Ce nu ai voie sa porti in Orient

20 august 2015

 

Fie ca ai obtinut jobul mult visat si urmeaza sa te muti in Dubai, ca stewardesa Emirates, fie ca te relochezi in Abu Dhabi sau Doha, viata ta urmeaza sa se schimbe. Si la fel si garderoba pe care o vei afisa intr-o tara araba. In primul rand, urmeaza sa te muti intr-un loc in care e mereu soare si cald. Asa ca trebuie sa renunti la hainele de blana… Apoi, noua ta viata incepe intr-o tara araba, unde Islamul este credinta principala si regulile sunt extrem de stricte, mai ales pentru femei.

Dubai si Abu Dhabi

Daca urmeaza sa pleci ca stewardesa Emirates sau Etihad, vei locui in Emiratele Arabe Unite. Una dintre cele mai permisive tari din lumea araba, vizitata anual de cateva milioane de turisti. Astfel, regulile din UAE sunt ceva mai permisive decat in alte tari musulmane, insa nu in toate cele 7 emirate ci doar in Dubai sau Abu Dhabi.

  • Ce ai voie sa porti?

In principiu, aproape orice, in limita decentei si a bunului simt. In primele zile petrecute in UAE vei participa la un training impus de companie in care veti fi informati despre regulile impuse de cultura islamica si de Guvern. In cele 7 emirate ale UAE regulile sunt diferite si in 5 dintre ele, destul de stricte. In Dubai si Abu Dhabi totusi, fiindca aceste doua emirate sunt extrem de vizitate si 80% dintre locuitori sunt expati, regulile sunt totusi mai permisive.

Astfel, cand mergi in mall, sunt afisate la intrare desene si imagini care iti impun ca atunci cand intri in mall sa eviti purtarea bluzelor cu bretele subtiri si sa alegi o bluza cu maneca (tricou). De asemenea, se recomanda pantalonii sau fustele pana la genunchi si sunt de evitat blugii scurti, rupti sau fustele mini.

mall

In cazul in care un musulman este deranjat de tinuta afisata de un turist sau de un rezident strain, acesta poate fi invitat, de bodyguarzi, sa paraseasca mall-ul si poate primi chiar si o amenda.

Tot in public, regula referitoare la sarut sau tinut de mana se aplica tuturor, fie ei rezidenti, turisti sau localnici. Teoretic, nu ai voie sa ai niciun fel de gesturi afective in vazul lumii, mai ales daca nu esti casatorit/a, insa, practic, acest lucru este posibil si chiar permis, in limita bunului simt (adica tinutul de mana pe strada si „pupicii” sunt permisi fara probleme).

Daca iubitul vine la tine, poate locui cu tine in apartament, la fel si daca va doriti sa stati la hotel, nu exista reguli care sa va interzica sa impartiti camera, chiar daca nu sunteti casatoriti.

  • Cum te imbraci in club

Tinuta pe care o imbraci cand iesi in club arata exact la fel ca in orice tara din Europa. Rochiile mulate, cu spatele gol sau decolteuri adanci si bretele subtiri sunt permise si acceptate fara probleme. Machiajul strident, tocurile sau alte „accesorii” de club sunt de asemenea permise. Viata de noapte in UAE este plina si colorata astfel ca, si din cauza temperaturilor crescute pe tot parcursul anului, sezonul de distractie dureaza 12 luni pe an.

club2

club1

  • Ce nu ai voie sa porti?

E simplu: tinute ostentative, bluze foarte decoltate sau cu bretele in mijlocul zilei in mall sau locuri publice. Tinutele indecente nu sunt acceptate. Fustele foarte scurte si pantalonii taiati sunt considerati de asemenea o jignire in unele zone ale orasului. In moschee ai voie sa intri doar purtand costumul lor traditional si cu capul acoperit.

In sediul companiei (EGHQ) poti purta uniforma sau o tinuta business/casual, cu umerii si genunchii acoperiti.

*ca sa nu le dau ocazia carcotasilor sa comenteze si sa spuna ca ei au purtat si altceva si nu le-a spus nimeni nimic, tine minte ca e posibil ca cei care au incalcat regulie sa fi avut pur si simplu…noroc si sa nu fie vazuti/reclamati. Insa recomand respectarea regulilor fiindca nu se stie niciodata cum o „patesti”!.

  • Costum de baie la plaja

Plajele din UAE sunt fantastice: nisip fin, apa limpede, piscine intinse cat vezi cu ochii si sezlonguri cu serviciu inclus. Plajele hotelurilor dar si cele publice sunt plaje mixte unde te poti „prezenta” exact ca in Europa sau America. Cu costum de baie si prosop in dotare, poti face plaja in Dubai si Abu Dhabi fara probleme.

E adevarat, plaja fara sutien (topless) nu este permisa, putand fi amendat/arestat pentru acest lucru, insa tinuta acceptata pentru plaja este clara:costumul de baie. Localnicii, care vin des la plaja cu familia, aleg uneori sa poarte costumul lor traditional insa nu impun si celor din jur acelasi lucru.

Stewardesele au multiple intrari gratuite in centre SPA si la piscine de lux din oras, astfel ca, marea majoritate a timpului liber, insotitorii de bord si-o petrec la soare si relaxare.

Doha, Qatar

Daca pleci ca stewardesa in Qatar, e posibil sa ai ceva mai multe reguli decat in UAE. Nu foarte stricte, insa tinuta afisata in public trebuie sa fie ceva mai „decenta”. Maieurile si pantalonii foarte scurti (sau fustele mini) nu sunt permise si nici nu vezi multa lume in jurul tau in astfel de outfit-uri.

In club, seara, lucrurile stau altfel, rochitele elegante fiind permise, insa in limita bunului-simt.

In cladirea companiei, tinuta trebuie sa fie business si sa fii destul de „acoperita”, fara decolteuri sau fuste prea scurte. Ideala este o tinuta formata din camasa si pantaloni simpli, nu blugi.

Iran, Irak, Pakistan, Arabia Saudita

In aceste tari, cu adevarat musulmane, unde nici macar turistii nu prea primesc viza, regulile sunt foarte stricte. Pe strada nu vezi decat femei si barbati in tinuta traditionala iar occidentalii sunt total acoperiti (femeile poarta val/esarfa, pantaloni lungi, etc). Femeile in cultura musulmana, in aceste tari, nu sunt foarte respectate, ele neavand voie sa iasa singure pe strada (neinsotite de un barbat-frate, tata, sot), sa conduca, sa discute cu un barbat, sub nicio forma.

Nu se pune problema de plaja, club, distractii occidentale, aceste lucruri fiind considerate un pacat si fiind interzise.

Imi amintesc ca atunci cand zburam in aceste destinatii, ca stewardesa (zborurile erau dus-intors), nu aveam voie nici sa iesim pe scara avionului, fiindca uniforma noastra nu ne acoperea gleznele, astfel ca nu era permis sa fim vazute astfel.

In loc de concluzie…

Tine minte: relocarea ta intr-o tara araba impune multe schimbari si o adaptabilitate mare. Incepand cu temperaturile ridicate pe tot parcursul anului, cu oamenii diferiti cu care vei interactiona si incheind cu tinuta pe care o porti, zi de zi. Totusi, cand lucrezi ca stewardesa, chiar daca tara in care locuiesti este ceva mai restrictiva, esti plecata des in orase fara astfel de reguli in care te poti simti ca acasa. Si, daca nu esti convinsa, tine minte, Dubai si Abu Dhabi sunt cele mai bune alegeri fiindca sunt aproape la fel de permisive pentru occidentali ca si Europa!

 

Nu sunt comentarii

Comenteaza