Povestea Iuliei, stewardesa la Ryanair

27 septembrie 2018

 

Iulia a fost una dintre cele mai tinere cursante Cum Ajungi Stewardesa, care a ales sa se pregateasca alaturi de noi imediat dupa terminarea liceului. In doar 2 luni a si obtinut jobul mult visat iar acum se va muta la Bruxelles, acolo unde va imbraca uniforma Ryanair. Iata povestea ei si cum a obtinut jobul de stewardesa, la o varsta atat de frageda.

  1.  Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi stewardesa? E un vis pe care il aveai de cand erai copil sau ti l-ai descoperit mai tarziu?

Nu pot să spun că am avut visul de a deveni stewardesă de când eram copil, dorința apărând mult mai târziu, prin clasa a 11-a. Încă de la primul meu zbor spre Rodos am fost fascinată de lumea aviației, și mi-am zis: ”Vreau să fiu controlor de trafic aerian”! Ideea însă a pălit cu timpul, întrucât mi-am dat seama că nu am anumite abilități cerute, aceasta fiind o meserie foarte solicitantă. Pot spune că am fost inspirată de un pilot cu care am vorbit la un moment dat, iar prin clasa a11a am început să caut muuulte informații despre această meserie. Am descoperit apoi blog-ul Cum ajungi stewardesă, și chiar am întrebat echipa cateva detalii, iar răspunsul primit mi-a dat aripi, să spun așa. Apoi, drumul meu spre această meserie tocmai lua avânt!

2. De ce ai ales Ryanair?

Ryanair este o companie care se potrivește sistemului meu de valori și principii! Am căutat multe informații despre această companie, despre actele de caritate, preocupare pentru mediu și altele. Și mi-am spus ”da, asta e!” Faptul că din acest an training-ul este oferit gratuit a fost un mare plus, iar faptul că voi fi relocată într-un oraș european îmi va da posibilitatea să interacționez cu multe persoane, aparținând multor naționalități diferite. Nu voi minți, însă; inițial am aplicat la Wizzair, întrucât mi-ar fi oferit oportunitatea să rămân în țară și să studiez. Nu am reușit la proba de role-play, dar nu am fost descurajată, iar pe această cale, țin să-i încurajez pe cei care au aplicat de mai multe ori fără succes. Totul se întâmplă cu un scop, iar la sfârșit totul va fi bine! Dacă nu e bine, nu înseamnă că e sfârșitul.

3. Ce ne poti spune despre interviul Ryanair? Cum a fost recrutarea?

După cum bine știți, pentru a merge la interviu Ryanair trebuie să aplici online, pe site-ul firmei lor de recrutare, crewlink. Am aplicat pentru interviul din București, 4 septembrie, și am primit invitația la 2 ore după ce am aplicat. Fiind din Oradea, am călătorit la București; încă de când a sosit trenul în gară, am avut un fior, un feeling foarte pozitiv, și mă gândeam: ”Wow, cât de tare, am o nouă șansă, totul va fi bine!” Am fost cazată la hotelul la care avea loc interviul (n.a DoubleTree Hilton, București); în dimineața acelei zile eram foarte pozitivă, interviul a început la ora 10:30. Eram în jur de 40 de persoane, și mă simțeam nemaipomenit, știind că eram înconjurată de oameni care au același vis ca și al meu! Recrutorul, din Portugalia, era foarte amabil. A avut loc proba de engleză care, în opinia mea a fost ușoară (o scrisoare prin care îți inviți un prieten să petreacă vacanța la tine, în care îi spui ce plănuiți să faceți și să vizitați, și un test cu întrebări de gramatică de bază). După această probă au fost eliminate cam 6 persoane. În timpul prezentării chiar am râs mult! Recrutorul ne dădea exemple din timpul zborului, explicându-ne într-un mod amuzant ceea ce se așteaptă de la noi, în relația cu clienții. După prezentare, el a făcut o listă cu ordinea la interviu, Eu eram a 2-a! Am primit întrebări de genul: Spune-mi ceva deosebit despre tine, descrie-te în câteva cuvinte, și întrebări standard (tatuaje, disponibilitatea de relocare, etc). În aproximativ o săptămână am primit invitația la training, iar acum îmi fac bagajele pentru Hahn!

4. Ce baza ti-ai ales si cum te astepti sa fie trainingul?

Am fost relocată la baza din Bruxelles, oraș pe care l-am vizitat deja în acest an, cu ocazia unui schimb de experiență. Training-ul este unul complex, el având informații de prim ajutor, stingerea unui incendiu, vânzări, evacuare pasageri, etc. Nu pot să spun că va fi ușor, dar fiind vorba despre informații practice, pe care le vom aplica în simulatoare, nu va fi atât de greu de reținut; cât despre zbor, sincer, sunt pregătită. Având experiență în relația cu clienții, am învățat că uneori, și o interacțiune de 5 minute cu aceștia poate fi anevoioasă. Toate începuturile sunt grele, dar, eu fiind o peroană sociabilă, și având experianță de lucru cu oamenii foarte diversificată (voluntariat, etc) mă voi adapta mediului în care voi lucra probabil mai repede. Am puține emoții, dar fiind ceea ce-mi doresc, și văzându-mi visul împlinit, va fi mai ușor, întrucât, vorba aia ”făcând ceea ce-ți place nu vei avea de lucru nici măcar o zi”!

5. De ce ai ales o companie din Europa si nu te-ai orientat catre altceva?

Nu am aplicat pentru o companie din Orient întrucât cel mai mare impediment este vârsta, eu având doar 19 ani. Viața în Orient este palpitantă, sunt convinsă, însă momentan îmi doresc să rămân mai aproape de familie și de prieteni. E minunat să vezi lumea, să te trezești azi în Tokyo, peste câteva zile în LA, dar, în același timp, familia îți va lipsi foarte mult.

6. Ce sfaturi le poti da celor care se afla la inceput de drum?

Ideea este că prima dată trebuie să cauți multe informații despre acest job, pentru a putea avea o perspectivă mai amplă asupra a ceea ce presupune el. Există nenumărate bloguri, nenumărate persoane care își povestesc experiențele, fiecare dintre noi putând astfel să filtreze informația prin propria sa subiectivitate. Apoi, e important să încerci! Să găsești compania pentru care ai dori să lucrezi, și să mergi la interviuri, oricâte ar fi ele! 2, 3, 9, 15, e important să nu renunți, dacă știi că asta este ceea ce îți dorești! Sunt numeroase persoane dispuse să vă ajute, printre care și echipa Cum Ajungi stewardesă, nu ezitați să apelați la ei! Nimic nu e imposibil, așadar nu vă pierdeți încrederea! Ready, set, fly! Vă urez mult succes tuturor celor care vă doriți o carieră în domeniu!

Iulia a fost cursanta Cum Ajungi Stewardesa si si-a indeplinit visul de a deveni stewardesa in doar 2 luni de la terminarea pregatirii! Acum se va muta la Bruxelles, ca stewardesa Ryanair! Zboruri line!

Daca vrei sa te pregatesti pentru urmatoarele interviuri de angajare ca stewardesa, vino si tu la urmatorul Curs de Pregatire Cum Ajungi Stewardesa, cu Cristina Toader – fosta stewardesa Emirates si Wizz Air, pe 17-18 Noiembrie. Detalii aici: www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviul Emirates de la Bucuresti, vino si creste-ti sansele de reusita la pregatirea pentru Emirates pe care o sustinem pe 6 octombrie la Bucuresti: https://www.cumajungistewardesa.ro/6-octombrie-curs-de-pregatire-cum-ajungi-stewardesa-pentru-interviul-emirates/

Nu sunt comentarii

Comenteaza