Interviu cu Ilinca, viitoare stewardesa Saudia Airlines

6 februarie 2019

 

Pe Ilinca am placut-o din primul moment in care am vazut-o la Cursul Cum Ajungi Stewardesa. Timida dar zambitoare, facuse aceeasi facultate ca si mine – Jurnalism – si simteam ca avem multe in comun, in afara de media. Si iata ca asa a si fost. Cu multa ambitie si perseverenta, a obtinut de la primul interviu jobul de stewardesa si a zburat o perioada scurta pentru Primera Air. Dupa aceasta experienta, a reusit din nou si in curand va imbraca uniforma uneia dintre cele mai bogate companii aeriene din lume: Saudia Airlines. Iata cum a decurs pentru ea interviul de angajare si ce a facut diferenta intre ea si ceilalti candidati!

1. Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil sau ti l-ai descoperit mai tariu?

Sinceră sa fiu, nu mi-am dorit dintotdeauna sa devin stewardesa. Îmi doream sa am pur și simplu un job de birou. De aceea am ales și Facultatea de Jurnalism. Încă de mic copil admiram avioanele pe cer și îmi doream foarte mult sa zbor, însă mi-am putut îndeplini aceasta dorinta abia anul trecut, când am plecat in Gran Canaria in vacanta. Am rămas fascinata de însoțitorii de bord care își îndeplineau sarcinile cu foarte mare atenție.

In momentul in care am urcat in avion am simțit ca acolo este locul meu. In sfârșit prinsesem aripi și zburam. Eram deasupra tuturor. Vedeam cum orașele devin din ce in ce mai mici, cum norii ma învăluie. Zgomotul motoarelor, aerul rece din avion ma făceau fericita. M-am indragostit pe loc. Admiram stewardesele care erau atât de frumoase, chiar perfecte as putea spune. Închideam ochii și îmi imaginam cum as arata și eu in uniforma de stewardesă.

2. Ai aplicat, asadar la Saudi Airlines, desi multe candidate s-au gandit de 2 ori inainte de a aplica la acest job. Cum te-ai convins ca merita sa dai o sansa acestui job intr-o tara atat de stricta?

Am ales Saudia Airlines deoarece este una dintre cele mai mari companii din Orient, cu zboruri in toata lumea. Consider ca Saudia Airlines îmi va oferi tot ceea ce îmi doresc de la acest job. Am simtit ca acum este momentul sa aplic pentru o companie din Orient, dupa tot ce s-a intamplat cu Primera Air. Intr-adevar, m-am gandit foarte bine si m-am documentat despre cultura araba, care este total diferita fata de cultura noastra, insa nimic nu m-a dat inapoi din a-mi vedea visul indeplinit.

3. Cum a fost interviul de recrutare?

Interviul de recrutare a fost unul incarcat cu emotii. Am simtit ca voi lua acest interviu si trebuia sa dau tot ce aveam mai bun pentru acest lucru. A fost destul de solicitant, chiar daca aveam si experienta altor interviuri care s-au terminat cu succes. Interviul a inceput la ora 11:00, cand compania recrutoare din Grecia ne-a prezentat anumite aspecte despre Saudia Airlines. Apoi au avut loc 3 probe: reach test, unde ne-au masurat, ne-au cantarit si s-au uitat foarte atent la machiaj si semne, apoi un test de nivel mediu de limba engleza si o discutie scurta cu recrutorii. După câteva zile am primit invitația pentru interviul final care a avut loc dupa aproximativ 2 săptămâni. Cei doi recrutori, reprezentanți ai companiei Saudia Airlines, ne-au întâmpinat zâmbind și ne-au prezentat cum se va desfășura ziua. Am început, așadar, cu reach test iar apoi cu interviul fata in fata cu cei doi. La mine a durat numai 15 minute, după aproape 5 ore de așteptare, care, pentru mine au părut interminabile. Răspunsul care avea sa îmi schimbe in totalitate viața l-am primit la sfârșitul zilei.

4. Ce „probleme” te astepti sa intampini dupa ce incepi sa zbori? Arabia Saudita este o tara extrem de stricta, mai ales pentru femei.

Într-adevăr, Arabia Saudita este o țara extrem de stricta, însă nimic din ceea ce va fi nu ma sperie. Nu vreau sa plec de la faptul ca voi întâmpina dificultăți, însă nici nu ma gândesc ca va fi totul perfect. De fel ma adaptez destul de ușor și cred ca totul va fi bine. Totuși, abia aștept sa port vestita abaya.

5. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

Având experiența interviurilor anterioare, mi-am dat seama ca tot ce contează este atitudinea pozitivă și stăpânirea de sine. Susținerea pe care am avut-o din partea părinților și a prietenilor a contat enorm. Sfarurile lor și cuvintele încurajatoare m-au ajutat foarte mult si le mulțumesc pentru acest lucru. Emoțiile au fost prezente, însă nu m-au împiedicat sa zambesc mereu și sa îmi păstrez optimismul ca totul va decurge in favoarea mea.

6. De ce ai ales o companie din Orient?

Cred cu tărie ca totul se întâmpla cu un motiv și la momentul potrivit. Deși acum un an eram convinsă ca locul meu este la o companie din Europa, de lângă casa, acum mi-am dat seama ca vreau mai mult. După dezamăgirea pe care am avut-o la Primera Air, unde am zburat numai pentru doua luni, fiindcă a intrat in faliment și a trebuit sa vin acasa, nu am încetat o clipa sa ma gândesc la zbor. Am văzut ca Saudia Airlines vine din nou, pentru a doua oară la noi in țara și am zis ca acolo este locul meu, trebuie sa încerc! Companiile din Orient oferă mai mult decât cele din Europa; cazare, transport, layovere in toată lumea și desigur și pachete salariale mult mai atractive.

7. Care este sistemul de lucru pentru insotitorii de bord Saudi? Dar beneficiile?

Saudia Airlines oferă contracte pe 2 ani. Salariul pe care îl oferă compania este intre 2000-3000 de euro pe luna, in funcție de orele de zbor. De asemenea, compania ofera training, cazare, transport gratuit și layovere.

8. Sfaturi pentru cei care isi doresc o cariera in domeniu?

Sfatul meu este sa nu renunțe niciodată la visul lor! Dacă isi doresc ceva cu adevărat, sa lupte pentru acel ceva! Cum spuneam, totul se întâmpla cu un motiv și fiecare are locul si drumul lui! Mulțumită tie, Cristina, am avut in decursul a mai puțin de un an, trei interviuri cu succes. Mi-ai dat încredere și sfaturi pe care nu mi le putea oferi nimeni!

Felicitari, Ilinica si iti multumim pentru cuvintele frumoase! Reusita ta ne bucura si ne ofera bucuria de a merge mereu mai departe cu sfaturile pentru cititorii nostri!

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza