oferita de companie?

Categoric NU. Uniforma este identica pentru toti insotitorii de bord si trebuie sa exprime imaginea companiei si unitate in randul insotitorilor de bord.

7. Există layover la Tarom sau FlyDubai ?

Nu, din pacate aceste companii nu au layovere. Pe vremuri TAROM avea layovere in Dubai si alte cateva destinatii insa acum cursele sunt dus-intors. Pe zborurile de Romania (Iasi, Timisoara, etc) se ramane peste noapte la Hotel, fiindca zborul dus este seara tarziu iar returul dimineata la prima ora. Flydubai are numai curse dus-intors.

8. Se poate sa lucrez doar ca Flying Nanny la Etihad?

Flying Nanny este o specializare pe care o faci dupa ce esti angajata ca stewardesa Etihad. Asadar, acest job este unul extra pe care il faci, in afara jobului de stewardesa din avion si nu poti lucra doar ca Flying Nanny pe zbor, trebuie sa iti faci si indatoririle de stewardesa. Am scris mai multe despre Flying Nanny, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/flying-nanny-stewardesa-etihad-cu-rol-de-educatoare/

9. De câte ori pot merge la interviu? Exista un număr limitat de incercari?

Poti merge la interviu de oricate ori doresti, pana cand obtii jobul sau pana cand renunti la acest vis. Nu exista un numar limita de participari si cunosc cazuri de colege care au mers si de 11-12 ori la interviuri pana cand au obtinut jobul. Ideea este sa inveti ceva din fiecare experienta, sa te perfectionezi si sa crezi in tine. Singurul lucru pe care trebuie sa il respecti atunci cand mergi la interviuri il reprezinta regula de asteptare de 6 luni (la Emirates, Etihad, Wizz Air), dupa ce ai fost respins la recrutare.

10.Dacă lucrez in Emiratele Arabe Unite familia ma poate vizita? 

Regulile sunt destul de stricte privind vizitatorii, in tarile arabe. Mai ales pentru ca intretinerea, chiria sau orice factura legata de apartamentul in care locuiesti, este platita de companie. Asa ca, regulile sunt urmatoarele: Nu ai voie sa primesti vizitatori mai mult de 60 de zile dintr-un an (consecutiv, nu mai mult de 30 de zile). Nu ai voie sa primesti mai mult de 2 persoane deodata (se considera ca daca vin parintii, vin impreuna si este suficient). Mai multe persoane te pot „distrage” si pot deranja colegul de apartament sau vecinii. Ai nevoie de semnatura colegului de apartament ( daca imparti apartamentul cu cineva), semnatura obtinuta cu 2 saptamani inainte de vizita propriu zisa, si mai apoi depui cererea de vizita. La Qatar si Etihad sau in Arabia Saudita, barbatii (fratele, tatal, verisorul), nu au voie sa stea in apartamentul tau (pentru ca acolo, cladirile in care locuiesc stewardesele sunt exclusiv pentru femei sau pentru barbati). La Etihad, desi sunt cladiri mixte, tot nu poti primi decat vizitatori de acelasi sex care sa ramana un „sejur” la tine. Ceilalti pot locui pe durata vizitei, la hotel. Toti cei care te viziteaza trebuie sa fie rude. Cand completezi cererea de vizita, trebuie sa spui clar care este legatura de rudenie: mama, tata, sora, bunica, verisoara, verisor. Daca se demonstreaza ca nu esti inrudit cu cel care te viziteaza, risti sa iti pierzi locul de munca. Vizitatorii tai nu au voie sa aiba viza de rezident. Trebuie ca viza lor sa fie strict turistica. Vizitatorii nu trebuie sa creeze probleme sau conditii nepotrivite de odihna colegilor de zbor.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/qa-10-intrebari-si-raspunsuri-pentru-cititorii-nostri-2/

https://www.cumajungistewardesa.ro/qa-10-intrebari-si-raspunsuri-pentru-cititorii-nostri/

Zboruri line!

1 Comment

  • Reply Ioana 22 august 2017 at 6:37 pm

    Flydubai are ceva ramaneri acum. Nu mai stiu exact ce destinatii, dar sigur au. Tocmai ce am zburat cu ei si echipajul asa sustinea.
    Pet Policy, cel putin la Etihad, depinde de cladire in primul rand si bineinteles de acceptul colegului. Cand vorbim de animale de companie, in nici un caz nu vorbim de caini, in Islam nefiind permis ca saliva lor sa atinga asternuturile sau locul unde se aseaza omul. Pisicile sunt permise cu siguranta, prietenii mei au deja. Desigur, eventualele stricaciuni vor fi platite din buzunarul stapanului.

  • Comenteaza