Jurnal de bord cu Andra, stewardesa Etihad. Ho Chi Min, Vietnam

Jurnal de bord cu Andra, stewardesa Etihad. Ho Chi Min, Vietnam

 

Asa cum v-am obisnuit, in fiecare duminica, zburam, virtual, alaturi de Andra, stewardesa Etihad, intr-unul din layoverele de care se bucura de cand a devenit parte a familiei Etihad. Astazi, Andra ne vorbeste despe o destinatie in care nu am reusit sa ajung pe vremea cand eram stewardesa Emirates, dar in care am acum ocazia sa calatoresc, alaturi de ea. Iata povestea ei.

“Zboara cu mine in…Ho Chi Minh City, Vietnam,

Mi-am dorit foarte mult sa ajung in Vietnam, motiv pentru care cerusem acest zbor 7 luni la rand, fara noroc. Apoi, fix cand am cerut alte destinatii, am vazut in roster ”SGN” …Ho Chi Minh City, cunoscut de majoritatea turistilor ca Saigon.

Zborul de 7 ore este unul foarte linistit. Pasagerii sunt timizi si respectuosi. Se bucura indiferent ce mancare primesc si mai ales daca li se ofera sa bea ciocolata calda. La hotel am ajuns seara si am decis impreuna cu doua colege sa mergem ziua urmatoare intr-o excursie pe Delta Mekong.

1

De dimineata, in autobuz, am intalnit cate doua cabin crew de la Qatar si Emirates. Pe drum spre delta am facut schimb de impresii legate de companii, destinatii, viata in Abu Dhabi/ Dubai/ Doha.

Am ajuns la delta, am urcat in barci, ni s-a explicat itinerariul, am primit nuci de cocos proaspete si am pornit la drum. Apa parea murdara dar ghidul a spus ca este doar tulbure, nisipul fin ridicandu-se la suprafata din cauza barcilor.

Prima oprire a fost la o ferma de albine unde am fost serviti cu banane uscate si ceai indulcit cu miere. Vizitatorii puteau cumpara miere sau cosmetice din miere. Tot acolo puteam tine in mana pitoni. De mica mi-am dorit un sarpe si eram foarte curioasa cum se simte pielea lor. Vazusem in pozele altor colege acesti pitoni asa ca nu mi-a fost frica sa ii tin pe umeri. Vazand cat de relaxata eram, si-au facut si celelalte fete curaj si s-au apropiat sa faca poze. La plecare am vazut copaci cu Durian. Nu am incercat inca acest fruct din cauza mirosului foarte neplacut. Ramane un lucru pe care sa il fac in vacanta, nu cand urmeaza sa zbor in cateva ore.

7 5th stop (1)

3 1st stop (4)

4 2nd stop (4)

3 1st stop (7)

6 4th stop (3)

A doua oprite a fost la o fabrica de caramele facute din nuca de cocos. Localnicii priceputi nu arunca nimic:
-pulpa este folosita pentru a face caramele, ulei de cocos sau unt de cocos;
- invelisul tare este folosit pentru a crea obiecte decorative sau de uz casnic;
- invelisul fibros era transformat in funii foarte rezistente.

Tot acolo erau si cateva tarabe cu suveniruri, tablouri pictate, haine din matase, si ”Snake Wine”. Aceasta bautura alcoolica este specifica tarii. Un sarpe intreg se pune in sticla cu vin din orez si se lasa la fermentat cateva luni. Localnicii considera ca vinul are multe proprietati benefice asupra sanatatii. Desi serpii folositi sunt veninosi, veninul acestora dispare in alcool si bautura poate fi consumata fara probleme.

De acolo am mers cu caruta printre casele localnicilor din An Bihn Island pana am ajuns la un bar unde am primit frunte exotice si am ascultat muzica folk live, tipica zonei de Sud a Vietnamului. Ceaiul indulcit cu miere era nelipsit de la mese.

4 2nd stop (5)

3 1st stop (1)

8 going back

Am mers pe jos pana la alte barcute, care ne-au plimbat pe canale inguste ale deltei. De-o parte si alta a raului, copaci inalti tineau umbra… Aerul curat mirosea a fructe si nu se auzea decat ciripit de pasari din cand in cand. Iubesc orasele mari… Cu cozi lungi, trafic aglomerat si agitatie continua… Dar iubesc si locurile in care natura ne ajuta sa ne relaxam, sa uitam de semnalul de la telefon, wifi, stiri, deadline-uri.

”Non la” in traducere ”palarie conica” este un simbol al charm-ului vietnamez. Americanii au sepcile de baseball, indienii turbane, rusii palarii de blana… Simboluri recunoscute in toata lumea. Palariile sunt lucrate foarte migalos, folosind frunze uscate de palmier. Am primit si noi cate una, pana ne-am intors in barca mare cu care am inceput excursia. Era timpul pentru pranz. Am oprit la un restaurant in aer liber unde am fost serviți cu peste, miso soup si alte mâncăruri asiatice.

Pe parcursul vizitei vremea a fost foarte frumoasa, la intoarcere insa incepuse sa ploua foarte tare. Pe geam vedeam in trafic doar oameni pe scutere… Multe scutere. 9 milioane de oameni in Saigon, 6 milioane de scutere.

5 3rd stop (9)

2

Ramane ca data viitoare sa vizitez tunelurile subterane din orasul Cu Chi, folosite de localnici pe perioada razboiului. Cei 250 KM de tuneluri includeau zone de locuit, de depozitate, fabrici de arme, spitale si bucatarii. Cu ajutorul tunelurilor, vietnamezii se puteau apropia de bazele americanilor pentru a-i ataca si apoi dispareau fara urma. Semne ale razboiului au ramas vizibile pana in prezent.”

Multumim, Andra, pentru detaliile de mai sus. Pe Andra o puteti urmari pe  Instagram, pe contul ei: @andra_went_traveling.

Zboruri line!

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>