Interviu cu Oana, viitoare stewardesa Qatar Airways

16 aprilie 2018

 

A început sa lucreze la 19 ani, a avut diferite joburi inca din timpul facultatii – de la vânzări la recepționera si organizator evenimente – și a acumulat experienta necesara in customer service pentru a o ajuta sa obtina jobul pe care si-l dorea cu adevarat: acela de stewardesa. Dupa ce a intrat in contact cu persoane de diferite naționalități, a lucrat in ture și a gestionat diferite probleme, a mers la interviul Qatar si a obtinut jobul de insotitor de bord Qatar Airways. Oana, care pe 24 mai va zbura spre Doha, ne spune astazi povestea ei!

  1. Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil sau ti l-ai descoperit mai tarziu?

Am aflat mai multe despre job-ul acesta pe vremea când aveam 20 de ani, apoi am descoperit blogul Cum Ajungi Stewardesa și am început sa citesc cam tot ce se putea pe acest subiect. Totul mi se părea atat de interesant însă dat fiind faptul ca nu aveam inca 21 de ani nu am făcut din asta o prioritate atunci, in schimb m-am focusat sa acumulez experiența pentru CV-ul meu pentru ca stiam ca o sa îmi fie de folos la un moment dat.

2. Ai aplicat, asadar la Qatar Airways, desi multe candidate spun ca este o companie foarte stricta. Cum te-ai convins ca merita sa dai o sansa acestui job intr-un oras ca Doha?

Dat fiind faptul ca o data ce alegi acest job trebuie sa îți schimbi viața in multe feluri, am ales sa o fac la una dintre cele mai bune companii de zbor din lume. Sunt conștientă de regulile existente acolo însă nu mi se par absurde și nici nu ma afectează intr-un mod negativ. Doha mi se pare un oraș frumos, pentru mine nu contează faptul ca se afla intr-o țara araba și este mai strict, sunt sigura ca o sa ma obișnuiesc destul de repede.

3. Cum a fost interviul de recrutare?

Din ce citisem stiam ca o sa fie un număr mare de candidați, dar tot am fost surprinsă când am ajuns și am văzut aproape 300 de persoane prezente la OpenDay. După o mică prezentare, recrutorele ne-au spus ca trebuie sa avem cont pe website-ul companiei înainte sa intram la CV-drop iar in timp ce încercam sa îmi fac contul, telefonul meu s-a închis. Credeam ca e un semn și o sa am ghinion. Însă nu a fost așa absoult deloc. Am intrat cu zâmbetul pe buze laCV drop și totul a decurs perfect, am primit invitația pentru Assessment Day.  Deși sunt o persoana extrovertită și am foarte mare încredere in mine, parca am început sa am emotii când am ajuns și a început prima proba de limba engleză, pe care am si trecut-o. A urmat reach test unde de asemenea am tras și un bilețel cu o întrebare destul de simpla. Acolo s-au văzut emoțiile mele pentru ca am avut un mic blocaj dar pur și simplu am început sa rad și m-am scuzat, recrutoarea a ras și ea cu mine și chiar mi-a pus o alta întrebare. A urmat proba de grup care a decurs rapid , deja rămăsesem doar 30-40 de persoane. A urmat o scurta prezentare a ofertei Qatar Airways iar apoi am fost felicitate pentru ca am ajuns la interviul final. „Norocul” a fost sa mi-se rupă dresul, însă in pauzele in care așteptam eliminările am legat prietenii cu diferite fete iar una dintre ele chiar mi-a oferit un dres de rezerva, de asemenea, altei fete i s-au rupt pantofii și i i-am dat pe ai mei.

La interviul final am intrat plină de încredere, eram acolo de 8 ore, emotii deja nu mai existau. Mi s-au pus întrebări din cv și câteva despre mine. Eram destul de optimista, și aveam dreptate sa fiu pentru ca  după 3 zile am primit e-mailul in care eram rugată sa trimit poze pentru ca am fost selectata. Am fost destul  de copleșită, am trimis pozele in 48h iar apoi am așteptat in jur de o luna pana la următorul e-mail. Între timp m-am documentat și mai mult despre viața in Doha, i-am pus câteva întrebări Cristinei Toader, pentru ca stiam ca o sa ma ajute. După ce am primit emailul cu examenele medicale am realizat ca se apropie momentul sa plec, și am avut dreptate pentru ca recent am primit DOJ pe 24 mai. Încă sunt surprinsă pentru ca nu ma așteptam sa fie un proces atat de scurt (stiam ca de obicei durează peste 4-5 luni).

4. Ce „probleme” te astepti sa intampini dupa ce incepi sa zbori?

Luând in considerare faptul ca am experiența in customer service și am lucrat in ture destul de dificile in trecut, programul nu cred ca o sa fie o problema.  Pasagerii dificili o sa fie pe măsura, oricât de mult crezi ca cunosti oamenii și ai dat peste tot felul de probleme, sunt sigura ca mereu poți fi surprinsă. In privința colegilor chiar nu îmi fac probleme, sunt genul de persoana care își face prieteni oriunde.

5. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti?

Încrederea și dezinvoltura de care am dat dovada prin felul in care am vorbit și m-am comportat. Recrutorii observa când o persoana pășește cu încredere și optimism. Am fost eu însămi, am avut răspunsuri clare și concise care au arătat ce fel de personalitate am. Experiența din CV sunt sigura ca a fost un plus pe lângă toate astea.

6. De ce ai ales o companie din Orient? 

Companiile din Orient oferă mult mai multe avantaje decat cele de la noi: pachetul salarial, siguranta, mediul de lucru, diferite discounturi, zboruri in toată lumea, șansa de avansare etc. Dezavantajul pentru mine este probabil ca vorbim de alt continent, faptul in sine ca o sa fiu atat de departe de persoanele dragi mie, de familia mea. Încă locuiesc cu părinții deci pentru mine etapa asta înseamnă maturizarea intr-un fel.

7. Sfaturi pentru cei care isi doresc o cariera in domeniu?

Sfatul meu este sa își perfecționeze limba engleză si sa își construiască un cv bun. La interviu fiti voi însiva, fiti relaxați și aveți încredere in voi!

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviul de angajare ca stewardesa, vino si tu la Cursul de Pregatire Cum Ajungi Stewardesa, din 21-22 aprilie 2018 si creste-ti sansele de reusita cu 85%! Pregateste-te alaturi de Cristina Toader – fosta stewardesa Emirates si Wizz Air! Locuri Limitate! Detalii aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/21-22-aprilie-curs-de-pregatire-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

Nu sunt comentarii

Comenteaza