Cat castiga un insotitor de bord in pandemie?

17 februarie 2021

 

Pandemia de Covid-19 ne-a luat pe toti prin surprindere. Previziunile pentru joburile din aviatie erau complet diferite anul trecut pe vremea asta, fata de acum. Companiile aeriene planuiau sa angajeze zeci de mii de piloti si insotitori de bord in urmatorii ani si deja comandasera sute de avioane noi pentru a-si mari flotele. Insa, totul a fost dat peste cap in ultimele luni cand s-a zburat probabil la capacitate de 10%.

Astfel, multe companii aeriene au concediat mii de insotitori de bord. Altele chiar au dat faliment. Unele insa, mai mici, angajeaza personal nou pentru ca profita de falimentul altora si se extind. Insa, majoritatea supravietuiesc cu greu si isi tin pe bara mare parte dintre angajati.

Asadar, mai e rentabil sa fii insotitor de bord in aceasta perioada?

Ei bine, este. Pentru ca macar ai un job. Multi altii si l-au pierdut. In Romania multi au primit somajul tehnic. Nu e mult, dar macar au primit ceva si au trait cu speranta ca se vor relua zborurile. Incet-incet au si inceput sa zboare. Mai putin decat inainte (in cazul TAROM), sau poate chiar mai mult in cazul Wizz Air, unde pe perioade scurte de timp au avut o aglomerare mare de curse. Dar, nu se plange nimeni, cu cat zbori mai mult, cu atat castigi mai bine, asa ca mai ales in aceasta perioada, a contat. Iar salariul a intrat. Fie el si mai mic.

In Orient, multi insotitori de bord au fost tinuti acasa. Unii pe salariu de baza, altii nici macar pe atat. Au primit cate 2-3 curse pe luna in perioada starii de urgenta si poate ceva mai multe dupa. Uneori nici macar zboruri comerciale, dar macar au fost platite. Nu se zboara ca inainte, nu se castiga la fel de bine ca inainte insa macar au asigurata cazarea. Asa ca pot reduce cat de cat cheltuielile. Concluzia, salarii injumatatite. Dar se prevede o revenire in maxim un an. Sa fim optimisti.

Zboruri line tuturor!

17-18 Aprilie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul Wizz Air si celelalte companii aeriene din Orient, cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

24 Aprilie – Curs de pregatire intensiv pentru interviurile Wizz Air & Ryanair (Buzz), cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-pregatire-wizz-air/

Nu sunt comentarii

Comenteaza