De ce unele avioane nu au randul 13

13 august 2014
randul-13-avion

 

Daca e 13, atunci sa vorbim despre superstitii. Astazi – 13, mi-am reamintit una dintre multele intrebari pe care le primeam pe zboruri. De ce unele avioane, ale unor companii aeriene, nu au randul 13?

Ei bine, recunosc ca eu sunt una dintre acele persoane, superstitioase. Care se da trei pasi inapoi daca o pisica neagra ii trece prin cale, care paseste cu dreptul cand iese din casa si care, daca are de ales, incearca sa nu stea pe randul 13. Si nici sa zboare pe data de 13.

Se pare ca sunt multi „nebuni”, ca mine. Mai exact, multe companii aviatice, care, din superstitie, au numerotat randurile din avion, sarind peste numarul 13. Oricum, cand se face trecerea intre cabina de First Class/ Business Class spre Economy, se omit randuri, iar numarul 13 nu ar fi niciodata atribuit, de fapt, chiar acestui rand. Insa, pasagerii se tem sa ia loc acolo, asa incat, multe dintre marile companii din lume au preferat sa il evite.

Printre companiile aviatice „superstitioase” se numara Air France, Iberia, Ryanair, Continental, Air New Zealand, Lufthansa si Alaska Airlines.

Explicatia nu se refera numai la superstitii, ci si la partea economica. Pasagerii din multe tari au cerut ca acest rand sa fie eliminat, de frica. Sunt foarte multi calatori cu probleme in a-si infrange frica de zbor, iar acestia ar deveni si mai stresati daca ar lua loc pe randul 13. Totusi, multe dintre companiile care aleg sa elimine acest rand din avion, nu au eliminat si numerele zborurilor, care incep cu 113, 213, 313, si fac imbarcari de la porti cu numarul 13.

SUA, de exemplu, a mers atat de departe cu aceasta superstitie, incat, pe langa avioanele care nu au numerotat acest rand, sunt si multe hoteluri in care lipseste etajul 13, iar in lift, butoanele merg de la 12 la 14.

Voi ce superstitii legate de zbor, aveti?

 

banner-mobile banner-mobile

1 Comment

  • Reply Cristina Munteanu 23 iunie 2016 at 5:53 pm

    Sunt convinsa ca cei care au astfel de superstitii se gandesc si ca randul sau locul 14 e de fapt 13 si nu trebuie sa stea pe el. 🙂

  • Comenteaza