Rolul stewardeselor. De ce decoleaza avioanele cu lumina stinsa

6 februarie 2015
oman-air

 

De fiecare data cand cineva afla ca am lucrat ca insotitor de bord, incep intrebarile si curiozitatile. Ce fac pilotii in timpul zborului, cat si unde calatoresti, de ce se aprind diferite lumini in avion, etc. Una dintre intrebarile de care m-am lovit chiar zilele trecute, se refera la lumina din avion in timpul decolarii si aterizarii.

Ei bine, responsabili cu cabina pasagerilor sunt insotitorii de bord. Lumina, temperatura, call-belluri, etc. In fata si in spatele avionului exista cate un panou de comanda de unde se pot face aceste modificari. Asa ca, la fiecare decolare si aterizare se aude urmatorul anunt:

” Ladies and gentlemen, we are about to dim the cabin lights for take off/landing. If you wish to read, please use the light located above your head. Thank you!”

„Doamnelor si domnilor, in cateva momente vom diminua intensitatea luminii in cabina. Daca doriti sa cititi, va rugam sa folositi lumina localizata in panoul de deasupra dumneavoastra. Va multumim!”

Si, subit in cabina se sting luminile, indiferent ca e zi sau noapte. De ce? For safety reasons and to adjust to night vision! Pentru ca atat pasagerii cat si insotitorii de bord trebuie sa fie capabili sa vada ce se intampla afara, in cazul in care apare o urgenta la bord. Iar daca in cabina lumina este puternica, iar afara este noapte, ochiul uman are nevoie de cel putin 30 de secunde ca sa se obisnuiasca cu intensitatea luminii. Asa ca, stingerea luminilor pentru decolare si aterizare are rol in siguranta zborului. 

Insotitorii de bord au multe astfel de obligatii, care tin de siguranta zborului. Astazi incepem un astfel de serial, in care vom dezvalui rolul stewardeselor in siguranta zborului.

„Your crew is here for your safety and comfort!”

Zboruri line!

Sursa foto: Oman Air

 

banner-mobile banner-mobile

1 Comment

  • Reply Bianca 6 februarie 2015 at 4:01 pm

    Umbla pe Internet o poza cu un public announcement: „Ladies and gentlemen, let me introduce you the most important safety feature on board: your flight attendant. Please look at one now.”

  • Comenteaza