Ploaie in desert

19 februarie 2015

 

Cand te muti in Orient, una dintre partile cele mai frumoase ale noii tale case este faptul ca uiti ce inseamna frigul si iarna. Cand simti nevoia de vreme rea,  poti sa ceri un zbor de Europa sau Asia, ca sa te bucuri de un bulgare de zapada sau temperaturi de -10 grade Celsius. Dar totul cu masura.

Si totusi, cand am locuit in Dubai, nu am avut parte numai de soare si caldura, desi, 8 luni pe an, te plictiseai de aceeasi vreme insorita si calduroasa. Pe langa furtunile de nisip pe care le-am experiementat, am avut parte si de...ploaie torentiala.

Veti spune ca ce mare lucru inseamna o ploaie…doar avem ploaie zilnic in Romania. Dubaiul insa, pentru ca 360 de zile pe an e cald si soare, nu este dotat nici macar cu sistem de canalizare. Putinele canale de pe strazi sunt oricum pline de nisip. Asa ca, la orice ploaie mica, strazile sunt indundate. Cand ploua torential, totul o ia razna, inclusiv traficul aerian.

dubai3

 

Ce se intampla in aeroport cand ploua?

Aeroportul DXB este urias si tocmai a fost desemnat cel mai aglomerat aeroport din lume, in 2014. Asa ca, o ploaie propriu-zisa nu ingreuneaza prea mult traficul aerian. Dar indundatiile si apa de 1 metru, pe pista, DA. De fiecare data cand ploua (si in 2 ani cat am stat in Dubai, am experimentat 3-4 zile ploioase), intarzierile zborurilor sunt la ordinea zilei.

Ce se intampla cu insotitorii de bord cand ploua?

Teoretic nu esti afectat de ploaie. In cel mai rau caz ar trebui doar sa vii putin ud pe uniforma sau cu parul ravasit. Cand insa strazile se inunda si la fel si subsolurile cladirilor in care locuiesti, lucrurile stau altfel. Lifturile nu mai functioneaza si te vezi in situatia de a urca/cobori 50 de etaje cu 2 valize dupa tine si doar 3 minute la dispozitie. Si-atunci apar intarzierile de zeci de minute si tot traficul se da peste cap. Asa e cand stai intr-un zgarie nori, in mijlocul orasului.

Raport pentru intarziere

Ploaia e unul dintre motivele pentru care multi insotitori de bord primesc atentionari scrise sau verbale de la managerii lor. In aviatie, intarzierile nu sunt permise, sub nicio forma. Imaginati-va sa tineti la sol un avion cu 400-500 de pasageri la bord, ca sa va astepte pe voi sa ajungeti la munca. Este inadmisibil. Asa ca, inclusiv ploaia torentiala care paralizeaza orasul de fiecare data cand isi face aparitia, nu este permisa ca scuza.

La 3 rapoarte consecutive (warnings), primite de la manager (pentru intarzieri, plangeri, certuri, etc), risti sa fii concediat.

dubai2

 

Ce faci cand ploua?

Ce faceam noi, romanii, cand ploua? Ei bine, ieseam si ne bucuram de ploaia torentiala si de caldura de afara. Rar vezi ploaie in desert, asa ca ne bucuram de fiecare picatura. 

Chiar daca viata in Dubai e cu totul diferita de viata in Romania, te adaptezi rapid la noile schimbari. Insa, cand apare un fenomen care iti aminteste de casa, asa cum e ploaia, te bucuri de fiecare moment.

Zboruri line!

 

dubai

Sursa foto: Wikimedia

 

banner-mobile banner-mobile

Nu sunt comentarii

Comenteaza