Poti sa ai o relatie cu un coleg de munca? Insotitor de bord sau pilot?

19 februarie 2020

 

Nu spune nimeni ca atunci cand alegi un job in aviatie iti alegi si un viitor sot/partener, insa e firesc sa te gandesti putin si la acest aspect atunci cand intri pe acest drum. Ei bine, alaturi de multe reguli si restrictii pe care le gasim in aviatie, la unele companii aeriene gasim si interdictii legate de relatiile la locul de munca.

In tara noastra sau in Europa, America, lucrurile stau foarte simplu: nu e nicio problema sa te „cuplezi” la locul de munca, fie cu un insotitor de bord, fie cu un pilot. Atata timp cat asta nu iti afecteaza performanta la job, ba chiar poate vii mai fericit la munca, este totul in regula. In Europa sau America nu exista asadar reguli care sa interzica acest lucru ba chiar sunt incurajate relatiile intre colegi, fiindca cineva din aviatie va intelege mult mai usor programul unui insotitor de bord.

Chiar si la Etihad si Emirates, desi sunt companii din Orient, poti sa ai o relatie cu un pilot sau coleg de zbor, te poti muta in afara apartamentelor oferite de companie si sa locuiesti alaturi de cel ales. Bineinteles, indicat este sa te casatoresti cand faci asta, fiindca vei continua sa traiesti totusi intr-o tara araba, cu reguli stricte legate de concubinaj. Dar asta nu are nicio legatura cu compania aeriana ci cu regulile tarii in care locuiesti.

Singurele companii unde nu este chiar usor sa ai o relatie cu un coleg de munca sunt Qatar Airways si companiile din Arabia Saudita sau tarile musulmane ceva mai exigente. Acolo cladirile in care locuiesti nu sunt unisex, nu poate ramane niciun barbat peste noapte, chiar si coleg, si ai ora de ajuns acasa. Mai mult, la Qatar, daca doresti sa te casatoresti (nu cu un coleg, ci cu un partener de acasa), ai nevoie de acceptul scris al companie ca sa faci asta, si numai dupa ce zbori 5 ani. Asadar, regulile sunt stricte la aceste companii si daca ai in plan sa iti gasesti alesul inimii in timp ce porti uniforma de stewardesa, ar fi bine sa te orientezi catre companii aeriene mai permisive.

Aviatia e dificila. Toti o recunosc. E greu sa fii si pilot, dar si stewardesa. In ambele cazuri muncesti foarte mult, esti plecat de acasa multe zile, lucrezi noptile si de sarbatori. E greu sa gasesti pe cineva dispus sa stea langa tine si sa accepte toate aceste lucruri. E nevoie de multa incredere, rabdare si intelegere. Tocmai de aceea, cei care lucreaza in aviatie au in principiu cate 2-3 divorturi la activ.

Au sanse relatiile piloti/stewardese?

Lumea spune ca da. Pentru ca lucrand in acelasi domeniu, ei se inteleg foarte bine unul pe celalalt. E adevarat ca timpul petrecut impreuna e destul de putin, fiindca orarul de zbor poate fi diferit de la luna la luna, insa cuplurile astfel formate sunt printre cele mai longevive. Doar la TAROM sunt cateva exemple demne de urmat, cu ani buni de relatie in spate si copii la mijloc.

Altii, spun ca e o relatie sortita esecului, din cauza layoverelor si noptilor petrecute departe de casa. Cand dormi prin hoteluri, alaturi de colegi mai tineri din echipaj, apar tenatiile si chiar si o relatie solida risca sa aiba de suferit. In tara noastra, gurile rele spun mai mereu ca stewardesele ofera servicii sexuale pilotilor in layovere. Nu doar din cauza singuratatii, dar si pentru ca „e in job description”.

Mai exista varianta in care fiecare pilot/stewardesa, are o relatie fericita acasa, cu cineva din afara acestui domeniu, aviatia. Dar, calca stramb cu o amanta/amant, coleg, pentru ca e usor si comod. Si, o data nu se pune. A doua oara e chiar posibil sa nu se mai intalneasca.

In Orientul Mijlociu, mai toate stewardesele alergau dupa piloti. In primul rand, pentru ca aparea dorul de casa si de o relatie normala, iar pilotii si barbatii din companie erau cel mai la indemana, si in al doilea rand, pilotii sunt considerati o partida buna datorita carierei si salariului mare pe care il castiga.

Ai sau nu voie sa ai o relatie cu un pilot?

In tara noastra, regulile nu sunt atat de stricte. Drept urmare, e la alegerea fiecaruia cu cine isi petrece timpul in afara jobului, insa in timpul serviciului, trebuie pastrata o relatie profesionala.

In Orient, in schimb, acolo unde tentatiile sunt mai mari, sunt companii care te pun sa semnezi ca nu vei avea astfel de relatii, cu un alt coleg, ba chiar sunt reguli extrem de stricte in privinta relatiilor pilot-stewardesa.

In Qatar, este povestita o astfel de intamplare, sfarsita trist, prin concedierea si repatrierea stewardesei, raportarea si pedepsirea pilotului (nu prin concediere totusi, fiindca barbatii au ceva mai multe drepturi in lumea araba) si automat, finalizarea oricarui contact sau relatie intre cei doi. Mai multe detalii, in acest articol: The truth about the luxury of Qatar Airways. Aceeasi poveste se repeta in mai toate tarile arabe in care se fac astfel de angajari, mai putin in EAU, unde sunt ceva mai deschisi in privinta expatilor. La urma urmei, cand un angajat este fericit, asta se vede in munca de zi cu zi, si toata lumea are de castigat. Unii au inteles asta, altii nu.

Asa ca, un ultim sfat legat de aceste relatii, pilot/stewardesa, este ca nu poti sa alegi de cine sa te indragostesti. Totusi, cand mergi sa lucrezi in Orient, ai grija la regulile impuse de companiile arabe, pentru ca risti sa iti pierzi jobul intr-o secunda, daca ai o relatie nepotrivita.

Zboruri line!

21 martie – Curs de pregatire intensiv pentru interviurile Wizz Air & Ryanair, cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-pregatire-wizz-air/

4-5 Aprilie 2020 – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, Lauda Air, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Nu sunt comentarii

Comenteaza