Qatar, Etihad sau Emirates? Avantaje si dezavantaje pentru fiecare companie

12 aprilie 2018

 

Companiile din Orient continua sa creasca, sa cumpere avioane si sa angajeze sute de insotitori de bord din toata lumea. De aceea, pentru cei care isi doresc o cariera in aviatie, ca stewardesa, devine uneori dificil sa aleaga cea mai potrivita companie aeriana pentru viitorul lor.

Astazi, incercam sa te lamurim care sunt plusurile si minusurile fiecarei companii din Orient: Qatar Airways, Etihad si Emirates, ca sa alegi in cunostinta de cauza si cu toate informatiile necesare.

QATAR AIRWAYS

ETIHAD AIRWAYS

EMIRATES AIRLINES

TIP CONTRACT

3 ani, cu prelungire automata si beneficii incluse

3 ani, cu prelungire automata si beneficii incluse

3 ani, cu prelungire automata si beneficii incluse

SALARIU

 • Salariul de baza: 3600 QR (900 euro), pentru primele 6 luni, urmand ca apoi sa creasca la 4200 QR (1100 euro).

 • Plata orelor de zbor: 50 QR/ora (12 euro) – o medie lunara de 70-80 de ore/luna.

 • In timpul trainingului initial (primele 6 saptamani) esti platita cu un salariu de 3600 QR (900 euro) plus un bonus de acomodare in valoare de 2000 QR.

 • Diurna: in orasele in care ai layover, esti platita in moneda nationala si difera de la luna la luna. Banii primiti in deplasari se numesc „meal allowance” si sunt extra salariu.

 • Salariul de baza: 3750 AED (aproximativ 937 euro).

 • Plata orelor de zbor: 44 AED/ora (11 euro) – o medie lunara de 100-110 de ore/luna.

 • In timpul trainingului initial (primele 6 saptamani), esti platita cu un salariu de 2500 AED (625 euro) plus diurna pentru mancare (2000 AED). Primele sase luni de contract sunt de asemenea platite cu un salariu de baza de 2500 AED.

 • Diurna:se plateste la salariu, in functie de zborurile din luna respectiva.

 • Salariul de baza: 4020 AED (aproximativ 1000 euro).

 • Plata orelor de zbor: 55 AED/ora (13,5 euro) – o media lunara de 70-90 de ore de zbor/luna.

 • In timpul trainingului initial (primele 7 saptamani), esti platita cu salariul de baza. De asemenea, compania iti ofera un avans din salariu si o suma de bani pentru cheltuielile casei, urmand sa ti se opreasca apoi, lunar, din paycheck.

 • Diurna: in orasele in care ai layover, diurna este platita in moneda nationala, la receptia hotelului, cash, si difera de la luna la luna in functie de destinatiile din orar. Pentru Europa, diurnele oscileaza intre 50 –  100 euro/zi, in functie de oras, in SUA – 200$/layover, etc.

BENEFICII

Training gratuit, cazare si transport, asigurare medicala, asigurare de viata, discounturi la hoteluri, baruri, spa-uri, bilete de avion ID50 si ID90.

Training gratuit, cazare si transport, asigurare medicala, asigurare de viata, discounturi la hoteluri, baruri, spa-uri, bilete de avion ID50 si ID90.

Training gratuit, cazare si transport, asigurare medicala, asigurare de viata, discounturi la hoteluri, baruri, spa-uri, bilete de avion ID50 si ID90.

CAZARE

Oferita de companie, in cladiri unisex.

Oferita de companie, in cladiri mixte.

Oferita de companie, in cladiri mixte.

VIZITE DE ACASA

Da, dar doar membri familiei de acelasi sex pot sta la tine.

Da, dar doar membri familiei de acelasi sex pot sta la tine, nu mai mult de 30 de zile consecutiv.

Da, orice ruda poate sta la tine, mama/tata/sora/frate/verisor, nu mai mult de 30 de zile consecutiv si nu mai mult de 60 de zile/an.

CONCEDIU

30 de zile/an

30 de zile/an

30 de zile/an

RESTRICTII

Viata in Qatar este ceva mai stricta decat in UAEDoha ofera multe facilitati si locuri de distractie, insa, pentru stewarzi, sunt interzise cu desavarsire fumatul, carnea de porc si alcoolul. Exista reguli clare referitoare la orele de odihna, orele de intrat in casa si la vizitatorii pe care insotitorii de bord ii pot primi in apartamente. De asemenea, relatiile dintre piloti si stewardese sunt interzise.

UAE este, poate, cea mai permisiva tara araba. Nu exista reguli care sa interzica fumatul sau alcoolul (poti obtine licenta de alcool), orele de odihna nu sunt impuse de companie si vizitele persoanelor de sex opus nu sunt interzise. In Abu Dhabi poti merge la Ferrari World, la shopping, in safari, fara sa ai nicio problema. Totusi, femeile trebuie sa aiba grija ce tinuta poarta si sa respecte regulile islamice.

Dubai-ul este raiul turistilor. Desi este un emirat arab, regulile nu sunt prea stricte, iar localnicii au inteles necesitatea “turistilor” in tara lor. Pentru insotitorii de bord nu exista reguli care sa le interzica alcoolul sau tutunul, vizitele nocturne, sau sa le fie impuse orele de odihna. In Dubai iti poti petrece timpul la shopping, in safari, la aqua parcurile de distractie sau vizitand Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume.

VIATA CA STEWARDESA

Citeste aici despre Viata in Doha

Citeste aici despre Viata in Abu Dhabi

Citeste aici despre Viata in Dubai

ZBOR DIRECT ROMANIA

DA, Cu Qatar Airways

NU

DA, cu Wizz Air si Flydubai

Sursa foto: Bee Virban

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviul de angajare ca stewardesa, vino si tu la urmatorul Curs de Pregatire Cum Ajungi Stewardesa, cu Cristina Toader – fosta stewardesa Emirates si Wizz Air, pe 14-15 Iulie. Detalii aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/14-15-iulie-curs-de-pregatire-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

banner-mobile banner-mobile

1 Comment

 • Reply Gabriel 8 august 2018 at 3:07 pm

  La Etihad si Qatar diurna pentry layover este platita tot la receptia hotelului?

 • Comenteaza