Care sunt probele si cum se desfasoara interviul la British Airways

23 septembrie 2017

 

Compania nationala britanica – British Airways – a anuntat din nou angajari pentru bazele din Londra Gatwick si Heathrow. Concurenta pentru un job de stewardesa British este destul de mare fiindca un job in Marea Britanie, la o astfel de companie, este ravnit de mii de persoane. Nu doar datorita salariului, ci si a conditiilor si beneficiilor oferite angajatilor. Asadar, una dintre cursantele noastre ne-a povestit cum s-a desfasurat interviul British Airways pentru ea, care au fost probele si cat de repede a primit raspunsul final.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este, bineinteles, sa te asiguri ca indeplinesti conditiile impuse de companie si abia apoi sa faci aplicatia online. Conditiile jobului le gasesti aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/british-airways-angajeaza-insotitori-de-bord-17/

Proba 1 – Aplicatia Online

Aplicatia online are mai multe situatii pe care trebuie sa le rezolvi, testul psihologic (care contine o serie de intrebari despre felul in care actionezi tu la locul actual de munca sau pe zona profesionala) si un test matematic, nu foarte complicat, care contine intrebari de schimb valutar, fus orar, check-in, check-out, ETA, STA. Dupa ce completezi detaliile tale in contul online, aceea va deveni principala modalitate de comunicare cu BA. Pasul urmator este sa incarci acolo CV-ul, fotografiile profesionale, datele personale si copii dupa acte si pasaport. Dupa doar cateva zile primesti primul raspuns. Sa speram ca pozitiv. Comunicarea se face prin email si raspunsul tau trebuie dat in maximum 24 de ore, altfel esti descalificat. Asa ca trebuie sa fii „pe faza”, permanent.

Daca raspunsul e favorabil esti invitat sa sustii Assessment Day-ul fizic la sediul BA in Waterside Londra. Trebuie sa faci booking la o data favorabila pentru tine si dupa te prezinti la interviu. Vei primi cateva variante de Assessment Day si tine minte ca intreaga cheltuiala a interviului este a ta, compania nu plateste nici transport si nici cazare pentru recrutare.

Proba 2 – Assessment Day Londra

Dupa ce ai stabilit ziua interviului, primesti confirmarea. In aplicatie ti se va comunica exact ce trebuie sa aduci cu tine la interviu: mai exact 2 copii de pasaport, 2 copii de buletin si 2 extrase bancare de pe ultima luna (original). Toate copiile trebuie sa fie color si frumos scanate. Cer aceste acte pentru a dovedi ca ai adresa in UE si dreptul de a lucra in UK. Ajuns acolo, vei observa ca grooming-ul nu este atat de strict insa esti apreciat daca esti aranjat. Barbatii au voie cu barba frumos tunsa si ingrijita, nu se impune conditia de la tarile arabe, sa fii proaspat ras. Femeile au voie si cu parul prins in coada, nu e obligatoriu cocul. Recrutorii vor fi si in pauze pe langa candidati, iar toti cei prezenti la interviu primesc apa, cafea si gustari, din partea casei.

 • Predare acte

Primus pas il reprezinta predarea actelor. Se face o coada civilizata, toti primesc un formular pentru proba urmatoare, un fel de Registration Form (nume prenume, daca ai tatuaje, daca ai mai lucrat pt BA etc). Predai actele, zambesti si ti se dau 2 legitimatii: una cu numele tau si alta ca sa te poti plimba prin cladire, in calitate de vizitator. Prima proba reala este reach test-ul, cand esti rugat sa atingi compartimentul unde se afla bagajele. Dupa aceea esti masurat (trebuie sa ai intre 1.57 -1.85 m). Sunt foarte stricti si nu fac rabat la niciun centimetru, motiveaza mereu ca e vorba de safety. Dupa aceea, masoara diagonal reach si sa poti da drumul la rampa de evacuare cu lejeritate. Cum se face asta? Te tii cu o mana de un maner si te apleci la un „tag” lipit pe jos. Masuratorile nu s-au terminat. Dupa aceasta proba, te masoara daca incapi in jump seat si daca pozitia ta Brace este corecta. Compania nu specifica o greutate anume, insa asta verifica atunci cand te pune sa te asezi pe jump seat, sa incapi pe scaun.
Dupa aceea, inmanezi Registration Form-ul (care include si detaliile despre tatuaje) si esti verificat daca se vad/nu se vad din uniforma, si se trece la primele eliminari. Dupa primele eliminari, urmeaza o perioada de respiro, in care se prezinta compania. Poate nu o proba propriu-zisa, insa esti analizat permanent in timp ce recrutorii vorbesc despre beneficiile oferite, pachetul salarial si conditiile de lucru pentru viitorii insotitori de bord British Airways.

 • Proba de Role play

Fiecare persoana extrage un bilet individual. Ai 2 minute de gandire, apoi citesti textul de pe bilet cu voce tare (ca sa auda tonalitatea, accentul, deschiderea spre PA) si recrutorul intra in pielea unui personaj, conform textului. Exemplu proba: Un client si-a pierdut conexiunea la zbor si primesti multe informatii despre ceea ce ofera British Airways – vouchere , lounge-uri, discounturi, apoi trebuie sa ajuti clientul. Cum? Oferindu-i beneficii, solutii, fiind empatic si de ajutor. Pe lista primita de la recrutori se afla si informatii despre zboruri de legatura, numar de locuri disponibile, etc. Atentie la ce oferiti clientului, sa fie disponibil, fiindca recrutorii va vor pune bete in roate! Acesta este rolul lor, sa va puna in situatii dificile, nu sa accepte prima varianta oferita!

 • Proba de Grup 

La proba de grup sunteti asezati in cerc si formati o echipa alaturi de care va trebui sa rezolvati o anumita situatie limita. Ce conteaza la acest exercitiu este sa nu dati dovada de calitati de lider dar sa reusiti sa va afirmati pozitiv, sa colaborati cu grupul, sa fiti empatici. Exemplu de proba de grup pe care am avut-o la interviu: Sunteti un echipaj. Ati fost loviti de o furtuna de nisip/uragan/tornada si nu mai aveti mancare la bord. Aveti pasageri de la toate clasele, care stau deja de cateva ore in avionul nedecolat. Vi se dau 10.000 de lire si trebuie sa va ganditi, ca o echipa, ce cumparati. Fiecare participant are in fata o categorie de produse (unu avea mancare, altul bauturi, altul paturi si perne, altul veste de salvare de schimb, altul mancare halal kousher si veggie, etc.). Toti trebuie sa decida ce cumpara de acei bani. Proba dureaza 20 de minute. Dupa 10 minute insa, recrutorii intervin si spun ca bugetul a fost taiat la jumatate sau ca unele produse nu mai sunt disponibile. Planul trebuie, deci, schimbat. Aici urmaresc sa vada cum reactionati in situatii limita, sa nu va contraziceti si sa va impuneti punctul de vedere intr-o maniera diplomata.

 • Interviul final

Interviul final este, probabil, cel mai usor, comparativ cu celelalte probe. Deja ai trecut de tot ce era mai complicat iar acum esti ca la un interviu de corporatie. Intrebarile primite includ detalii despre compania British Airways (deci trebuie sa va documentati putin despre avioane, destinatii, premii), despre experienta ta anterioara, daca ai urmat reguli in trecut, daca ai lucrat cu clienti si de ce situatii te-ai lovit de-a lungul timpului,etc. Raspunsul vine imediat dupa interviul final, asa ca pleci acasa cu jobul, sau nu.

Multumim pentru informatii, le uram succes tuturor celor care decid sa participe la interviu!

Zboruri line!

8 Comentarii

 • Reply monica 23 septembrie 2017 at 12:59 pm

  exista layover la British Airways?

 • Reply Cristina Toader 23 septembrie 2017 at 1:42 pm

  Da, exista!

 • Reply Doru 9 noiembrie 2017 at 3:25 pm

  Accomodation or Housing allowance ?

  • Reply Cristina Toader 9 noiembrie 2017 at 6:38 pm

   Nu se ofera, nu este mentionat oricum.

 • Reply Ramona 9 noiembrie 2017 at 7:22 pm

  Buna seara, as vrea sa stiu daca e liMita de varsta. ..multumesc

  • Reply Cristina Toader 10 noiembrie 2017 at 11:26 am

   18 ani minima iar maxima nu e stipulata.

   • Reply Alexandra 22 septembrie 2018 at 5:11 pm

    Buna ziua . Ma interesa varsta limita superioara , dar am primit raspunsul. Multumesc !

 • Reply Alexandra 22 septembrie 2018 at 5:09 pm

  Buna ziua . Ma interesa limita superioara de varsta , dar am primit raspunsul . Multumesc

 • Comenteaza