Povestea Andreei, stewardesa Vueling

5 martie 2017

 

Din primul moment in care intra intr-o incapere, Andreea lumineaza sala cu zambetul ei. Cu incredere si optimism a stiut inca de mic copil ce vrea de la viata. A fost doar o chestiune de timp pana cand visul ei s-a implinit si acum zboara ca stewardesa. Mai jos, va spune povestea ei si pasii pe care i-a urmat ca sa ajunga stewardesa Vueling, in Spania.

1.Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil?

Oarecum. De mica imi doream sa devin ori invatatoare ori stewardesa! Lumea aviatiei m-a atras mereu, si imi amintesc ca weekend de weekend mergeam impreuna cu bunicul meu pentru a vedea paradele pilotilor de acrobatie ai Romaniei. Tot bunicul era cel care imi spunea povesti despre aviatie si zbor si eram de-a dreptul fascinata de subiect.

2. De aici si pana la jobul propriu-zis a mai fost doar un pas. Ai aplicat la Vueling. De ce?

Anul trecut in mai am venit in Spania pentru a face cursul initial pentru insotitori de zbor (Scoala de Aviatie), a durat aproape 6 luni pana la finalizarea acestuia. Am ales Vueling deoarece cred ca e un bun inceput fiind o companie in plina ascensiune si pentru faptul ca nu ti se cere nici un fel de experienta in domeniu, dar si cu gandul ca poate voi avea norocul de a primi baza langa parintii mei care sunt stabiliti de ceva ani in Spania. Si asa a si fost, in decurs de mai putin de o luna de la interviu am fost anuntata ca voi avea baza in Barcelona si toate visurile mele s-au implinit.


3. Desi facusei Scoala de Aviatie si aveai certificatul de zbor, interviul de angajare a fost foarte dificil. Cum a decurs totul?

Asa este. Pe 14 decembrie m-am prezentat la interviu. A durat o zi intreaga, de dimineata pana seara, o zi presarata de emotii, stres si adrenalina, pe langa oboseala acumulata. Am fost in jur de 250 de candidati. Interviul mi s-a parut destul de greu, recrutorii fiind foarte atenti chiar si la cel mai mic detaliu. Probele eliminatorii au fost listening-ul, probele de grup fiind doua si ultima parte – interviul final. Cea mai grea proba pentru mine pot spune ca a fost interviul final, atunci cand esti fata in fata cu recrutorii, doar tu cu ei si pentru ca ei decid la final daca ramai sau nu. La finalul interviului ne-au spus ca vom primi rezultatul in jur de o saptamana, insa surpriza: a doua zi dupa interviu am primit un email in care eram anuntata ca am trecut toate probele si ca pe 6 februarie incep trainingul de pregatire!
4. Urmeaza, deci, sa zbori pentru compania Vueling. Crezi ca iti va fi usor in noul job? Ce „probleme” te astepti sa intampini?

Orice job are avantajele si dezavantajele lui! Sigur nu va fi usor la inceput, ma voi lovi de provocari si situatii diferite, insa este ceea ce imi doresc sa fac! Cat despre pasagerii dificili: cred ca e important sa fii mereu cu zambetul pe buze si ceea ce am invatat pe parcursul trainingului si mi se pare important este: ”nu o lua personal” ! Niciodata nu mi-a placut sa stagnez, mereu am fost atrasa de nou, calatorii, oameni, si faptul ca in fiecare zi ai ocazia sa cunosti oameni noi, sa ai un job plin de emotii, un job care sa ma scoata din zona de confort, ma face foarte fericita!

5. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

Cred ca totul tine de noroc! Persoana potrivita la momentul potrivit! Nu e prima companie pentru care aplic, anterior avand un ”esec”. Insa nu am vrut sa ma dau batuta ci am continuat sa lupt, sa fiu perseverenta si sa cred in sansa mea!
6. De ce ai ales o companie din Europa si nu te-ai orientat catre Orient?

Am ales o companie din Europa, mai exact Vueling pentru ca cea mai mare baza a lor e cea din Barcelona, oamenii de aici sunt extrem de calzi si dornici sa te ajute in orice situatie si pentru inceput cred ca e cel mai potrivit neavand experienta in domeniu. In plus, datorita turn-around-urilor, dupa fiecare zbor te poti intoarce acasa la familie, programul este destul de flexibil (mai putin pe timpul verii cand se zboara foarte mult). Am si sanse de promovare rapida, avand ocazia ca dupa un an sa ajungi Purser (sef de cabina).


7. Acum, ca ai ajuns stewardesa, ce sfaturi le poti da celor care spera sa zboare, curand?

Cuvinte cheie: AMBITIE, PERSEVERENTA SI OPTIMISM! Continua sa lupti pana ajungi la obiectivul pe care ti l-ai propus si nu te da batut!

Multumim, Andreea, pentru interviu si iti dorim Zboruri Line!

 

6 Comentarii

 • Reply maria 6 martie 2017 at 7:39 am

  felicitari! stii vorbi si catalana? am vazut ca se cere catalana si engleza ca limba de baza…este adevarat? multumesc anticipat!

  • Reply Roberto 7 martie 2017 at 11:23 pm

   Limba de baza este spaniola si engleza.
   Catalana conteaza ca una in plus ca orice alta limba. Este adevarat, Vueling are baza principala in BCN, dar nu are nimic in vedere?

 • Reply Anca 7 martie 2017 at 7:57 pm

  Felicitari , Andreea !!!

 • Reply Andreea 8 martie 2017 at 12:18 am

  Multumesc frumos!
  Maria, catalana nu e obligatorie si nici nu se cere, insa daca o stii e un plus sigur. In schimb, engleza e primordiala!

 • Reply Bianca 8 martie 2017 at 3:38 pm

  A fost greu sa inveti limba engleza?

 • Reply Elisabeta 9 iulie 2017 at 4:01 pm

  Felicitări și mult succes !
  Andreea, ai declarat aici: ”Anul trecut in mai am venit in Spania pentru a face cursul initial pentru insotitori de zbor (Scoala de Aviatie), a durat aproape 6 luni pana la finalizarea acestuia”.
  Am câteva întrebări:
  Trebuie făcut obligatoriu acest curs înainte de a aplica la acestă companie, sau este opțional? Se asigură cazare în perioada cursului? Cât costă acesta?
  Limba spaniolă este obligatorie? Se dă testare scrisă și din spaniolă sau doar din engleză?
  Training-ul este gratuit? Se asigură cazare ldupă angajare? Ne poți spune un salariu aproximativ?
  Mulțumesc.

 • Comenteaza