Interviu cu Mara – fosta cursanta – viitoare stewardesa Wizz Air

13 februarie 2020

 

Pe Mara am cunoscut-o in cadrul cursului Cum Ajungi Stewardesa, unde a venit alaturi de sora ei, hotarata sa ajunga stewardesa. Cu multa ambitie, atentie si un zambet larg pe chip, si-a indeplinit imediat dupa curs visul si mai mult, atat ea cat si sora ei, au reusit sa obtina jobul de stewardesa la Wizz Air si vor imbraca uniforma roz cat de curand. Mai jos ne spune povestea ei:

1. Mara, cum ai ales acest drum?

In cazul meu, nu a fost in vis din copilarie sa ajung stewardesa. Abia când am început să călătoresc am dezvoltat o pasiune pentru aviație. Am trecut de la a iubi călătoriile cu mașina, la a alege zborul până la destinația dorită, oricând era posibil. Cât despre jobul în sine, aveam cunoștințe minime până să mă mut din Amsterdam în Cluj. După discuția cu o cunoștință despre viața de stewardesa, despre programul flexibil, am devenit interesată și am început să mă informez din ce în ce mai mult.

2. De ce ai ales Wizz Air sa iti incepi cariera in aviatie?

Unul dintre motivele pentru care am ales Wizz este că nu mai voiam să plec din țară. Având baza în Romania, sunt aproape de familie și prieteni, iar în același timp, o carieră într-o companie care este într-o continuă creștere. Un alt motiv ar fi că, de-a lungul timpului, am zburat și cu Wizz Air și cu alte companii care au și baza în Romania și la care aș fi putut opta, însă de departe experienta zborului cu Wizz a fost mult mai plăcută, echipajul mi se păruse bine pregătit, fetele drăguțe și aranjate.

3. Cum a fost pentru tine ziua recrutarii Wizz Air?

În ziua interviului, deși o aveam alături pe sora mea, aveam emoții. Evident că involuntar am început să mă compar cu cei din jur. Unii păreau extrem de bine pregătiți și încrezători, alții nu erau la primul lor interviu, alții aveau în spate ani de zbor pentru companiile din Orient și tot așa. Nu aveam nici o așteptare, nu aveam acea încredere oarbă că voi trece cu brio peste acea zi. Era prima experiență de acest gen, prima dată la interviu și aveam impresia că se putea vedea asta din avion.

21 martie – Curs de pregatire intensiv pentru interviurile Wizz Air & Ryanair, cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-pregatire-wizz-air/

4-5 Aprilie 2020 – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, Lauda Air, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

A fost interviu AD, așadar în urma selecției CV-urilor aplicate online, în ziua interviului ne-am adunat 30 de persoane sau putin peste 30, nici nu mai are importanță. Când a început prima probă și am început să auzim de la ceilalți concurenți că „erau serioase”, „nici nu s-au uitat la mine” etc., m-au luat și mai tare emoțiile. Am fost a opta persoana, iar interacțiunea cu recrutorii a fost total opusul a ceea ce mi-am imaginat. Nu am apucat să-mi spun „povestea” la care m-am gândit de atâta timp. Am făcut o glumă, am râs împreună, mi-a fost cerut un sfat în legătură cu make-up-ul atunci când au citit de pe CV că sunt makeup artist, si am făcut tot posibilul să menționez ce era mai important (despre experienta mea în străinătate și despre faptul că sora mea urmează sa intre după mine) chiar dacă conversația m-a luat prin surprindere și practic nu te lăsau să „turui” chestii pe care probabil le-au tot auzit de la concurenți. Anyways, după proba asta, am rămas doar 12, printre care și eu cu sora mea.

A două probă, proba individuală, a fost cea de la care am ieșit spunându-i soră-mii „tu treci, eu nu trec”. Pentru că am nimerit o situație fără o rezolvare clară, o situație de care recrutoarele s-au folosit să-mi pună cât mai multe bețe-n roate. Ar fi prea mult de povestit, așa că vă spun finalul: am zâmbit, am ieșit din camera și până când a venit lista cu numarul meu pe ea, mi-am făcut tot felul de scenarii. A fost bine până la urmă. Probabil faptul că am încercat să vin cu cât mai multe soluții „bune” si nu m-am blocat, a contat.

La proba de grup, am crezut că ne vor separa, pe noi două, dar nu a avut importanta. Am fost amândouă în aceeași grupă. Aici știu sigur că m-am descurcat excelent și eram destul de optimistă. Concurentele care mai erau cu noi în grupă au uitat că ar fi politicos să mai asculte și părerea altora, au bătut câmpii pe un singur subiect astfel încât mai aveam un minut la dispoziție și noi ca echipa nu reușisem să punem în ordine 5 din cele mai importante lucruri de făcut în situația din avion prezentată. Recrutoarea m-a pus pe mine să dezvălui alegerea echipei, care era foarte eronată, și m-am simțit certata atunci când ne spunea ce nu e bine și de ce. Eh, după asta, am rămas doar 4. Din grupa noastră, doar noi am trecut.

A urmat apoi prezentarea companiei, cu detalii pe care nu le cunoșteam atât de bine, chiar și câteva insights care chiar mi s-au părut interesante. Iar după asta, ultima probă, interviul final.

La interviul final am primit tot felul de întrebări la care nu ma așteptam, însă am răspuns sincer și am avut o atitudine relaxată, ca și cum stăteam de vorbă cu prietenele la o cafea. Chiar cred că le-a plăcut de mine. Din acea zi și până am primit e-mail-ul cu un raspuns pozitiv (a durat mai mult decât trebuia) am încercat să mă conving că n-am spus nici o prostie la ultima probă.

4. Crezi ca vei intampina probleme o data cu inceperea acestei cariere, in aviatie?

Nu cred că va fi ușor, însă nici greu. Sunt conștientă că este un job solicitant, însă asta e ceea ce m-a atras în primă fază. Programul care nu e „the cup of tea” pentru oricine, însă pentru mine cred că e perfect. Nu pot avea un job cu un program de 8 ore de luni pana vineri, nu rezist. Prefer dinamica jobului de stewardesa: program diferit luna de luna, situații diferite zilnic, interacțiunea cu sute de oameni, ce să zic, cred că singura constanta din viața unei stewardese este uniforma. Cat despre probleme, eu merg pe principiul că orice problemă are o rezolvare.

5. De ce crezi ca te-au ales pe tine recrutorii, dintre atatia alti candidati?

Cred că, oricât de bizar sună, ce a contat cel mai mult a fost energia pe care am transmis-o. Vibe-ul bun. Atitudinea. Iar diferența dintre mine și ceilalți a fost informația. Se vede când cineva s-a interesat și s-a informat înainte de interviu. Se vede nu doar după modul în care s-a îmbrăcat, ci și după atitudine, exact ce spuneam mai sus. Am primit cele mai bune tips&tricks de la voi fetelor, la cursul Cum Ajungi Stewardesa și pentru asta vă sunt recunoscătoare. Nu știu dacă aveam același succes pe cont propriu.

6. Ai locuit in Olanda, esti obisnuita cu viata intr-o alta tara. Cum de nu te-ai orientat spre o companie araba si ai ales o companie aeriana de la noi?

Nu am luat niciodată în calcul să aplic la companiile din Orient. Cei patru ani petrecuți departe de casă mi-au fost destui. Recunosc că am citit destul și despre ele, însă pentru mine cel mai avantajos a fost să aplic la o companie din Europa.

7. Ce ii poti sfatui pe cei care isi doresc un job de insotitor de bord dar inca nu au reusit sa isi indeplineasca visul?

Sfatul meu? Nu-s sponsorizată de Nike dar spun: Just do it! Ar fi păcat ca job-ul potrivit pentru tine să fie la un interviu distanță și să nu încerci. Chiar dacă nu e successful de prima data, nu ai nimic de pierdut, ci doar de câștigat (experiență). Iar dacă nu știți de unde să începeți, eu spun să începeți chiar de aici, de la cursul „Cum ajungi stewardesa”. Vă pup!

21 martie – Curs de pregatire intensiv pentru interviurile Wizz Air, cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-pregatire-wizz-air/

4-5 Aprilie 2020 – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, Lauda Air, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Nu sunt comentarii

Comenteaza