Povestea lui Valentin, viitor insotitor de bord Qatar

29 mai 2015

 

Vali a decolat aseara spre Doha, noua lui casa. Sunt extrem de emotionata si fericita pentru el, fiindca in sfarsit, isi indeplineste un vis. Cand l-am cunoscut pe Vali, am stiut ca va reusi sa isi indeplineasca visul de a zbura, indiferent la ce companie va alege sa zboare. Zambetul a fost cel care m-a cucerit si pe mine la prima intalnire si, se pare, si pe recrutori.

Vali e un om cald, optimist si perfectionist. O reteta perfecta pentru succesul in aviatie. Chiar daca lasa in spate o cariera in televiziune, familia si prietenii, sunt convinsa ca noul inceput va fi minunat pentru el. Asa ca, mai jos, o sa aflati povestea lui si cum si-a indeplinit visul.

1.Cum te-ai gandit sa aplici la jobul de insotitor de bord?

Lucram in televiziune, cand o colega de serviciu a fost acceptata ca stewardesa Etihad. Urmarindu-i evolutia, am constatat ca ma atrage si pe mine jobul de insotitor de bord, asa ca am inceput sa adun informatii. Intai am luat legatura cu fosta mea colega, apoi un rol esential l-a avut Cristina Toader, fosta stewardesa la Wizz Air si Emirates, care m-a indrumat pas cu pas pe acest drum si careia ii multumesc. Am fost, probabil, primul cursant Cum Ajungi Stewardesa. Cand Qatar Aiways a organizat primul Open Day, m-am prezentat cu toate lectiile facute si am fost acceptat in echipa lor.

vali2

2. Cum a fost interviul Qatar Airways?

Lung si obositor. Interviul a durat peste 10 ore, timp in care am fost trecuti prin toate “sitele” posibile. Dupa fiecare proba, zeci de candidati erau trimisi acasa. Acelea sunt momentele cele mai grele, in care te intrebi daca mergi sau nu mai departe. Cu zambetul pe buze, conditie obligatorie in acest domeniu, am trecut si de ultima faza a interviului – interviul final – care a fost, de fapt, partea cea mai usoara a recrutarii. Peste cateva zile a venit si raspunsul mult asteptat. Am fost admis si intreaga mea viata urma sa se schimbe.

3. A fost dificil, ai avut emotii? 

Desi eram bine pregatit, testarile mi s-au parut dificile. Concurenta a fost acerba, sute de tineri s-au prezentat la interviul Qatar, iar unii erau chiar si la patra incercare. Altii aveau experienta anterioara ca insotitor de bord la alte companii, spre deosebire de mine, care veneam dintr-un domeniu complet diferit, care insa sunt convins ca a reprezentat un avantaj. Orice job in televiziune, media, comunicare e clar un avantaj. Da, am avut emotii, dar nu am lasat asta sa se vada. Daca te pregatesti suficient si nu iti pierzi concentrarea, emotiile pot fi gestionate astfel incat sa nu ratezi interviul din cauza lor. In plus, daca nu iti poti stapani emotiile la un interviu, cum te vei descurca pe un zbor cu probleme?

valipas

4. Ce crezi ca urmeaza acum, la plecarea ta in Doha?

Am luat greu decizia sa plec. Auzisem multe lucruri despre Qatar si despre regulile din Doha. Totusi, cel mai bine te convingi atunci cand experimentezi personal toate detaliile si…toata lumea spune ca e mai usor pentru barbati. Chiar daca la interviu recruteaza mai multe femei, iata ca exista totusi si o parte „frumoasa” pentru barbati. Asa ca, acum urmeaza o perioada de 2 luni de training, oameni noi pe care sa ii cunosc, o tara si o viata noua si, bineinteles, multe destinatii de vizitat.

5. Ce le-ai recomanda celor care aspira la un job in aviatie?

Sa se pregateasca temeinic pentru interviu, sa citeasca tot ce se poate despre acest job, sa incerce sa cunoasca oameni care au activat in domeniul aviatiei si care le pot indruma pasii. Nu e usor sa iei acest interviu, fie ca esti femeie fie ca esti barbat, trebuie sa stii la ce sa te astepti si sa nu te dai batut dupa prima incercare. E posibil ca pur si simplu sa nu fii ceea ce ei cauta la acel moment. Dar nu dispera, visele se implinesc!

Un astfel de pas nu inseamna ca iti schimbi doar jobul, ci si viata, iar o astfel de decizie nu poate fi luata fara o analiza serioasa.

Mult succes!

vali1

 

 

banner-mobile banner-mobile

1 Comment

  • Reply eugen 29 mai 2015 at 3:54 pm

    eI vALI TREBUIE SA VORBIM :d

  • Comenteaza