De ce este concurenta atat de mare la interviurile din Romania

26 iulie 2017
stewardesa emirates

Companiile aeriene sunt in continua crestere. Recruteaza, lunar, insotitori de bord din toata lumea. Si nu ma refer numai la companiile din Orient ci si la cele din Europa sau alte zone ale lumii. In ultimii ani mirajul creat in jurul jobului de stewardesa a fost poate si mai crescut prin prisma blogurilor si site-urilor care prezinta aceasta meserie ca pe combinatia perfecta intre flexibilitate, calatorii si o motivatie financiara pe masura.

Tocmai de aceea, cand o companie aeriana vine in tara noastra sa recruteze stewardese, are o surpriza si sute de candidati foarte bine pregatiti se prezinta la interviu. Dar, de ce este concurenta atat de mare la interviurile din Romania? Ei bine, raspunsul este destul de simplu: romanii sunt persoane foarte bine pregatite, sociabile, adaptabile si extrem de rabdatoare. Vorbesc bine engleza, nu refuza sa munceasca si sunt empatice. Exact calitatile pe care le cauta recrutorii la viitoarele stewardese. Si totusi..aceste calitati se regasesc si la americani, englezi sau francezi…nu?

E adevarat, multa lume are, poate, calitatile necesare meseriei de stewardesa. Insa companiile vin frecvent in tara noastra. Uneori, la fiecare 2 luni, o companie din Orient vine in Romania pentru a-si reinnoi echipajul. La fel si companiile scandinave sau letone, companiile low-cost, etc. Asta pentru ca nivelul de trai din Romania si din tarile din Europa de Sud si Est este mult mai scazut decat in Occident iar salariul oferit de companii (in medie, 2000 de euro/luna) este un salariu cu mult peste salariul mediu al tarii. Daca o companie merge in Franta sa recruteze, chiar daca frantuzoaicele vorbesc limbi straine, sunt empatice si rabdatoare, foarte putine dintre ele se vor prezenta la interviu fiindca salariul nu este motivant. Un salariu de 2000 de euro, in Franta, este un salariu normal, obtinut cu usurinta de multa lume. Asadar, pentru fetele din Occident nu merita efortul.

De aceea, in Romania, Serbia, Bulgaria sau Grecia sunt cate 300 de candidati la interviu iar in Germania, Belgia, Suedia sau Franta, se prezinta in jur de 50 de oameni la recrutare. In plus, aceste companii aeriene care vin sa recruteze nu cer nici scoala de aviatie, care este destul de costisitoare pentru romani, ei oferind-o gratuit, dupa angajare. Asadar, daca aveti calitatile necesare acestei meserii, bugetul va permite o deplasare intr-o alta tara, multe persoane au reusit sa obtina jobul de insotitor de bord la un interviu sustinut intr-o tara din vest, unde nici informatiile despre recrutari nu sunt atat de usor de gasit si nici concurenta nu este atat de mare. Am scris despre cum se desfasoara interviul intr-o alta tara, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/cum-decurge-un-interviu-intr-o-tara-straina/.

Asadar, ca sa incheiem, de ce este concurenta atat de mare in Romania? Pentru ca salariile sunt mari pentru romani iar candidatii foarte bine pregatiti: rabdatori, adaptabili, empatici, punctuali si foarte muncitori. Vorbesc engleza si alte limbi straine de circulatie internationala si sunt deschisi unei noi culturi.

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviu si iti este teama ca nu te vei descurca, sau pur si simplu vrei sa inveti sa iti scoti in evidenta atuurile, te asteptam la cursul nostru de pregatire pentru interviu, alaturi de insotitori de bord Emirates, Wizz Air, Qatar, cu mii de ore de zbor la activ!

15-16 Iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Zboruri line si succes!

Nu sunt comentarii

Comenteaza