Jurnal de calatorie (episodul 17). Cape Town, Africa de Sud

30 septembrie 2014
cape-town

 

Astazi, in Jurnalul de Calatorie, mergem in emisfera sudica, tocmai la Cape Town. Cursa DXB-CPT-DXB era operata cu un avion de tip Airbus 330 si destul de cautata printre insotitorii de bord. Desi zborul nu era dintre cele mai usoare, destinatia era ofertanta, ceruta mai mereu nu doar de localnici.

Pasagerii de pe zborul de Cape Town erau destul de diferiti. De la oameni de afaceri, imbracati la costum si cu servieta in compartiment, la sud-africani care zburau pentru prima oara cu avionul, saraci, dar extrem de fericiti si incantati de calatorie. Zborul dura aproape 10 ore, cu o pauza de odihna de numai 45 de minute, pentru insotitorii de bord. Pauza nu se mai lua in compartimentul de odihna, ci pe scaunele de pasageri, unde ne odihneam cele trei sferturi de ora. Aveam timp sa dormim, mancam, sau sa urmarim un episod dintr-un serial preferat.

Sud-africanii sunt prietenosi. Asa cum povesteam si despre cei din Uganda, sunt incantati de zbor, de mancare, si de toate “nimicurile” branduite cu logo-ul Emirates. Mananca mult, beau si mai mult, iar desertul este intotdeauna insuficient pentru ei.

cape-town-1

Si pe acest zbor, echipajul era chemat cu apelativul :”sister” si “brother”, iar atunci cand le ofereai ceva, mai mereu faceau glume pe seama ta. Zborul, desi era lung, obositor si includea 2 service-uri complete (mic-dejun si pranz sau pranz si cina), trecea destul de repede. Mai mereu iti faceai prieteni pe zbor si primeai recomandari legate de unde sa iei cina, ce vin local sa bei, sau de unde sa faci shopping de calitate.

cape-town-3

Cand ajungi in Cape Town, iti dai seama ca desi e un oras la capatul lumii, merita fiecare minut de calatorie pana acolo. Nu mi-am imaginat, in liceu, cand profesorul de geografie ne invata despre Capul Bunei Sperante, ca voi ajunge vreodata in acel punct, cel mai sudic de pe continent.

cape-town-5

Daca e senin, mai tot echipajul alege sa urce pe Table Mountain, un munte inalt de unde ai o priveliste minunata. Intreg orasul se vede de sus si te afli, la propriu, deasupra norilor.

cape-town-2

La capitolul mancare, cand ajungi in Cape Town ai parte de cele mai bune fructe de mare, daca alegi sa mananci la Ocean’s Basket, un restaurant local situat in portul Cape Town, la poalele muntelui Table Mountain. Vinul pe care il alegi trebuie sa fie neaparat local, pentru ca au unele dintre cele mai gustoase soiuri de vin.

Layoverul in aceasta destinatie e de doar 24 de ore, insa e suficient pentru a lua pulsul capitalei legislative a Africii de Sud: oameni linistiti, turisti, mancare buna, privelisti minunate oferite de Table Mountain si Port of Cape Town, si inca o destinatie bifata si un vis implinit, pentru tine.

cape-town-4

cape-town-6

 

banner-mobile banner-mobile

4 Comentarii

 • Reply andreea 2 octombrie 2014 at 2:17 pm

  este de a dreptul superb!!!!!!!!!!!

  • Reply otoman eugen 5 decembrie 2014 at 12:13 am

   da! eu am lucrat pe un vas de croazera si in fiecare iarna am plecat in africa de sud pentru ca iubesc acest oras . cape town ramane cel mai frumos loc din lume pentru mine si sudafricanii cei mai educati oameni.

 • Reply ion Pertea 17 mai 2015 at 2:56 pm

  Printr o intimplare fericita am facut o calatorie de 45 de zile in S Africa Botswana si Namibia Ca multi altii credeam ca in Africa sint numai animale salbatice si negri adevarul este cu totul altul daca e sa mi amintesc de mare orase care pot oricind concura cu orasele Europei atita curatenie si ordine de necrezut johanesnurg Pretoria orase africane unde gasesti toate firmele din Germania am vazut chiar Dacia Daster autostrazi cartiete rezidentiale de locuinte de o frumusete negri care nu vroiau sa munceasca traiau in cartiere separate Multe restaurante si hoteluri noi serviciul impecabil oameni prietenosi nu simteai ca esti in Africa Cruger parc l am vizitat pe parcursul. a 6 zile In Grascop Kanion ce a reusit apa sa faca in milioane de ani Satara Letaba Shingwedzi salbaticia e ls ea acasa numai pe discoveri am vazut ceea ce aici am trait Cascada Victoria Zimbabwe o minune a naturii Kapriwi streife Grootfontein cu cel mai mare meteolit din lume un buz de metal de 35 40 de tone Etosa Parc cu viata sa aspra cirezi intregi de antilope zebre mergeau leganinduse de caldura si lipsa apei Okavango delta safarii cu avion de mici dimensiuni Swakopmund si walvis Bay pe plaja Atlanticului o splendoare Hansa hotel in sfirsit windhoek capitala Namibiei in ultimi 10 ani a avut o explozie in constructii am servit micul dejun la Hillton hotel nici in cele mai frumoase vise ale mele nu am vszut asta Keetmanshoop aici am ramas 4 zile timp in care am vazut foarte multe totol este scris in jurnalul personal poate cindva va ajunge o carte Granita dintre Namibia si S Africa care ma facut sa transpir ptr ca sint roman am avut viza cu o singura intrare si iesire eram intre punctele de control namibian si african nu puteam merge spreAfrica nu ma puteam intoatce in Namibia o situatie ff nasoala am avut tot sprijinul grupului nostru si mult NOROC politista africana nu sa uitat la viza de intrare ltr ca intram a 2 oara practic in Africa dupa ce am primit stampila a incelut sa mi tremure miinile pe volan nimeni nu putea sa mi spuna ce se putea intimpla daca nu mi dadea voie sa merg mai departe Usor usor transpiratiile sau uscat Am ajuns in Kapstadt un oras cu aproximativ ,10 mil locuitori cu k
  Kape Town Am citit citeva carti cu pirati despre Capul Bunei Sperante dar nu am crezut ca ajung aici vreodata A fost o expreienta ff placuta pina la urma am incercat sa iau cit mai multe imagini video si poze cu mine in Europa sa arat celor care vor sa vada cum arata adevarata AFRICA !

  • Reply Maqulyn 8 februarie 2017 at 5:15 am

   Mai pune punct si virgula prietene ca nu se intelege nimic din insiruirea de mai sus.

  Comenteaza