Povestea Anei-Maria, viitoare stewardesa Smartlynx

2 februarie 2018

 

Pe Ana-Maria am cunoscut-o la Cursul de Pregatire Cum Ajungi Stewardesa. Cu multe emotii, ambitioasa, stia exact ce isi doreste: sa calatoreasca si sa vada lumea. Asa ca, visul ei era clar, sa ajunga stewardesa, cat mai repede. Perseverenta si mereu cu zambetul pe buze, nu s-a lasat deznadajduita de nereusite si iata ca a reusit, in 6 luni, sa se angajeze mai intai la Ryanair iar acum la Smartlynx, unde va incepe in doar cateva zile trainingul de pregatire la Riga. Povestea ei este o sursa de inspiratie pentru cei care cred ca nu au sanse de reusita si o dovada ca in aviatie e loc pentru toti cei care isi doresc cu adevarat.

Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil sau ti l-ai descoperit mai tarziu?

Încă din școala generală îmi doream  foarte mult să călătoresc. Cunoșteam o profesoară de engleză care avea cutii  pline cu albume foto din concediile din toate colțurile lumii, si inca de atunci am început să visez sa calatoresc. Faptul că o persoană pe care o cunoșteam a reușit lucrul acesta, a facut din visul meu unul si mai realist. Nu știam cum o să călătoresc dar știam că voi face tot posibilul ca acest lucru să devină realitate. În liceu am descoperit  jobul de stewardesă și mi-a plăcut enorm, nefiind un job monoton și oferindu-mi ceea ce imi doresc cel mai mult: sa zbor si sa vad lumea.

  1. Ai aplicat, asadar la Smartlynx. De ce? 

În primul rând, am lucrat 5 luni pentru Ryanair, însă din nefericire compania nu avea layovere și nici salariul nu îmi permitea să călătoresc în zilele mele libere, întrucât în primul an se deduce costul trainingului si uniforma.  Astfel eram în continuă căutare de noi companii. Am aflat de la un prieten de pe facebook, faptul că el are prieteni care lucrează pentru Smarlynx și sunt destul de fericiți acolo. Am înțeles că nu vei avea o bază fixă la ei si că te pot trimite 6 luni în Thailanda, 5 luni în Kuweit și tot așa în funcție de nevoile companiei. Dorind să călătoresc și să ies din Europa, am zis că acest stil de viață și această companie mi s-ar potrivi, știind că au zboruri nu numai în Europa, dar și în Africa, Orientul Mijlociu și Asia. De asemenea faptul că plătesc ei trainingul si cazarea, uniforma constituie un alt avantaj, întrucât la Ryanair trebuia să îmi caut singură o locuință indiferent de bază și să plătesc pentru tot.

  1. Cum a fost interviul de recrutare?

După ce am aflat de ei, am început să caut detalii pe internet și cum aș putea aplica. Astfel am trimis CV-ul pe adresa lor de email. La nici o săptămână am fost contactată telefonic și rugată să fac un test de engleză online. Zis și făcut. Tot în aceeași zi, la 20 de minute după test m-au sunat din nou să îmi spună că am trecut și am stabilit interviul pe Skype 2 zile mai tarziu. Interviul pe Skype a fost cu doi recrutori și a fost destul de lejer. După 4 zile am primit email-ul de confirmare și am început să trimit actele necesare pentru angajare.

  1. Urmeaza, deci, sa zbori pentru Smartlynx, sa imbraci uniforma de stewardesa. Crezi ca iti va fi usor in noul job? Ce „probleme” te astepti sa intampini?

Deja am apucat sa lucrez putin în domeniu, iar în cele 5 luni în Ryanair pot spune că am învățat foarte multe. Mă aștept la un program mai încărcat decat la Ryanair unde aveam 5 zile lucratoare cu 3 zile libere, dar cu siguranță o să mă bucur mai mult și voi profita de experiență. De asemenea mă aștept și la zboruri  mai lungi și o varietate mai mare de pasageri din diferite culturi, însă nimic nu mă sperie. Sunt optimistă și încrezătoare.

  1. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

E greu să spun ce a făcut diferența între mine și alți candidați întrucât totul s-a întamplat online și nu am fost la un interviu de tip OD. Ceea ce cred eu că a contat însa in cazul meu a fost faptul că deja aveam experiență, majoritatea întrebarilor de la interviu fiind în legătură cu job-ul anterior de la Ryanair cât și faptul că am încercat să fiu eu însămi și să demonstrez cât de mult îmi doresc să lucrez pentru ei.

  1. De ce ai ales o companie din afara si nu te-ai indreptat spre o companie din Romania? 

Cum spuneam, îmi doresc foarte mult să călătoresc. Companiile din Romania nu au escale de 1-2 nopți și nici nu au zboruri în afara Europei. Inițial îmi doream să ajung la o companie internațională din Orientul Mijlociu, (Emirates, Etihad, Qatar, chiar și Kuwait Airways) dar am avut multe respingeri, însă acest lucru m-a ambiționat mai mult și am încercat altă modalitate de a îmi îndeplini visul. Văzând că nu pot ajunge direct la o companie internațională, am început de jos, alegând să lucrez pentru Ryanair pentru a îmi face mai întâi experiență în domeniu.

  1. Sfaturi pentru cei care isi doresc o cariera in domeniu?

Să nu se dea bătuți oricât de imposibil ar părea. Nu sunt 90-60-90 și nici înaltă și cu toate astea am reușit. Am fost respinsă și de British Airways pentru că sunt cu un centimetru sub minimul pe care îl doresc ei, însă ceea ce nu știu ei e că esențele tari se țin în sticluțe mici. Mi-am schimbat tactica și tot am reușit să fac ceea ce îmi place. Așa că dacă știu ceea ce își doresc în viață, să lupte până în pânzele albe și să nu se lase descurajați de cei ce le spun că nu pot. Și să încerce și la companiile low cost, orice companie fiind  bună pentru a prinde experiență. Pe mine m-au ajutat mult cele 5 luni la Ryanair.

Felicitari, Ana-Maria, esti dovada ca daca iti doresti cu adevarat, visele se implinesc! Zboruri line!

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviul de angajare ca stewardesa, vino si tu la Cursul de Pregatire Cum Ajungi Stewardesa, cu Cristina Toader – fosta stewardesa Emirates si Wizz Air, pe 17-18 februarie. Detalii aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/17-18-februarie-curs-de-pregatire-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

 

1 Comment

  • Reply Maria 2 februarie 2018 at 11:08 am

    Ana te aștept in Kuwait și felicitări pt noul job!!

  • Comenteaza