Jurnal de calatorie (episodul 40). Guanghzou, China

28 aprilie 2015

 

Ca in fiecare marti, astazi calatorim virtual printr-un nou episod al rubricii Jurnal de calatorie. Unde? Intr-unul dintre cele mai mari orase comerciale ale Chinei: Guanghzou.

Recunosc, inainte sa zbor la Emirates, nu stiam nici macar unde e Guanghzou pe harta. Acum, nu numai ca am aflat multe detalii despre Canton (aceasta era denumirea orasului acum ceva vreme si parca suna mai cunoscut), dar am si invatat sa nu judec un loc dupa aparente.

Zborul de Guanghzou era printre cele mai dificile pe care le operam, in Asia. DXB-CAN dureaza peste 8 ore, pentru ca orasul se afla pe malul raului Pearl River, in sudul Chinei, cu un avion B777, si turbulentele nu lipseau niciodata.

Avionul era mai mereu plin pana la refuz iar pasagerii aveau mai multe bagaje decat incapeau in compartimentele de deasupra. Nu mai spun ca erau si foarte grele. In plus, ca sa fie totul si mai dificil, engleza nu era printre limbile cunoscute si ne intelegam foarte greu cu acestia.

Spun ca aveau multe bagaje, deoarece Guanghzou este unul dintre cele mai mari orase comerciale ale Chinei, are un port in care se fac multe schimburi si ofera cate ceva pentru fiecare. De aceea, cu totii mergeau acolo pentru cumparaturi en-gros.

Pe zbor, chinezii beau mult ceai verde (cel putin 10 cani/pasager, in 8 ore) si mananca noodles. Vorbesc mult, se plimba pe culoarul avionului si isi verifica gentile de cateva zeci de ori pe zbor. Sunt amabili (atat cat intelegem din limba lor) si nu creeaza mari probleme.

Aeroportul din Guanghzou este mare si aglomerat. Pare hi-tech si nu ai nici macar semnal la telefon. Imediat ce te conectezi la internet iti dai seama si ca Facebook este interzis/blocat in China si totul pare „urmarit”, doar ne aflam intr-o tara comunista…

guangairport

Hotelul la care suntem cazati se afla langa un mare mall si are cateva zeci de etaje. In interior ai 5 restaurante, spa, masaj, galerii comerciale, coafor, etc. E un mic oras, in oras. Tocmai de aceea multi colegi nici nu parasesc hotelul in cele 24 de ore pe care le petrecem acolo.

Vizavi de hotel, ai cateva centre de masaj, unul langa altul. Preturile sunt extrem de mici si dupa un zbor dificil aleg mereu un rasfat de 2-3 ore acolo. Daca vremea e frumoasa, orasul merita clar explorat, mai ales ca e plin de malluri si zgarie-nori.

Poti sa mergi pe malul raului Pearl River, sa faci un tur cu barca, sa vezi turnul Canton Tower sau sa vizitezi unul dintre templele din oras: Guanxiao este unul dintre cele mai cunoscute.

guan3

Completezi ziua cu o cina traditionala chinezeasca cu orez, pachetele de primavara si noodles cu legume si layoverul este aproape perfect. Spun aproape, deoarece multe colege aleg sa isi completeze garderoba cu cateva genti de „firma” (original copy) la doar cateva zeci de dolari! Aici e locul in care gasesti cele mai „reale” copii dupa marile branduri de haine, genti sau pantofi.

Cele 24 de ore petrecute in China merita fiecare moment de oboseala pe care il acumulezi pe zbor, asa ca recomand cu caldura o vizita in acest oras: ai ce sa vezi!

Zboruri line!

guang2

guang1

Sursa foto: Wikipedia

 

Nu sunt comentarii

Comenteaza