Povestea Oanei, stewardesa Small Planet

24 mai 2018

 

Pe Oana am cunoscut-o in cadrul cursului de pregatire privat, one-to-one, si am stiut din primul moment ca o sa reuseasca. Cu temele facute si extrem de ambitioasa, avea un obiectiv foarte clar: acela de a deveni stewardesa si de a-si schimba complet viata odata cu imbracarea uniformei de insotitor de bord. Si a reusit de la primul interviu. Oana a obtinut jobul de stewardesa la Small Planet si va incepe trainingul de pregatire in mai putin de o saptamana. Iata povestea ei:

  • De ce stewardesa? De ce ai ales aceasta meserie?

De mai bine de 10 ani zbor, ca pasager bineinteles iar in tot acest timp mi-a placut sa vad stewardesele in avion sau in aeroport, le admiram si ma gandeam cat de frumoasa trebuie sa fie meseria de insotitor de zbor! Nu m-am gandit niciodata ca o sa ajung si eu stewardesa pentru ca viata mea avea atunci un alt drum. In martie insa, am decis sa imi schimb total viata si uitandu-ma pe Facebook am vazut pagina Cum Ajungi Stewardesa si am spus: „de ce nu”? Pentru ca era meseria pe care o admiram de mult timp si in sfarsit aveam sansa sa incerc ceva nou.

  • De ce ai ales Small Planet? Te puteai orienta catre multe alte companii aeriene din tara noastra, Europa sau Orient.

Small Planet e o companie in plina dezvolatare, avioanele lor, culorile, uniformele, toate inspira veselie si entuziasm si cred ca asta m-a convins in primul moment. Eu locuiesc in Germania unde nu aveam atat de multe variante unde sa aplic si sa am si succes avand in vedere ca vorbesc limba germana bine dar am probleme inca la capitolul scris. Insa Small Planet nu cerea germana ci cerea engleza la perfectie. Norocul meu. A fost si primul anunt pe care l-am gasit pe site-ul de angajari in aviatie in aceea zi, asa ca am decis sa aplic.

Am depus CVul si a doua zi am primit raspuns de la un recrutor, deoarece mai avea nevoie de anumite detalii despre mine. Dupa 2 zile am primit o invitatie la interviu, unde aveam de ales intre 4 locatii. Eu am ales Paderborn pentru ca in ziua in care se tinea interviul in Paderborn eram disponibila iar lucrurile s-au legat foarte bine!

  • Cum a fost interviul Small Planet? Ce probe ai avut si cati candidati ati fost?

Interviul a inceput la ora 9.00. Am plecat foarte devreme de acasa si dupa 3 ore de condus am ajuns in locul unde se tinea interviul. Doar eu alaturi de alti 9 candidati! Dupa o scurta prezentare a companiei am fost rugați sa ne prezentam fiecare, pe rând,  in 2 minute! M-am ridicat a doua, doar pentru ca vroiam sa termin mai repede! Nici nu îmi mai aduc aminte ce am spus exact fiindca aveam mari emotii, vocea îmi tremura si asta mai ales pentru ca eram la primul astfel de  interviu. După ce am terminat prezentarea m-am așezat la locul meu si aveam sa aflu mai tarziu ca dintre toți cei prezenti eram doar doi candidați fără experiența in aviatie. Deci dacă vroiam intr-adevăr job-ul trebuia sa las emoțiile deoparte. Dupa 5 minute de pauza au fost facute primele eliminari. 2 candidati au plecat si am avut norocul sa raman in continuare in concurs.

Urmatoarea proba a fost proba de grup care a inclus un joc de echipa, un joc de memorie mai exact, si cartonase.  Am rezolvat doar partial situatia in cele 5 minute ale probei, insa nu asta conta. Mi-am amintit ca nu trebuie sa ma comport ca un lider si ca tot ceea ce conteaza de fapt, este munca in echipa. Al doilea joc de grup a inclus un cartonas, tinut de un membru al grupului, fără ca noi sa il vedem, și acesta trebuia sa răspundă cu da sau nu la întrebările pe care restul grupului le formula. 5 min -10 întrebări după care trebuia sa spunem ce era pe cartonas! 3 candidati au parasit sala după aceasta proba!

Proba care a urmat a fost o proba scrisa, pentru ca am primit fiecare o foaie de hartie pe care a trebuit sa scriem 5 propozitii care sa includa o caraterizare. Dupa 15 minute am aflat ca sunt norocoasa si raman mai departe pentru ultima proba: interviul final. Am intrat printre primii la discutie, fiindca era deja destul de tarziu iar eu aveam de condus alte 3 ore pana acasa. Dupa ce am predat o serie de acte am primit intrebari despre mine, despre experienta mea anterioara, despre etichetele puse insotitorilor de bord, dar si intrebari despre potentiale situatii care pot sa apara in avion.

Interviul a durat 30 de minute si raspunsul urma sa soseasca dupa 10 zile. Surpriza insa, a doua zi am primit deja email cu o oferta de junior cabin crew pentru baza din Paderborn. Bucuria a fost imensa, pentru ca reusisem inca de la primul interviu. Printr-un schimb de email-uri cu staff-ul Small Planet in care le-am explicat ca orasul este destul de departe de casa mea, am reusit chiar sa îmi schimb baza la Cologne iar pe 30 mai voi incepe trainingul de obtinere a licentei de zbor, in Polonia!

  • Te astepti sa iti fie usor in aceasta cariera? 

Cu siguranta nu o sa fie usor, mai ales pentru ca este un domeniu complet nou. Nu stiu exact la ce sa ma astept, insa acest job cred ca imi poate deschide orizonturi noi si voi cunoaste multi oameni noi. In plus, ma bucur enorm ca am reusit sa obtin aceasta pozitie in Germania, atat de aproape de casa mea, si ca ii pot oferi un viitor mai bun fiicei mele, care locuieste cu mine aici. Acesta este probabil motivul principal pentru care nu am aplicat la un job de stewardesa in Orient sau in alta tara.

  • Sfaturi sau recomandari pentru cei care viseaza inca la acest job?

In primul rand vreau sa iti multumesc pentru sfaturile date la curs si pentru ceea ce m-ai invatat! Fara cursul one-to-one facut cu tine nu as fi stiut cum sa reactionez sau la ce sa ma astept! Multumesc! Apoi, cei care aplica la acest job trebuie sa aiba încredere in ei, fiindca poti sa reusesti doar dacă vrei! Intr-un moment al vieții in care credeam ca totul se naruie, am vrut și am putut si cred ca fiecare dintre noi poate dacă isi doreste cu adevarat!

Felicitari, Oana, suntem mandri de tine! Iti uram zboruri line si abia asteptam sa te vedem in uniforma Small Planet!

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviul de angajare ca stewardesa, vino si tu la urmatorul Curs de Pregatire Cum Ajungi Stewardesa, cu Cristina Toader – fosta stewardesa Emirates si Wizz Air, pe 14-15 Iulie. Detalii aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/14-15-iulie-curs-de-pregatire-pentru-interviul-la-o-companie-aeriana/

 

banner-mobile banner-mobile

Nu sunt comentarii

Comenteaza