Tips&Tricks ca sa te mentii sanatoasa pe zboruri

20 aprilie 2015
emirates

 

Iti doresti sa devii stewardesa. Sa te plimbi, sa vezi lumea, sa stai in hoteluri scumpe si sa fii mereu admirata. Dar jobul de insotitor de zbor nu inseamna doar atat. E multa munca in spatele zambetului pe care il afiseaza mereu, stewardesele.

Sa zicem ca ai reusit sa iei interviul. Visul ti s-a implinit. Si incepi sa zbori. Cand ai 20 de ani, noptile nedormite, mancatul neregulat si somnul dupa alt fus orar nu isi pun amprenta pe corpul tau. Cel putin momentan. Insa, pe masura ce zbori mai mult, o sa observi incet-incet cum corpul tau imbatraneste ceva mai repede decat normal.

E absolut evident ca nu am fost facuti sa ne petrecem cateva sute de ore de zbor pe an, intr-un tub inchis, presurizat, cu oxigen artificial si aer recirculat. Asa ca, in timp, o sa incepi sa resimti efectele negative. Dar, te invatam cum sa preintampini aceste neplaceri.

 

Hidratarea corecta

Inainte de fiecare zbor, trebuie sa incerci sa iti faci un ritual. Daca nu ai grija de tine acum, nu o sa rezisti sa faci acest job de stewardesa pe termen lung. In avion, te deshidratezi rapid. Teoretic, trebuie sa bei 200 ml de apa (nu suc, cafea, ceai negru, cola) pentru fiecare ora de zbor. Asa ca, la un calcul simplu, pentru un zbor de State, de 14 ore, trebuie sa bei aproape 3 litri de apa. Pe langa asta, incearca sa folosesti mereu, acasa, inainte si dupa zbor, creme hidratante. Pe zbor, o crema de maini face minuni.

 

Ciorapii de compresie

Stewardesele sunt recunoscute pentru ca sunt cliente fidele ale ciorapilor de compresie. Pe zbor, si de la presiune si de la stat in picioare foarte mult, ti se sparg vene si ajungi, in timp, sa faci varice. Daca folosesti ciorapi de compresie (aceia care strang), ai sanse mari ca dupa 20 de ani de zbor, sa nu ai nicio problema cu venele sparte. Daca adaugi si crema pe picioare, inainte de a-i incalta, iti pastrezi si pielea hidratata.

 

Oboseala si mancatul regulat

Astazi zbori catre SUA, maine in Australia, poimaine in Africa. Fusul orar diferit te da peste cap imediat. Nu mai stii cand si cum sa dormi, cand sa vizitezi, si cand sa mananci. Unii isi regleaza somnul dupa ora de la destinatie, altii dorm mereu dupa ora din orasul in care locuiesc. Indiferent ce alegi, tine minte ca atunci cand corpul iti spune ca ii este somn, sau foame, e bine sa mergi sa dormi sau sa mananci. Pentru ca, pe masura ce fortezi, vei incepe sa ai probleme cu greutatea si insomnii.

 

Durerile de spate si conditia fizica

Pentru ca ridici bagaje, stai in picioare, te apleci dupa diferite pachete de 10-15 ori pe zbor, dupa un timp, ajungi sa ai probleme de spate. Scolioza, hernie, etc. Nu stiu sa le tratez, insa daca ai grija mereu cum ridici (esti invatat in training cum este mai sanatos sa ridici un bagaj sau un container) si cum te apleci, poti sa scutesti o gramada de probleme. Cei care au un job de birou au probleme cu pozitia corpului din cauza statului pe scaun, stewarzii au probleme cu spatele din cauza zborului. De aceea, multi insotitori de zbor sunt clienti fideli ai salilor de sport. Daca ai o conditie fizica buna, rezisti foarte bine pe zbor si scapi de problemele de spate sau genunchi. In plus, sportul te face sa te simti mai bine  si sa fii mereu in forma.

 

Unghiile si caderea parului

Jobul de stewardesa nu e chiar asa de stralucitor pe cat va este prezentat la interviuri sau in filme. E destul de multa munca la mijloc. Si cand mai pui si conditiile de zbor, se obtine o reteta dezastru pentru corpul tau. Unghiile si parul au cel mai mult de suferit, pentru ca muncesti foarte mult cu maninile (servesti, verifici, cauti, pui, ridici). Se rup, se exfoliaza, se distrug. Asa ca, mereu poarta oja sau aplica tratamente de intarire. Iar parului, acorda-i suficienta atentie, pentru ca o sa cada mult (de multe ori din cauza orarului de somn si a dietei nesanatoase) si o sa se rupa, pentru ca il tii mereu strans pe timpul zborului (nu ai de ales, astea sunt regulile in aviatie). Daca mai pui si expunerea la soarele de Orient si apa cu clor, din piscine, rezulta ca trebuie sa ai mai multa grija de tine. 

 

Nu zbura bolnava

Cand spun bolnava, ma refer chiar si la o banala raceala, care pe parcursul zborului se poate agrava. In principiu, orice problema medicala ai, pe zbor te vei simti mai rau. Asa ca mai bine stai acasa, suna doctorul si colegii si spune-le ca nu poti ajunge la zbor din motive medicale, decat sa ai probleme mai grave pe zbor. De la o simpla raceala si nas infundat poti ajunge la perforarea timpanului si incheierea carierei de stewardesa. Atentie la ce medicamente iei pentru tratament, sa fie permisa folosirea lor in tara in care te afli! 

 

 

Nu sunt comentarii

Comenteaza