Istoria uniformei de stewardesa Air France

24 septembrie 2014
uniforma-air-france

 

Acum cateva luni, am avut onoarea sa imbrac uniforma de insotitor de bord Air France. O uniforma plina de eleganta si rafinament, care m-a facut sa simt din nou mandria de a fi stewardesa. Dar care este istoria acestei uniforme? Cum si unde a aparut si evoluat uniforma Air France?

 

1935 – Uniformele barman

La sfârşitul anilor 20, pentru a atrage noi clienti, companiile aeriene si-au transformat avioanele in baruri si in restaurante luxoase. Pentru a asigura un serviciu de calitate şi pentru a satisface totodată cerinţele etichetei, Air France a apelat la foşti angajaţi ai unor hoteluri de lux şi ai unor linii transatlantice. Atunci au aparut primele ‘’uniforme’’. Uniformele stewarzilor au combinat stilul militar cu cel al hotelurilor de lux.

Termenul ‘’steward’’ a fost pentru prima dată folosit în anul 1938 introducând o nouă profesie în perioada de dinainte de război.

 

1948 – Uniforma costum Georgette Renal

Air France devine o companie naţională. Cu acest nou statut a apărut dorinţa de a ‘’raţionaliza’’ codul uniformei şi de a stabili norme privind modul în care ar trebui să fie purtată uniforma pentru a fi ‘’impecabila’’ tot timpul.

Casa de modă Georgette Renal a creat această nouă versiune fabricată de Thorn. Costumul nu s-a schimbat în mod semnificativ de la crearea sa şi părea să ignore ‘’revoluţia’’ apărută în industria modei post-război.

 

1951 – Costum Georgette de Treze

Air France a abandonat stilul militar al anilor de început pentru a trece la o nouă eră a eleganţei. Casa de moda Georgette de Treze a fost aleasă să modernizeze uniformele care urmau să fie purtate de către stewardese. Noua uniformă reflectă spiritul anilor 1950. Costumul introducea o croială mai feminină şi mai modernă pentru stewardese, cu o talie strâmtă, subliniind astfel imaginea de clepsidră. A fost pentru prima dată când stewardesele au avut două versiuni pentru costum – de iarnă şi de vară.

[wpsgallery]

 

1955 – Rochia de vara Maison Virginie

Air France a adăugat uniformei sale de bază o rochie de vară cu o beretă asortată, a cărei creaţie a fost încredinţată Casei de Modă Virginie. Materialul albastru deschis al acestei rochii era purtat împreuna cu o beretă din aceeaşi culoare.

 

1963 – Christian Dior

Odată cu anii 1960, imaginea companiilor aeriene a devenit asociată cu nume faimoase din industria modei. A apărut necesitatea ca uniformele să fie adaptate astfel încât să înlesneasca mişcările corpului fără a sacrifica eleganţa.

Faimoasa casă de modă Christian Dior, condusă de ideile artistice ale lui Marc Bohan a acceptat provocarea. La bordul aeronavei Caravelle, pasagerii au putut admira eleganta rochie albastru-deschis, purtată cu un cordon cu nod japonez.

Costumele de iarnă sunt croite din materialul ‘’albastru Marceau’’. Media a salutat cu entuziasm noua uniformă. Acest eveniment a marcat începutul colaborării dintre Air France şi industria modei.

 

1969 – Costumul de vara/iarna Cristobal Balenciaga

Air France a căutat să dezvolte calitatea serviciilor din timpul zborului şi să işi îmbunătăţească imaginea brandului. Compania l-a ales pe designerul de modă Cristobal Balenciaga pentru a crea un nou model de uniforme.

Costumul de vară a fost creat din tergal şi lână în două versiuni de culori, albastru deschis şi roz deschis.

Cu această uniformă, pentru prima dată Air France introduce şi accesorii potrivite cu ţinutele ; cizmele din piele Darchamps de culoare bleumarin puteau fi cumpărate de către stewardese şi purtate numai cu costumul de iarnă în afara aeronavei.

 

1978 – Rochia Carven Nina Ricci

Noile uniforme au fost create de către case de modă precum: Gres, Carven si Ricci. Boneta a fost considerată demodată şi a fost abandonată. Culorile tradiţionale Air France albastru şi alb au fost intensificate de către roşu ‘’Tyrolean’’.

Gerard Pipart, directorul artistic al casei Nina Ricci, a fost cel care a creat costumul de iarnă. Acest costum, alcătuit din lână bleumarin, cuprindea o jachetă cu guler cu rever, o fusta evazată fixată cu o curea din piele si o cataramă ce conţinea literele ‘’AF ‘’.

Propunerea lui Franckie Tacque pentru Carven a adus cea de-a treia culoare în prim plan – noua creaţie propune piese practice de culoare bleu şi alb sau roşu şi alb. A fost pentru prima dată când fusta a putut fi purtată fară jachetă.

 

1987 – Rochia Louis Feraud

Dorind să îşi reinnoiască uniforma în 1987, Air France încredinţează realizarea garderobei către trei designeri : Louis Feraud, Carven si Nina Ricci.

Rochia de vară a fost creată de către Louis Feraud. Este creată din bumbac şi poliester şi este disponibilă în culorile albastru, galben deschis şi roz. Rochia a fost ‘’înviorată ‘’ de un buzunar din satin, cu dungi bleumarin, roz şi galbene. Aspectul de ‘’asistentă’’ al uniformei lui Feraud aminteşte de rolul tradiţional al însoţitoarei de zbor.

 

1997 – Nina Ricci &Carven

În anul 1997, recrearea uniformei nu a apărut dintr-o nevoie urgentă. Cu toate acestea, Air France nu a dorit să işi lase echipajul fară o imagine emblematică. Astfel, compania a decis sa nu creeze o nouă uniformă de la zero, din cauza lipsei resurselor şi a timpului. Pentru a marca consolidarea parteneriatului cu Air Inter, a optat pentru ‘’combinarea’’ uniformelor celor două companii. Cămaşa Air Inter în dungi cu guler alb a devenit astfel piesa vedetă a acestei garderobe.

Cele două creaţii ale casei de modă Ricci sunt rochia şi costumul de vară, existentă în trei culori: albastru Nattier, roşu şi bleumarin. Costumul de primăvară şi toamnă a fost realizat de Carven. Modelul era din lână bleumarin şi era alcătuit dintr-o fustă sau pantaloni.

 

2005 – Costumul Christian Lacroix

După 17 ani fără schimbări majore, Air France l-a ales pe Christian Lacroix pentru reîmprospătarea uniformelor companiei. Christian Lacroix a creat peste 100 de piese ce pot fi combinate.

Aspectul este parizian, şic şi clasic. Culoarea de bază a rămas albastru bleumarin; aceasta în combinaţie cu albastru-gri ‘’încălzeşte ‘’ ţinuta. Pe alocuri apare şi roşul pentru a da o pată de culoare. Stewardesele poartă modele inspirate din forma căluţilor de mare la care se adaugă o dantelă pufoasă, tipică pentru design-ul elegant. Cusătura cu nervuri ce caracterizează această uniformă subliniază croiala hainelor şi accesoriile.

 

cristina-af-8

 

Sursa foto: Air France

1 Comment

  • Reply MadaDe 11 octombrie 2014 at 8:01 pm

    Uniforma celor de la Air France scuza-ma ca spun, pare putin cam demodata..sincer. Cred ca stewardesele sunt cele care o fac eleganta. Inspira gratie si siguranta, acesta este adevarul.
    Am avut ocazia sa zbor de cateva ori cu AirFrance, dar vreau sa intreb: mi-au oprit o data o unghiera si o data o bricheta, dar in alte dati nu. De ce? 🙂

  • Comenteaza