Revenim astazi cu un nou episod din Jurnal de calatorie, dintr-o destinatie musulmana, care mi-a amintit foarte mult de vremea in care locuiam si traiam in Dubai. De cand am revenit in tara nu am mai vizitat deloc tari arabe sau musulmane, astfel ca vizita pe care tocmai am facut-o in capitala Turciei mi-a trezit amintiri vechi despre viata de stewardesa.
Dar, sa vedem asadar Istanbulul prin ochii unui insotitor de bord. In vremea cand zburam la Emirates, Istanbul nu era o destinatie cu layover, pentru ca zborul avea in jur de 4 ore, si cursele se faceau asadar dus-intors. Era insa unul dintre cele mai dificile zboruri pentru ca avioanele erau de tipul 2 clase: Economy si Business Class si doar in economy erau 402 pasageri, toti dornici sa obtina de la companie cat mai mult. Boardingul se facea dificil pentru ca bagajele erau multe si mari iar compartimentele de deasupra pareau neincapatoare pentru toate obiectele si suvenirurile din bazarul turcesc. Decolarea din capitala Turciei mereu se facea cu intarziere, nu doar din pricina bagajelor si a avioanelor complet pline ci si din pricina aeroportului absolut urias, IST fiind unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, fiind un aeroport de conexiune intre Asia si Europa/SUA.
Dupa decolare, abia reuseam in cele 4 ore sa servim toti pasagerii, pentru ca mereu vroiau multe bauturi, mult ceai negru si erau foarte vorbareti. Cursa dus-intors era una dintre cele mai obositoare pentru insotitorii de bord, astfel ca mai mereu este ca un fel de „pedeapsa”, pentru ca reveneai in Dubai epuizat dupa zbor. Daca ar fi fost si layover, probabil ca altfel ar fi stat lucrurile.
Dar, ce am observat de data aceasta pe zbor? Am ales Turkish Airlines ca sa ajungem in IST. Si bine am facut, pentru ca serviciul oferit la bord si avioanele companiei se aseamana foarte mult cu ceea ce ofera Emirates. Nu degeaba Turkish Airlines a luat ani la rand premiu pentru cea mai buna companie aeriana din lume, pentru ca intr-adevar, pasagerii sunt foarte important pentru ei si ospitalitatea turceasca este simtita in fiecare moment petrecut in avion.
Aeroportul Istanbul este asa cum mi-l aminteam, pentru ca acolo am petrecut multe ore atunci cand alegeam sa vin acasa. Varianta Dubai – Istanbul – Bucuresti era cea mai la indemana atunci cand alegeam sa vin acasa in vizita, iar escala de cateva ore din aeroport o petreceam mereu prin zecile de magazine ale aeroportului sau in cafenele si restaurantele specifice.
Dar, de data aceasta, am ales sa si ies sa vizitez Istanbulul – un mix de oras european si musulman, care prin cele 5 rugaciuni zilnice mi-a amintit rapid de Dubai. Moscheele, agitatia si femeile acoperite de abaya m-au dus de asemenea, imediat, cu gandul la Emirates. Istanbul e un exemplu de ospitalitate, toti oamenii sunt foarte amabili, mancarea si dulciurile satisfac gusturile oricui si nu ai cum sa pleci din acest oras, flamand.
Ca si zona in care sa stati, recomand de departe zona centrului vechi – Sultanahmet – o zona cu multe hoteluri, restaurante si magazine, dar si foarte apropiata de principalele obiective turistice. Trebuie sa incercati kebabul, de orice fel ar fi el, rahatul si baclavaua dar si mezze-ul turcesc, care e diferit de cel arabesc/libanez.
Pe strada multi vand pe langa esarfe si gablonturi, castane prajite si porumb copt, parca special sa te imbie si sa iti faca pofta de mai mult. Daca ajungeti in zona portului, de neratat este un sandwich cu peste, zeci de restaurante servesc acest preparat, fiind practic o semnatura a zonei si un suc fresh de rodie, este servit la toate tarabele din Istanbul.
Moscheea Albastra si Hagia Sophia sunt principalele obiective din zona veche, alaturi de Palatele Dolmabahce si Topkapi. Daca ai cum sa ajungi la un meci de fotbal, incearca sa mergi si la stadioanele Galatasaray sau Besiktas, toti turcii vorbesc foarte frumos despre Hagi si Lucescu.
De neratat este Bazarul, insa atentie, preturile din Grand Bazaar sunt mai mari decat pe strada, din simplul motiv ca este o zona mega turistica. Nu uita insa sa negociezi fiecare produs, fiecare pret, pentru ca si turcilor le place asta si obtii preturi mult mai mici astfel.
Sa te plimbi pe stradutele inguste, sa gusti dulciuri turcesti si sa simti practic vibratia orasului, este un „must” daca ajungi in Istanbul. Calatoria cu vaporasul, pe Bosfor, este de asemenea de neratat – poti alege o croaziera cu mai multe opriri, sau clasica trecere catre zona Asiei, daca vrei sa te lauzi ca ai pus piciorul si pe alt continent.
Cam atat, in mare, despre un layover in Istanbul, va ajung 48 de ore daca vreti sa vedeti obiectivele importante, sau mai multe zile, daca vreti sa simtiti cu adevarat vibratia capitalei turcesti.
Zboruri line!
Nu sunt comentarii