Pana la ce varsta poti sa lucrezi ca stewardesa?

27 ianuarie 2019

 

Daca varsta la care incepi jobul de stewardesa e destul de clara (18 ani in Europa si 21 de ani in Orient si SUA), ei bine, la varsta maxima exista multe discutii, nu numai legate de varsta maxima la care incepi acest job dar mai ales legat de varsta pana la care poti efectiv sa zbori, sa imbraci uniforma de stewardesa.

Asadar, astazi raspundem acestor intrebari: pana la ce varsta poti sa lucrezi ca stewardesa si pana cand pot sa ma angajez ca stewardesa? Nu exista un raspuns standard, pentru ca legile difera in functie de zona geografica, insa diferentele nu sunt atat de mari.

Pana la varsta de 37-39 de ani aveti totusi sanse sa incepeti o cariera in acest domeniu. Atat in tara noastra cat si in Europa, SUA sau Orient. Deja dupa aceasta varsta lucrurile incep sa se complice si sa o luati de la zero intr-un alt domeniu, companiile considera prea dificil si nu dau multe sanse. Nu spun ca este imposibil, si nicio companie aeriana nu va mentiona ca nu angajeaza persoane cu varsta peste X ani, insa doar daca aveti super calitati si pregatire, plus o zi norocoasa, puteti reusi.

Cat despre varsta pana la care puteti lucra ca stewardesa, ei bine, ea difera, asa cum spuneam si mai sus. In vremea cand zburam in Orient am avut colegi care zburau in companie inca de la infiintare si depasisera varsta de 50 de ani. Si nimeni nu ii dadea afara sau ii obliga sa ramana la sol. Da, multi o fac, aleg joburi la sol, insa nu e obligatoriu. In principiu, in Orient, poti sa zbori pana dupa 50 de ani, daca rezisti, iti doresti asta si inca esti prezentabil, bineinteles.

In tara noastra se aplica legea din UE, astfel ca regula este valabila si la noi si in Europa. Dupa 20 de ani de zbor, poti sa iesi la pensie ca stewardesa la 50 de ani. Daca nu ai inca cei 20 de ani de cariera de zbor, se aplica legea pensiei, generale, adica la 65 de ani. Din nou, poti sa alegi joburi la sol sau sa te pensionezi anticipat, insa nu te obliga nimeni sa o faci, pana spre 60 de ani.

In SUA lucrurile stau si mai bine, chiar recent citind un articol despre cea mai „batrana” stewardesa, care a ajuns la 80 de ani si inca mai imbraca zi de zi uniforma. E un caz exceptional, e adevarat, insa este dovada ca poti face aceasta meserie pana cand iti doresti. Nu te obliga nimeni sa renunti la ceea ce iubesti, atata timp cat esti sanatos si inca o faci asa cum trebuie.

Asadar, varsta pana la care poti zbura, este, in medie, cam 50 de ani, insa depinde bineinteles de tara in care o faci si de legile de acolo si de cat de sanatos te mentii tu, la acea varsta. Cand nu mai vrei sa zbori, multe companii aeriene iti ofera alternative, la sol, ca instructor sau alta meserie din aeroport.

Zboruri line!

17-18 aprilie 2021 – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri aici:  http://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

banner-mobile banner-mobile

Nu sunt comentarii

Comenteaza