Crew Rest Compartment. Locul nevazut unde echipajul se odihneste in timpul zborului

13 martie 2015
uniforma-emirates

 

Viata de stewardesa e grozava. Zbori departe, vezi locuri la care doar visai, intalnesti oameni diferiti in fiecare zi. Chiar daca ai un zbor de doar 45 de minute, sau un zbor de peste 16 ore, viata de la 10.000 de metri se vede altfel. Se vede mai frumoasa, mai optimista si…mai plina de entuziasm.

Cand ai un zbor lung, transcontinental, legea aviatiei impune ca echipajul sa se si odihneasca. Nu ai voie sa muncesti mai mult de 12 ore, consecutiv, fara pauza. Povesteam despre cel mai lung zbor din lume, intr-un articol anterior pe care il gasesti aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/cel-mai-lung-zbor-din-lume-dubai-dallas/

Asa ca, daca ai un zbor de peste 16 ore, cam cata pauza poti primi in timpul zborului? Regulile pentru un zbor lung sunt mai jos, asa ca pregateste-te sa afli inca un secret al vietii de stewardesa.

  • Durata pauzei stewardeselor este stabilita de Purserul (seful de cabina) de pe zbor, conform unor tabele si unor reguli impuse de legile aviatiei. De aceea, pauza pe care echipajul o primeste nu poate depasi 3 ore si 45 de minute.
  • Echipajul se imparte in 2 sau 3 parti, in functie de numarul insotitorilor de bord si a duratei zborului, iar pauzele se iau pe rand.
  • Echipajul primeste, o data cu uniforma, doua seturi de pijamale pentru odihna din avion.

uniforma emirates

Unde se odihneste echipajul?

In avioanele mari, exista un compartiment oarecum secret, care se numeste Crew Rest Compartment. Acest CRC (prescurtarea pe care o folosesc insotitorii de bord) are, la exterior, o usa care arata exact ca o usa de toaleta, doar ca are un interfon la intrare. Accesul se face doar pe baza unui cod stiut de echipaj, ca sa nu ne trezim ca un pasager greseste usa si intra peste echipaj cand doarme. CRC-ul are in interior, pe langa paturile pentru odihna, televizoare, casti, masti pentru fum, masti de oxigen, lanterne si stingatoare pentru incendiu. Asa ca, in cazul in care apare o urgenta la bord iar o parte a echipajului se afla in Crew Rest Compartment, acestia sunt in siguranta si se pot salva.

 

crc1

Pilotii si stewardesele se odihnesc in acelasi loc?

DA. Exista un singur Crew Rest Compartment in fiecare avion iar pilotii si stewardesele il impart. Pauzele pilotilor sunt mult mai mari decat cele ale insotitorilor de bord, insa odihna se face in acelasi loc.

crc

Reguli Crew Rest Compartment

Tinuta pentru accesul in CRC este foarte stricta. Insotitorii de bord pot intra doar dupa ce se descalta si in imbracati in pijamalele de echipaj. De asemenea, trebuie sa aiba mare atentie la zgomotul pe care il fac inainte si dupa pauza de somn, pentru ca e posibil ca pilotii sa doarma, sau alti colegi sa aiba o alta ora de incepere a pauzei si atunci sa ii deranjati.

Pregatirea locului de somn este foarte importanta. Cei care iau prima pauza, au paturile pregatite, cu lenjerie de pat, etc. Daca iei prima pauza de somn, esti obligat sa schimbi lenjeria si sa pregatesti patul pentru colegul care urmeaza dupa tine, in a doua pauza. Nu ai voie sa iei cu tine mancare in CRC, pentru ca risti sa faci mizerie si zgomot.

* Pentru decolare si aterizare, intreg echipajul este treaz si se afla pe pozitiile de lucru. Toti cei 4 piloti se afla in cockpit, urmand ca mai apoi sa inceapa pauzele, doi cate doi.

** In cazul unei urgente si blocarea usii de acces, CRC-ul are si o iesire de urgenta, direct in cabina, prin compartimentele de bagaje. Pasagerii nu vor stii unde se afla aceasta, insa acel compartiment nu se deschide pentru bagaje.

*** La decolare si aterizare CRC-ul trebuie sa fie neocupat.

**** Detaliile si fotografiile folosite sunt de la Compania Emirates, insa diferentele fata de alte companii sunt minore.

crc4

 

Sursa foto: CRC Emirates, Ilove cabincrew.com, Pixpu.com

 

2 Comentarii

  • Reply Andreea 15 martie 2015 at 5:38 pm

    ce interesant! imi place foarte mult uniforma:)

  • Reply Record. Cati oameni citesc Cum Ajungi Stewardesa | Cum ajungi stewardesa 2 aprilie 2015 at 12:26 pm

    […] mai citit articol al lunii a fost : Crew Rest Compartment. Locul nevazut unde echipajul se odihneste in timpul zborului (nu punem la socoteala anunturile de angajare, pentru ca meritul nu este al […]

  • Comenteaza