Cum iti pregatesti aplicatia online pentru interviu

16 octombrie 2017

 

Interviurile pentru jobul de stewardesa sunt de 2 feluri: Open Day – adica oricine se poate prezenta la interviu, fara nicio aplicatie initiala, cu documentele cerute, la ora si locul mentionat in anunt – sau Assessment Day – atunci cand este nevoie sa intri pe site-ul companiei si sa iti faci un profil, conform cerintelor lor, apoi sa astepti invitatia la interviul propriu-zis, fara de care nu te poti prezenta la recrutare.

De cele mai multe ori aceste aplicatii online dau batai de cap candidatilor fiindca este mai dificil sa ii convingi pe recrutori sa iti dea o sansa printr-o simpla citire a CV-ului, prin poze si cateva raspunsuri, decat este sa ii vongingi personal, cu un zambet larg. Unde mai pui si ca, Emirates, din iarna va aplica aceeasi metoda de selectie, aplicatiile online, alaturi de video interview. Asadar, mai jos va prezentam principalii pasi pe care trebuie sa ii faci ca sa faci o aplicatie buna si sa fii chemat la interviu, mai ales ca de-acum atat Emirates cat si Etihad, Flydubai si British Airways au adoptat aceasta varianta de interviu.

Inainte sa te apuci sa aplici pentru jobul de stewardesa, trebuie sa tii cont ca ai nevoie de putina pregatire. Asa ca, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 1. Pregateste-ti cu cateva zile inainte fotografiile cerute: una tip pasaport, una full-body, conform standardelor cerute de companie. Trebuie sa le ai in format electronic. Fotografiile sunt singura ta imagine atunci cand aplici pentru acest job, asa ca ai grija sa fie de calitate si chiar sa te puna in valoare. Detalii despre cum trebuie sa arate fotografiile si dimensiunile acestora, poti gasi aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/cum-arata-fotografia-perfecta-pentru-interviul-de-stewardesa/.
 2. Pregateste-ti CV-ul cu detalii care sa includa cunostinte de limba, burse, voluntariat, calatorii. Gandeste-te inainte, ce atuuri ai, care sa te recomande pentru acest job. Nu folosi un CV Europass (mai ales atunci cand aplici pentru un job in Orient) si nici nu folosi culori, chenare, etc. Simplu si minimalist. Continutul este cheia.
 3. Discuta cu 1-2 superiori de la un loc de munca, sau cu un profesor de la facultate, sa ii poti trece la sectiunea“recomandari”. Vei avea nevoie de 2-3 recomandari, cu numele compet si date de contact.
 4. Pregateste un text care sa serveasca drept scrisoare de intentie. Acest text trebuie sa includa si detalii despre companie, asa ca nu uita sa te documentezi putin pe site-ul companiei aviatice. Poti sa incluzi detalii despre experienta ta dar si despre premiile primite de compania la care aplici.
 5. Aloca 45 de minute pentru completarea formularului online. Dureaza destul de mult sa incarci toate documentele cerute, sa scrii scrisoarea de intentie si toate detaliile.

Dupa ce ai terminat aplicatia online, verifica pe e-mail daca ai primit confirmarea ca ai terminat, iar aplicatia a fost trimisa. Nu uita sa retii username-ul si parola! Raspunsul vine in cateva zile si desi iti doresti mult sa participi la recrutare, daca nu ai primit raspuns la aplicatie, ai rabdare, nu te apuca sa ii stresezi cu mailuri.

Ponturi:

– Nu folosi adrese de e-mail de tipul: kitty@yahoo.com, pitzi@yahoo.com; frumusica@gmail.com. Incearca sa folosesti o adresa de e-mail care sa contina numele tau complet si nu porecle sau alinturi.

– Mizeaza pe experienta internationala pe care o ai si pe joburile din customer service. Cursurile de prim-ajutor sunt, de asemenea, un avantaj.

– Nu uita sa citesti care e profilul candidatului, ca sa stii pe ce calitati te axezi in aplicatia online.

In cazul Emirates, pentru langa aplicatia online scrisa, care contine detaliile de mai sus, se va introduce si un interviu video, online, ca parte din aceasta aplicatie. Este foarte important fiindca tine loc de CV drop si este primul tau contact cu compania aeriana.

Asadar, indicat este ca atunci cand te apuci sa faci aplicatia online (care include detaliile din CV, poze, etc) sa fii perfect aranjata si imbracata pentru interviul video. Este recomandat sa iti refaci aplicatia pe site-ul companiei in luna ianuarie insa cel mai probabil toata lumea care a aplicat in trecut va fi invitata sa refaca aplicatiile, pentru a include acest interviu video.

Tinuta pentru interviul video trebuie sa fie identica cu cea de la recrutare: costum business, camasa alba/bleu, parul strans in coc, machiaj complet.

 • Interviul video Emirates dureaza aproximativ 10 minute.

Vei avea, pe ecran, un buton de start si un buton de stop, pentru a incepe inregistrarea fiecarui raspuns. Toate indicatiile pentru interviu vor fi scrise pe ecran. Nu vei discuta cu o persoana la laptop ci intrebarile pe care le vei primi vor fi afisate pe ecran, apoi vei avea 3 minute pentru raspuns. Din momentul in care ai apasat butonul start, ai 3 minute sa raspunzi. Daca termini raspunsul mai devreme, poti apasa oricand butonul stop.

Inainte de a incepe interviul video ai timp sa faci cateva incercari. Alege un loc in care sa fie liniste si lumina buna. Zambeste pe tot parcursul raspunsului fiindca intreaga ta aplicatie depinde de felul in care arati in video si de felul in care raspunzi la intrebari. Tine minte ca este mai dificil sa vorbesti in fata unui ecran gol decat in fata unei persoane reale. Poti exersa acasa, in fata oglinzii. Pregateste-ti raspunsurile din timp si asigura-te ca te incadrezi in 3 minute. Foloseste cuvintele cheie pentru a acumula „puncte”.

 • Intrebarile de la video interview sunt de tipul:   

Tell me about yourself. Why do you want to become cabin crew? What are you currently working?

Dupa aplicatia online se va face o selectie si vei fi invitat sa participi la unul dintre urmatoarele interviuri de tip Assessment Day care se va desfasura in mare parte ca si pana acum: teste de grup, test de engleza, testul psihometric si interviul final, fiecare proba fiind eliminatorie. Momentan Emirates nu a redeschis recrutarile insa o va face, cel mai probabil, din aceasta iarna. 

Succes!

1 Comment

 • Reply Ana 16 octombrie 2017 at 4:06 pm

  Buna ziua! Despre Etihad mai stiti ceva?Cand vor recruta din nou?

 • Comenteaza