Povestea Irinei – stewardesa Qatar Airways

24 aprilie 2017

 

Irina e un om cald si vesel, care s-a luptat in ultima perioada cu o decizie extrem de grea. Desi multi  doar viseaza la jobul de stewardesa. ea a avut de ales intre Emirates si Qatar si, cu incredere, a ales asa cum a crezut ca e mai bine pentru viitorul ei. Desi a obtinut si jobul de stewardesa Emirates si este On Hold, a luat si interviul Qatar si a plecat spre Doha acum cateva zile. Spera ca decizia ei sa fie una buna si a acceptat sa ne spuna povestea si ce crede ca a contat la recrutari!

1. Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil sau ti l-ai descoperit mai tarziu?

Mi-am dorit un astfel de job încă din perioada liceului însă am decis ca e mai bine pentru mine sa urmez o cariera in domeniul juridic. După 6 ani de studii și dupa ce am lucrat atât in domeniul privat cât și in cel public, am prins curaj și am decis sa-mi urmez visul.

2. Ai aplicat, asadar la Qatar Airways. De ce? 

Nu m-am gândit foarte mult înainte sa aplic pentru Qatar Airways. Am văzut anunțul ca recrutează, nu am stat pe gânduri și in câteva zile m-am prezentat la interviu. Am citit despre companie, ca e una dintre cele mai bune din Orientul Mijlociu, ce avantaje oferă, faptul ca zboară in peste 150 de destinații dn lume și mi-am dat seama ca este ceea ce căutam eu. Nici regulile lor referitoare la minimum rest înainte de zbor sau regulile generale din Qatar nu m-au speriat pentru ca oricum și acasă duc un stil de viața ordonat si sunt o fire liniștita.

3. Cum a fost interviul de recrutare? 

Interviul la Qatar Airways deși a fost foarte strict nu mi s-a părut la fel de dificil precum cel de la Emirates, poate și pentru ca toate probele s-au desfășurat intr-o singura zi și nu in 3-4 zile, cum a fost la Emirates. Selecția este destul de drastica pentru ca ei au de unde alege iar probele sunt atat pentru verificarea nivelului de limba engleză si cum te poți descurca in anumite situații critice însă mai ales mi-au dat senzația ca ei caută un anumit profil, un gen de caracter. Intrebările pe care ti le pun după ce ai trecut toate probele, referitoare la experiența ta anterioară, nu sunt întâmplătoare.

4. Urmeaza, deci, sa zbori pentru compania Qatar, desi ai luat si interviul Emirates si esti ON HOLD. Crezi ca iti va fi usor in noul job? Esti multumita cu decizia luata? Ce „probleme” te astepti sa intampini?

Fără sa exagerez a fost una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit sa o iau. Nu știam ce sa fac. Ma pregătisem foarte mult pentru Emirates, m-am documentat înainte despre tot ce înseamnă aceasta companie și când am văzut ca am trecut și de final interview și toate semnele sunt bune, eram foarte fericita. Nu m-am așteptat la aceasta criza financiară in Dubai și sa se sisteze angajările pentru moment. Însă eu merg pe premisa ca nu contează ce ti se întâmpla in viața ci cum știi sa reacționezi la ceea ce ti se întâmpla. Așadar am ales sa accept oferta celor la Qatar A pentru ca in afara regulilor mai stricte impuse de aceștia, nu mi s-au părut mari diferențe. Avantaje financiare la fel de bune și zboruri in toată lumea. Cu siguranța lucrurile vor reveni la normal cât de curând la Emirates și vor începe sa dea mult așteptatul Golden Call.

Știu ca nu va fi ușor, așa cum am mai spus, m-am documentat foarte bine și am citit mult despre ce înseamnă acest job, programul care nu va fi niciodată același, oboseala acumulata datorită schimbărilor de fus orar, orele multe de zbor, pasagerii care de multe ori pot fi foarte dificili, tara diferită, cu alt gen de cultura in care va trebui sa locuiești, cu reguli stricte, colegii de diferite naționalități, dorul de casa, de familie și de prieteni. Acum sunt mulțumită și împăcată cu decizia luată și voi încerca sa fac din aceasta experiența una minunata.
5. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

Cred ca faptul ca mi-am dorit cu adevărat acest job a contat cel mai mult și ca m-am documentat foarte foarte bine, restul vine de la sine. Tin minte ca am citit de nenumărate ori toate articolele de pe www.cumajungistewardesa.ro și acestea m-au ajutat enorm la interviu. E important sa știi cum sa te prezinți la interviu, ce presupune fiecare proba, ce își dorește fiecare companie in parte sa vadă in tine etc. Depinde foarte mult si de noroc, e posibil sa nu fii ceea ce caută compania in acel moment si data viitoare sa iei interviul fără nicio problema. Așadar sa nu fie nimeni descurajat dacă la prima încercare nu a fost sa fie.
E important de asemenea sa știi ce te așteaptă odată ce ai obținut un astfel de job. Sa nu fii prea visătoare, acest job nu înseamnă doar ca vei putea călători in toată lumea. Jobul de stewardesa inseamna multe responsabilitati si esti, pe rand, atat babysitter, chelner, pompier sau specialist in comunicare.

Intr-adevăr poate și experiența anterioara in customer service in afara țării din perioada facultății când am fost plecată cu programul Work&Travel in Statele Unite si in Europa a contat pentru ca am observat ca la interviul final au insistat cu multe întrebari pe acest subiect. Nu e necesar sa ai experiența anterioară dar poate fi un avantaj uneori. Ce a mai contat, sa fii naturală, pozitivă și sa Zâmbești mult. Eu nici nu ma gândeam sa plec acasă fără sa iau aceste interviuri deși celelalte concurente mi se păreau extrem de frumoase și de bine pregătite și se știe ca la acest gen de interviuri numărul concurenților este de ordinul sutelor iar lista celor care obțin interviul este destul de scurta.

6. De ce ai ales o companie din Orient?

Am ales o companie din Orient pentru avantajele financiare destul de semnificative, pentru destinatiile pe care le au și faptul ca ajungi practic sa zbori in toată lumea, pentru ca voi locui intr-o țara foarte diferită și pentru ca mie îmi plac provocările și tot ce înseamnă ceva nou de descoperit. De asemenea, companiile din Orient ofera facilități de cazare, transport, discounturi si bilete ID90 pentru tine și ID50 pentru familie și prieteni și care contează enorm când stai și te gândești ca vei putea calatori alături de cei dragi in orice destinație!

7. Sfaturi pentru cei care isi doresc o cariera in domeniu?

Nu sunt in măsura sa dau sfaturi însă dacă își doresc cu adevărat, sigur vor obține job ul mult visat. Informarea contează foarte mult ca sa poți trece cu bine de toate probele și sa știi la ce sa te aștepți pentru ca sincer vorbind, un interviu pentru o companie aeriana nu este ca unul obișnuit. Un curs înainte de interviu este binevenit, pentru ca acolo ti se explica ce vei avea de făcut si așa ai șansa sa iei interviul de prima data. Știu ca celorlate concurente care au urmat cursul le-a fost mult mai ușor și au avut succes.
Mulțumesc echipei Cum Ajungi Stewardesa pentru tot ce m-a învățat și pentru toate sfaturile bune pe care le-am primit și care m-au ajutat sa-mi îndeplinesc visul.

Feliciari, Irina si abia astept sa te intalnesc pe cursele Qatar! 

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza