Povestea lui Andrei, viitor insotitor de bord Emirates

25 iulie 2016

 

Pe Andrei l-am cunoscut la cursul Cum Ajungi Stewardesa. Cu multa incredere si optimism, nu foarte vorbaret, punea mereu intrebarile potrivite. Am stiu ca va reusi si iata ca, din 450 de persoane, Andrei a obtinut jobul mult visat: de insotitor de bord Emirates. El e un exemplu ca poti oricand sa treci de la un job in domeniul bancar la un job in aviatie si ca aceasta meserie este si pentru barbati. Iata, mai jos, povestea lui.
1.Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi insotitor de bord? Pentru barbati, nu e cel mai intalnit job…

Am ajuns la un punct in viata cand mi-am dorit o schimbare majora in viata mea, am lucrat 4 ani de zile intr-un mediu foarte stresant si voiam ca Job-ul pe care-l fac sa imi aduca pe langa satisfactie materiala si un alt tip de satisfactie. Am analizat putin ce companii din Romania imi pot oferi ceea ce imi doresc si am ajuns la concluzia ca cea mai buna optiune a mea ar fi sa plec din tara catre o companie care imi ofera exact ceea ce imi doresc. La cea mai buna din punctul meu de vedere. Legat de faptul ca o sa fiu inconjurat de persoane de sex feminin, acesta nu va fi un impediment, fiind obisnuit deja cu lucrul acesta la vechiul job.

2. Ai aplicat, asadar la Emirates. De ce?

Raspunsul este foarte simplu. Sunt in top 5 (cei mai buni din punctul meu de vedere), au baza in orasul cu cea mai rapida dezvoltare economica din lume (Dubai) si isi respecta angajatii. Asa ca, alegerea a venit natural.

andrei

3. Cum a fost interviul de recrutare?

A fost, probabil, cel mai greu interviu prin care am trecut pana acum, desi am mai trecut pana acum prin interviuri pe care multi le considera dificile. Am fost 450 de concurenti si am fost printre norocosii care au fost selectati.Probele au avut exact structura prezentata la curs: predare CV, 2 probe de grup, test de engleza, test de personalitate si interviu final. Apoi asteptarea, foarte lunga.
Legat de concurenti nu am crezut ca am o sansa macar, aveam impresia ca sunt la un casting pentru o revista de moda, intr-o sala unde erau numai manechine iar eu eram intrusul. Bineinteles, mi-am dat seama ca ceea ce intervievatorii cautau nu erau persoane care sa mizeze totul pe frumusete, criteriile lor de selectare fiind mult mai complexe si sunt foarte clare pentru ei (nu si pentru concurenti). Dupa fiecaee proba deja stiam ce persoane vor fi eliminate.

Tips: Daca va imprieteniti cu persoane care devin galagioase, retrageti-va subtil din grup. Acelasi lucru se intampla si cu persoanele care nu tin la eticheta sau creeaza mizerie pe langa ei si cand spun asta ma refer inclusiv la timpii morti dintre probe.

4. Urmeaza, deci, sa zbori pentru compania Emirates. Crezi ca iti va fi usor in noul job?

Nu va fi usor, va fi o provocare. Este o tara araba, total diferita de Romania, insa entuziasmul va compensa cu siguranta.

andrei2

5.Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

Optimismul, respectul fata de ceilalti candidati, faptul ca am avut mereu o atitudine proactiva si nu in ultimul rand demonstrarea aptitudinilor pe care sustii ca le ai atat in CV cat si in cadrul raspunsurilor (ex: daca de declari ca vorbesti italiana sa fii sigur ca o sa trebuiasca sa si demonstrezi ca poti face lucrul asta).

6. Sfaturi pentru cei care isi doresc o cariera in domeniu?

Trebuie sa iti doresti cu adevarat acest job, in primul rand. Candidatii trebuie sa stie ca toate probele sunt eliminatorii, probelele trebuie vazute ca un concurs de supravietuire, nu ca un concurs de afirmare asadar nu trebuie sa iasa in evidenta prea mult, orice afirmatie la adresa lor care deranjeaza si care poate declansa un conflict trebuie atenuata printr-un contraargument cat mai diplomat iar candidatul care starneste un conflict sau face un gest deplasat trebuie sa il vedeti ca pe un candidat eliminat pentru ca mai devreme sau mai tarziu asta se va intampla.

Multumim, Andrei, pentru raspunsuri si iti uram Zboruri line!
Andrei a inceput trainingul Emirates ieri, 24 iulie! Felicitari!

 

Nu sunt comentarii

Comenteaza