Interviu cu Andra – fosta cursanta – viitoare stewardesa Emirates

1 octombrie 2019

 

Pe Andra am cunoscut-o in cadrul cursurilor scolii de aviatie Jetav, acolo unde se pregatea pentru obtinerea licentei de zbor. A obtinut rapid atestatul si s-a angajat ca stewardesa la Volotea, pentru ca acum sa schimbe uniforma cu faimoasa palarie rosie si sa se pregateasca de un nou drum, spre Dubai. Andra ne spune mai jos de ce crede ca a reusit si cum au ajutat-o cursurile scolii Jetav si cursul Cum Ajungi Stewardesa.

1. Cum şi când ai realizat că vrei să ajungi stewardesă? E un vis pe care îl aveai de când erai copil sau ţi l – ai descoperit mai târziu?

Nu, când eram copil nu mă vedeam stewardesă; Mă vedeam lucrând în domeniul medical, tocmai de accea după terminarea liceului am studiat Biologia în cadrul Facultăţii de Biologie, Universitatea Bucureşti, si am continuat apoi cu un masterat în acelaşi domeniu. Am lucrat ca biolog în diferite laboratoare de analize medicale pe parcursul a aproximativ 3 ani. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam, chiar eram fericită că nu lucram într – un birou, în faţa unui calculator toată ziua şi mulţi dintre cei care aflau ce job am erau oarecum surprinşi de faptul că “fac analize medicale”. Cu timpul însă, am realizat că erau anumite aspecte care făceau ca balanţa să incline destul de mult în partea negativă. Sincer, nu ştiu cum mi – a încolţit gîndul de a deveni stewardesă, dar în această perioadă am cunoscut pe cineva care făcea asta şi mi – a descris in ce constă acest job, dar şi avantajele cursului Jetav. Am decis că mi se potriveşte acest job, am urmat apoi acest curs şi după terminarea acestuia am fost la un interviu Volotea susţinut la Bucureşti şi am fost acceptată pentru baza din Veneţia. Am zburat la această companie aeriană pe o perioadă de aproximativ 6 luni şi am descoperit că îmi place extrem de mult acest job şi că mă vad făcand asta pe o perioadă îndelungată de timp, chiar şi prietenele mele îmi spun că este prima data când nu ma plâng de ceea ce fac şi că mi – am găsit vocaţia.

2. Dupa Volotea, te-ai orientat catre Emirates. De ce?

După experienţa avută în Volotea am decis că vreau să fac asta în viitor şi gândul de a deveni însoţitor de bord pentru Emirates mi – a surâs încă din timpul cursului Jetav. Este una dintre cele mai bune companii din lume din multe puncte de vedere. Ai ocazia să calatoreşti mult, să descoperi culturi noi şi să interacţionezi cu o mulţime de oameni. De asemenea, apreciez mult trainingul avansat pe care această companie ţi – l oferă. Când mergeam spre avion în aeroport şi ne întâlneam cu crew – ul de la Emirates mereu eram fascinată de prezenţa lor, de farmecul pe care îl emanau stewardesele, dar şi de minunata lor uniformă.

3. Cum a fost la interviul de recrutare? Ai mai participat şi alte dăţi sau la alte companii aeriene?

Interviul a fost destul de dificil, dar am fost oarecum relaxată pentru că participasem deja la interviul Volotea; de asemenea, a fost pentru a doua oară cînd participam la un interviu Emirates. Locuiam deja în Italia de 5 luni, engleza mea fiind cu mult îmbunătăţită şi lucram în domeniu, fapt ce mi – a dat oarecum încredere în mine.
Când am ajuns dimineaţa la hotelul unde avea loc interviul am fost surprinsă să vad atat de puţine persoane – am aflat ulterior că suntem 49. Chiar şi recrutoarea, Miki a fost uimită de acest fapt şi a spus să mai aşteptăm 15 minute pentru că se aştepta la minim 100 de persoane. După cele 15 minute am intrat într – o sală şi ne – am înregistrat on – line. A urmat prezentarea companiei şi proba CV drop unde mi – a fost adresată o întrebare şi am primit numărul 22; în urma acestei probe nimeni nu a fost eliminat. După aceea a urmat prima probă de grup. Sincer, nu mă aşteptam să trec pentru că vorbisem foarte puţin şi am fost complet surprinsă când mi – am vazut numărul printre cele care treceau mai departe. Apoi a fost cea de – a doua proba de grup, dar înaintea exerciţiului a avut loc testul de înălţime unde din grupa mea au fost eliminate 2 fete (una dintre ele pentru doar 1 cm diferenta). De această dată nu am mai fost atăt de surprinsă că numărul meu era din nou pe lista celor norocoase. Am completat niste formulare, următoarea zi am dat on – line testul de engleză şi cel psihologic, iar după 3 zile am avut interviul final.

16-17 Noiembrie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

4. Ce probleme te astepti să întâmpini după ce vei ajunge in Dubai? Viaţa este diferită acolo faţă de ce se întâmplă în Europa;

Nu mă aştept neaparat la întâmpinarea unor probleme. În Veneţia am venit singură, cazarea am gasit – o singură şi nu vorbeam italiana absolut deloc. Nu are cum să fie mai dificil; Emirates face foarte multe lucruri pentru a te ajuta cu acomodarea. Cât despre job, sunt oarecum obişnuită şi ştiu la ce sa mă aştept referitor la program, zboruri sau pasageri. Sunt foarte nerăbdătoare să ajung în Dubai; îmi plac marile oraşe şi agitaţia, mixul de culturi şi tradiţii. Îmi place vibe – ul pe care un oraş cosmopolit îl transmite. Presimt că o să mă regăsesc complet acolo.

5. Ce crezi că a contat la interviu? Ce a făcut diferenţa dintre tine şi ceilalţi candidaţi?

Cred că între mine şi ceilalţi candidaţi a făcut diferenţa faptul că eram deja într – o ţară străină, faptul că am acordat multă atenţie grooming – ului şi faptul că am fost naturală; nu am încercat să forţez lucrurile. De asemenea am încercat să arăt că îmi place ceea ce fac şi că imi doresc cu adevărat acest job.

6. Sfaturi pentru cei care vor o carieră în domeniu?

Cei care îşi doresc o carieră în domeniu ar trebui să ştie că suntem în avion în primul rând pentru siguranţa pasagerilor, iar trainingurile sunt destul de dificile şi este mult de învăţat. Trebuie să fii dispus să renunţi puţin la viaţa personală (nu ai un program fix, zborurile pot avea delay sau poţi dormi in alt oraş în loc să ajungi acasă). Este minunat că nu ai o zi de luni şi că tot timpul este altfel, nu este o rutină. Dacă simţi că vrei sa faci asta, nu ezita.

7. Crezi că te – a ajutat cursul Jetav Flight Academy pe care l – ai urmat? 

Da, m – a ajutat foarte mult pentru că a fost primul contact cu lumea aviaţiei. M – a ajutat să imi obţin atestatul de cabin crew şi am găsit cu uşurinţă un job în domeniu. M – a ajutat, de asemenea să imi fie mult mai uşor la cursul de conversie şi să înţeleg mai bine tot ce aveam de facut. De ajutor mi – au fost şi sfaturile Cristinei de la Cum Ajungi Stewardesa, sfaturi nu doar de grooming, dar şi tipsurile pentru interviuri, de care am ţinut cont de fiecare dată cand am participat si am reusit.

16-17 Noiembrie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Nu sunt comentarii

Comenteaza