Pro/Contra. Curse lungi sau curse scurte? Ce alegi atunci cand zbori ca stewardesa?

14 februarie 2019

 

Cand vrei sa te angajezi ca stewardesa, analizezi atent compania aeriana pentru care urmeaza sa aplici si careia urmeaza practic sa iti dedici urmatorii ani din viata. In afara de uniforma, destinatii, aeronave sau baza, un alt aspect important atunci cand alegi pentru ce companie sa lucrezi, il reprezinta programul de zbor si mai ales, tipul zborurilor pe care le vei opera. Pe vremuri, stewardesele zburau doar pe anumite destinatii, si cu cat castigai vechime sau inaintai in grad, schimbai destinatiile (ajungeai astfel si in destinatii indepartate, exotice). Acum insa, mai ales in Orient, lucrurile stau mult mai simplu: toata lumea zboara pe toate destinatiile, in intreaga lume, din prima zi in care imbraca uniforma. In SUA si Europa dar si la companii mai mici, inca se practica procedura ca cei noi sa aiba curse scurte, si cei cu experienta sa primeasca zborurile lungi.

Asa ca, astazi o sa cantarim putin avantajele si dezavantajele curselor lungi, versus curse scurte. Sau oare e mai bine sa ai un mix, in orarul de zbor?

CURSE LUNGI (LONG-HAUL)

Pro

 • Zborurile lungi de-obicei duc catre destinatii exotice si ai sansa sa interactionezi cu persoane de diferite culturi.
 • Cand ai un zbor lung, automat si layoverul (ramanerea) de la destinatie, creste. Astfel, daca ai o cursa de 16 ore dee exemplu, poti sa ai layover si de 3 zile la destinatie. Timp in care poti nu doar sa vizitezi mai mult, dar si sa interactionezi mai mult cu colegii.
 • Pe zborurile lungi ai timp sa te si odihnesti iar ritmul de lucru nu e atat de rapid. Multi pasageri dorm si atunci si tu, ca insotitor de bord, reusesti sa te relaxezi putin.
 • Cursele lungi sunt facute intotdeauna cu avioane mari, astfel ca ai spatiu destul de mult sa te misti si sa iti faci treaba in voie.
 • Pe cursele lungi, echipajul primeste si pauze de odihna, in CRC. Astfel, 3-4 ore pe cursa, reusesti sa dormi si sa te incarci cu energie pentru destinatia in care urmeaza sa ajungi.

Contra

 • Daca nu te odihnesti cum trebuie inainte de o cursa lunga, vei fi extrem de obosit la terminarea acesteia, si chiar daca ai un layover lung, vei fi prea obosit ca sa iesi din hotel si sa explorezi imprejurimile.
 • In afara de jetlag – de care cu siguranta vei suferi dupa fiecare cursa lunga, expunerea prelungita la mediul artificial din avion (presiune, oxigen), te va face si mai obosit/a.

CURSE SCURTE (SHORT-HAUL) 

Pro

 • Cursele scurte sunt de-obicei puse intr-un orar ceva mai regulat, vei fi obisnuit cu un anumit sistem de zbor si avantajul major este ca, atunci cand ai o cursa scurta, dus-intors, la finalul zilei revii la tine acasa, sa te odihnesti.
 • Cand zbori pe curse scurte reusesti mult mai usor sa pastrezi o relatie sentimentala, o relatie buna cu prietenii si familia si sa ai practic, un program mai bine stabilit (mers la sala, cursuri, etc.).
 • Atunci cand ai de-a face cu pasageri sau colegi dificili, gandul ca zborul este rapid, dus-intors si scapi, te ajuta sa treci peste zi cu zambetul pe buze.

Contra

 • Cursele scurte incep de-obicei foarte devreme dimineata, asa ca va fi nevoie sa te trezesti la ore gen 3-4 am. Daca se mai acumuleaza si ceva intarzieri, ramanerea de la destinatie (care oricum este de 1-2 ore), devine si mai scurta.
 • Avioanele cu care se zboara pe cursele scurte sunt mai mici, iar zborurile sunt mai mereu pline. Timpul fiind scurt, echipajul trebuie sa se miste repede, sa rezolve rapid orice situatie si sa fie mereu in priza. Poate fi mult mai obositor decat un zbor lung.
 • Chiar daca e o cursa scurta, nu e mai putin obositoare decat o cursa lunga. Insa perioada de odihna primita dupa, e mai scurta decat cea dupa un long-haul. Daca mai pui ca acumulezi si ceva intarzieri, cu siguranta te vei simti mereu obosit. Totusi, multi ar spune ca scapi de jet-lag.
 • Pe cursele scurte nu reusesti sa te imprietenesti la fel de bine cu colegii.

Concluzii

Personal, am zburat si la Wizz Air (unde aveam numai curse scurte, de tipul turn-around) dar si la Emirates, unde am facut curse lungi si extra-lungi. Concluzia este ca nu exista o varianta buna sau o varianta rea si ca practic totul depinde de tine, de echipaj si de ceea ce preferi. Unele persoane rezista mai bine la jetlag, altii se trezesc foarte usor dimineata. In afara de asta, atunci cand esti singura, e posibil sa preferi cursele lungi, dar prioritatile sa ti se schimbe cand ai o familie, si sa alegi apoi cursele scurte, care iti permit sa revii seara acasa, la familie. In principiu orarul de zbor pentru o stewardesa este flexibil, astfel ca vei putea sa alegi, in timp, ceea ce ti se potriveste mai bine.

Sursa: cabin crew wings

16-17 noiembrie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri aici:  https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Nu sunt comentarii

Comenteaza