Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

12 septembrie 2017

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

 • Pot merge la interviurile pentru companiile din Orient (Etihad, Emirates, Qatar) înainte de a împlini 21 de ani?

Da, puteti merge cu pana la 3 luni inaintea implinirii varstei de 21 de ani. Dar nu mai devreme. Esti acceptat sa sustii interviul la 20 ani si 9 luni fiindca oricum intregul proces de recrutare dureaza in jur de 3 luni iar pana la momentul deplasarii tale in Orient, vei fi implinit deja varsta obligatorie.

 • Pot merge la interviu dacă am aparat dentar?

La companiile din Europa, aparatul dentar este permis, atat la interviu cat si dupa angajare. In Orient insa, nu este acceptat nici la interviu si nici dupa.

 • Am discount la bilete daca lucrez ca și cabin crew?

Daca lucrezi ca si insotitor de bord la o companie de linie, beneficiezi de bilete cu reducere de 50% (confirmate) sau chiar de 90%(stand-by, neconfirmate, in limita locurilor disponibile din avion). Pentru companiile low-cost, angajatii au preturi preferentiale la biletele companiei, atat pentru ei cat si pentru prieteni sau familie.

 • Este un plus dacă folosesc in ziua interviului culoarea de ruj a companiei respective?

Daca te avantajeaza acea culoare, da. Daca nu te simti confortabil cu acea nuanta de ruj, e mai bine sa renunti si sa porti o culoare care te scoate in evidenta. Nu inseamna ca daca mergi la Emirates trebuie sa pui rujul rosu, la fel cum nu trebuie sa porti ruj roz daca mergi la interviul Wizz Air.

25-26 iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

 • Putem merge la interviul pentru companiile din Orient și in alte tari decât cea de rezidenta?

Daca iti permiti, bineinteles. Si eu, la randu-mi, am obtinut jobul de stewardesa Emirates la un interviu din Belgia, asa ca, iata in articolul de mai jos care sunt sfaturile de care trebuie sa tii cont cand alegi o alta tara pentru interviu: https://www.cumajungistewardesa.ro/cum-decurge-un-interviu-intr-o-alta-tara/.

 • Din momentul in care ajungi in Dubai, exista posibilitatea sa mai fii trimis inapoi acasa din anumite motive? Daca da, care ar fi acelea?

Bineinteles. Companiile din Orient – fie ele Etihad, Emirates sau Qatar – te pot trimite acasa in orice moment al trainingului. La Qatar regulile sunt foarte stricte si nu sunt putine cazurile in care unele persoane au fost trimise acasa pentru diferite semne descoperite pe corp, probleme la analizele medicale sau certuri cu colegii. La Etihad si Emirates, principalul motiv pentru care poti fi eliminat din training il reprezinta testele medicale (radiografia pulmonara, testul antidrog). Rar se intampla ca cineva sa fie trimis acasa din alte motive decat cele medicale.

 • Daca pici un examen din perioada de training, ai posibilitatea sa il redai?

Bineinteles. Ca sa treci un examen trebuie sa acumulezi un minim de 85%. Daca nu ai reusit asta, poti sa dai din nou examenul, cu conditia sa obtii 90% si tot asa. Daca tot nu reusesti sa iei examenul, ti se da o noua sansa: refaci saptamana de training (practic ramai repetent o saptamana), si la final, dai din nou examenele. Cat timp am zburat nu am intalnit pe nimeni care sa nu reuseasca sa treaca de examene.

 • In urma examenelor primesti note? Daca da, conteaza pentru o eventuala departajare?

La examene se primesc procente/note, da. In cazul in care ai un dosar foarte bun, cu 100%, conteaza clar in momentul in care aplici pentru promovare.

 • Cum se procedeaza cu vizele pentru anumite tari? Atat cele care se obtin mai greu (SUA), cat si cele care se obtin in momentul in care ajungi in aeroport?

De vizele stewardeselor se ocupa compania la care lucrezi. Viza de SUA se obtine la consulatul din Orient si interviul este aranjat de companie. Pentru restul vizelor, insotitorii de bord au un regim special si obtin multe vize direct in aeroport sau nu au nevoie de ele, fiind membri de echipaj de zbor.

 • Daca participi la o recrutare Emirates, desi nu ai ajuns la interviul final si nu ai respectat regula de asteptare de 6 luni, compania are o baza de date de unde poate afla ca ai „trisat”?

Daca ai facut si aplicatia online, da, se poate afla si vei fi eliminat, chiar daca de data aceasta ajungi pana la interviul final. Daca nu ai facut o aplicatie online, nu te pot verifica.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, pe site-ul nostru.

Zboruri line!

25-26 iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

7 Comentarii

 • Reply Ana 12 septembrie 2017 at 3:14 pm

  Buna, la ultima intrebare raspunsul tau a fost ” daca ai facut si aplicatia online, da” dar din cate stiu eu Emirates face recrutari doar online in prezent, nu mai au open days. Sau despre ce aplicatie online este vorba? Multumesc.

  • Reply Cristina Toader 12 septembrie 2017 at 4:03 pm

   Momentan Emirates nu face deloc recrutari. Vorbim despre modul de selectie care s-a facut pana acum! Vorbim despre Open Day, fiindca in cazul Assessment Day oricum nu te poti prezenta decat cu invitatie!

 • Reply Simona 16 septembrie 2017 at 12:04 pm

  Buna ziua, daca am participat la interviul Wizz Air si nu m-am inscris online insa am completat o fisa cu datele personale in ziua recrutarii, credeti ca sunt adaugate in baza lor de date. Ar trebui sa astept 6 luni sau pot „trisa”?

  • Reply Cristina Toader 16 septembrie 2017 at 10:38 pm

   Buna, trebuie sa astepti 6 luni 🙂

 • Reply Mihaela 30 mai 2018 at 8:28 pm

  Buna Cristina. As dori sa stiu daca la Wizz Air se accepta aparatul dentar. Stiu ca sunt stewardese la Wizz Air cu aparat dentar ,de aceea intreb. As dori sa stiu daca m-as duce la interviu, ar exista sanse sa ma accepte?
  Multumesc frumos!

  • Reply Cristina Toader 31 mai 2018 at 10:40 am

   Toate companiile din Europa accepta 🙂

 • Reply Mihaela 30 mai 2018 at 8:30 pm

  Sau dacă sint alte companii care acceptă candidate cu aparat?

 • Comenteaza