Interviu cu Carmen – fosta cursanta – viitoare stewardesa Emirates

21 ianuarie 2019

 

De cum a pasit in sala de curs, la pregatirea Cum Ajungi Stewardesa – Carmen s-a facut remarcata. Cu un mers rafinat, o pozitie perfecta si eleganta si un zambet larg, Carmen stia ca vrea sa ajunga stewardesa la Emirates. Doar la Emirates. Vroia sa faca parte dintre cei mai buni si, experienta Work and Travel din Statele Unite dar si bursa Erasmus din Italia, engleza impecabila si postura, au ajutat-o sa obtina rapid jobul mult visat. La doar 21 de ani, Carmen va imbraca uniforma Emirates si va purta palaria rosie prin intreaga lume.

1. Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil sau l-ai descoperit mai târziu?
„Când mă fac mare vreau să fiu doctor”. Aceasta era dorința mea de mic copil. Eram convinsă că voi trata cancerul și voi schimba lumea. În timp însă, am dezvoltat pasiuni pentru domenii diferite. Mă interesa o carieră în domeniul justiției, Facultatea de Drept fiind o opțiune importantă pentru mine în timpul liceului. Sora mea mai mare, o merituoasă absolventă de Drept, a fost mereu un model pentru mine. Ceva însă lipsea în sinea mea, iar tatăl meu, căruia aș vrea să-i mulțumesc, a sădit în inima mea o mare dragoste și curiozitate față de geografie încă de când eram mai mică, adresându-mi la un moment dat întrebarea „Ce părere ai despre activitatea de stewardesă?”, fiind conștient de firea mea… complexă. Asa ca am urmat si cursurile Facultatii de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii Al. I. Cuza, Iași. Mereu am fost încrezătoare în forțele proprii, un munte de visuri și speranțe și mi-am ascultat atât sufletul cât și rațiunea, neputând fi de acord asupra unei cariere față de care nu aș fi fost convinsă că mi se potrivește, fără să fie ceea ce-mi doresc cu adevărat, fără să mă împlinească pe toate planurile. Nu am fost niciodată dispusă să renunț la dezvoltarea personală, căutând mereu să o îmbin cu cea profesională.
Astfel, bazându-mă pe dragostea mea față de călătorit, pe înclinarea către limbile străine și pasiunea pentru Geografie, visul meu devenise cel de a fi stewardesă. Au urmat imediat după clasa a X-a câțiva ani în care eram mereu interesată de a afla cât mai multe despre aviație, despre ce companie mi s-ar potrivi, luând până în prezent multe decizii în acest sens pentru a-mi susține visul.

2. De ce ai ales Emirates? 

Dorința mea de a deveni cabin crew a debutat înainte ca forumurile de astăzi despre stewardese să apară, făcându-mi singură reasearch-ul despre ce companie aeriană să aleg. Am aflat de Emirates după o cautare pe Google – „The best airline in the world”. Doream să lucrez pentru cei mai buni și să învăț de la cei mai buni așa că țintisem cel mai sus, Emirates fiind una dintre cele mai bune companii aeriene și în prezent, setând cele mai înalte standarde  „worldwide” în aviație pentru absolut fiecare aspect. Informându-mă tot mai mult, am realizat că standardele înalte ale companiei se potrivesc cu cele ale mele. Astfel, „the red hat” devenise ținta mea.

3. Cum a fost interviul de recrutare de la Emirates? 

Ținând cont de concurența de la Emirates, absolut copleșitoare, pornind de la sute până la câteva mii de candidați pentru câteva locuri, am decis să urmez un curs de formare de însoțitori de zbor, deoarece mereu am făcut tot ce mi-a stat în putință să-mi măresc șansele de reușită. Astfel am cunoscut echipa Cum ajungi stewardesă. 
Am aplicat pentru prima dată în București, când nu aveam nici măcar cei 21 de ani pe care compania îi cere, dar fiindcă eram aproape de acea vârstă am decis să aplic. Aveam totul pus la punct. Deși nu trecusem de toate probele în acea zi, am fost mulțumită de prestația mea, știind că astfel de recrutări sunt extrem de subiective. Am decis să aplic în Bruxelles, unde am tras lozul câștigător. Am fost în jur de 100 de persoane la Open Day, iar după CV drop am rămas 30 de candidați, eu numărându-mă printre norocoși.
A urmat o probă de grup, creativă și aș mai spune și psihologică, la fel ca întreaga zi de recrutare de altfel. Eram grupați câte doi și trebuia să atribuim alte utilizări diferitor obiecte, utilizări cât mai remarcabile, fiind căutate răspunsuri cât mai speciale. După aceasta trebuia să spunem un lucru interesant despre noi, ce nu se regăsea în CV. De exemplu, eu am menționat la ce materii am fost olimpică în școala generală și în liceu. Recrutarea părea încântată peste măsură.


S-a oprit din evaluat și a aplaudat alături de ceilalți candidați. M-am simțit onorată și mi-a declanșat un zâmbet de nestăpânit. În continuare ni s-a prezentat compania, iar după afișarea rezultatelor, am fost foarte fericită. Trecusem și de această dată alături de ceilalți 17 candidați. Chicoteam cu toții pe hol, eram foarte obosiți și foarte încântați. Personal, nu am fost de departe în cea mai bună formă, dar am reușit să mă stăpânesc și totul a decurs incredibil de bine.
Ultima probă de grup a avut ca subiect rezolvarea unei probleme de customer service. Activitatea ca grup era cea apreciată precum și argumentele și interacțiunea. Este genul acela de evaluare unde poți fi eliminat dacă stai greșit pe scaun sau din cauza centimetrului care lipsește din lungimea fustei. După această probă nu a fost eliminat nimeni. Am completat acte, am stabilit data și ora interviului final, iar din acel moment aveam 24 de ore la dispoziție să susținem testul de engleză pe un site trimis de ei.
Interviul final l-am susținut pe 30 Noiembrie, imediat cum am aterizat la București. Au fost niște zile extenuante și am simțit că am reușit să ating rezultatele dorite de companie sub multă presiune. În astfel de situații nu îți poți permite să clachezi și să oferi altceva decât ceea ce ai tu mai bun. Concentrarea este cheia.

Daca vrei sa te pregatesti alaturi de 2 stewardese Emirates (Cristina Toader, Ana Maria Tutoveanu) pentru interviul de angajare te asteptam la cursul nostru intensiv, de o zi, din 26 ianuarie! Detalii si înscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/26-ianuarie-curs-pregatitor-emirates/

4. Ce „probleme” te astepti sa intampini dupa ce vei ajunge in Dubai? Viata este diferita acolo fata de Europa. 

Oricine mă cunoaște știe cât de nerăbdătoare sunt să ajung acolo. Este orașul despre care făceam cel mai des proiecte în timpul facultății și care cred că mă va impresiona fără doar și poate prin stilul său cosmopolit. Am fost dintotdeauna uimită de grandoarea sa și sunt încântată că va fi a doua mea casă. Sunt o fire extrem de înțelegătoare și sincer deschisă către multiculturalism, ceea ce mă aștept să găsesc acolo, iar nu doar în cadrul companiei.
Nu mă aștept la niciun fel de probleme. Pornesc pe acest drum mai împăcată cu mine însămi ca niciodată, foarte mândră de toate alegerile și reușitele de până acum. Nu am emoții pentru că mă mut de acasă. Nu mai locuiesc cu familia de când aveam 13 ani și am plecat la liceu în Bârlad. De atunci am mai locuit în Iași (cu facultatea), în Italia (cu programul Erasmus) și în S. U. A. (cu Work & Travel). Sunt obișnuită să mă acomodez cu alte locuri, să trăiesc și să lucrez printre oameni cu valori și culturi diferite față de noi, românii. Cred că cel mai important este să fii deschis către nou, să nu judeci și să fii un om de treabă, să-ți cinstești neamul pe care-l reprezinți și să ai un suflet bun.
Abia aștept să încep Colegiul de Aviație al Emirates, să îmi cunosc colegii, să încep să zbor, să experimentez cultura orientală despre care am citit atât de multe lucruri și să fiu… a global citizen.

5. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

În primul rând, tăria de caracter. Ca de fiecare dată, este crucial să fii stăpân pe tine.Nu sunt adepta neîncrederii și a vocii care tremură, a râsului jenant sau a genunchilor moi. Este firesc să fii emoționat, dar este la fel de firesc să te poți aduna și să fii capabil să dovedești de ce ești în stare. Nu ai șansa să vorbești prea mult, așa că trebuie să fii sigur că transmiți tot ceea ce caută ei atunci când deschizi gura.
Aș menționa nivelul foarte bun al limbii engleze, zâmbetul sincer, interacțiunea cu ceilalți colegi de pe tot parcursul zilei, nu doar din timpul probelor, CV-ul (experiența internațională contează foarte mult și câte limbi străine știi). Desigur, dacă ai un curs de formare pentru însoțitori de zbor, cum l-am avut eu pe cel Cum ajungi stewardesă, te vei simți mult mai stăpân pe situație. Aș vrea să mulțumesc echipei de la curs pentru susținere și pentru că mi-au răspuns la toate întrebările, pentru că au făcut diferența și pentru mine așa cum au făcut și pentru ceilalți cursanți. Sunt foarte fericită să împărtășesc această reușită alături de voi.

6. De ce ai ales o companie din Orient si nu te-ai orientat catre alte companii europene sau din tara noastra? 

Pentru că mereu am țintit cât mai sus, către profesionalism. Pachetul salarial este motivant, faptul că investesc foarte mult în pregătirea angajaților, oferă numeroase facilități, beneficiezi de reduceri etc. Am ales Emirates și datorită listei foarte lungi de zboruri pe care le operează. Ideea de a avea zboruri cu layover peste tot în lume și viața în hoteluri de 5 stele întărește și mai mult ideea de „high life, glamorous life” la care stewardesele au acces. Shopping în Dubai, plimbări în Times Square, degustări de vinuri în Franța, pizza buona nell’Italia, înot cu rechinii în Cape Town iar lista este nesfârșită. Din punctul meu de vedere, un loc de muncă în cadrul unei companii din Orient, unde se află câțiva dintre giganții aviației la nivel global, va asigura beneficii mai mari angajaților săi, dar și responsabilități pe măsură cărora sunt pregătită să le fac față.

7. Sfaturi pentru cei care vor o cariera in domeniu?

Sfatul meu este să nu renunțe la ceea ce-și doresc cu adevărat. Să țină minte că recrutorii sunt subiectivi și uneori poți ajunge să aplici de foarte multe ori, dar asta nu înseamnă că nu ești potrivit pentru această carieră. Cum ne-a transmis recrutoarea din Belgia, „poate astăzi unii nu au arătat toate calitățile, poate astăzi noi nu am observat tot ceea ce ați pus pe tavă. Continuați să aplicați”. Să continue să se îmbunătățească, să fie conștienți în ce se implică și siguri că pot face față, deoarece a fi cabin crew nu este doar un job, este un stil de viață. Iar pe deasupra, este unul solicitant, care schimbă rezoluția față de viața personală, viața de familie și multe altele.
Oricând se lovesc de interpretări greșite ale acestei activități (interpretări frecvente la noi în țară), să își amintească noblețea acestei profesii, factorii de risc, adevăratele valori pe care echipajul de zbor trebuie să le demonstreze zi de zi, toată pregătirea temeinică, pornind de la urgențele medicale și paginile de teorie cu informațiile tehnice ale aeronavelor și până la imaginea fără cusur.

Carmen, iti multumim pentru cuvintele frumoase si abia asteptam pozele cu tine in uniforma! Zboruri line din Dubai!

Daca vrei sa te pregatesti alaturi de 2 stewardese Emirates (Cristina Toader, Ana Maria Tutoveanu) pentru interviul de angajare te asteptam la cursul nostru intensiv, de o zi, din 26 ianuarie! Detalii si înscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/26-ianuarie-curs-pregatitor-emirates/

9 Comentarii

 • Reply silvia 21 ianuarie 2019 at 12:10 pm

  Bravo Carmi
  U are the best <3

  • Reply Carmen Balaur 21 ianuarie 2019 at 1:05 pm

   Mulțumesc, Sisi❤️

 • Reply Laura 21 ianuarie 2019 at 3:17 pm

  Bravooo! Mult succes!❤❤😘🤗

  • Reply Carmen Balaur 21 ianuarie 2019 at 5:05 pm

   Mulțumesc, Laura! ❤️ ❤️

 • Reply Nicoleta 21 ianuarie 2019 at 7:57 pm

  Felicitari! Mult succes in continuare :*

 • Reply Mariana 21 ianuarie 2019 at 8:09 pm

  Felicitari 😘❤️

 • Reply Gabriela 21 ianuarie 2019 at 9:17 pm

  Bravo Carmen!
  Esti la inaltime, in ambele se sure!
  Zbor placut prin viata!❤

 • Reply Gabriela 21 ianuarie 2019 at 9:35 pm

  Bravoooooo Carmen!
  Esti la inaltime, in ambele se sure! 😄
  Zbor lin prin viata!

 • Reply Gabriela 22 ianuarie 2019 at 6:53 am

  Felicitaaaaari! Imposibilul devine posibil, trebuie doar sa ne straduim! 😊 Pentru multi tineri esti un exemplu ! Te imbratisez cu drag!❤

 • Comenteaza