Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

19 septembrie 2017

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

  • Am nevoie de licența de zbor pentru a aplica la Wizz Air?

Wizz Air nu cere licenta de zbor valabila, la interviul de angajare. Compania ofera gratuit, pentru candidatii selectati, trainingul/scoala de aviatie.

  • Este obligatoriu sa știu sa inot?

Da, cand lucrezi ca stewardesa este obligatoriu sa stii sa inoti. In Europa testele se fac fara vesta de salvare iar la companiile din Orient, porti vesta de salvare pe tot parcursul probei de inot.

  • Este necesară relocarea pentru companiile din Orient?

Intotdeauna. Daca alegi sa lucrezi ca stewardesa in Orient va trebui sa te muti in Dubai (pentru Emirates), Doha (pentru Qatar) sau Abu Dhabi (pentru Etihad).

  • Se plătește trainingul pentru companiile din Orient/ Wizz? 

Companiile din Orient si Wizz Air ofera gratuit trainingul de obtinere a licentei de zbor. Singura obligatie este sa ramai angajat cel putin 12 luni, in caz contrar fiind nevoie sa achiti contravaloarea pregatirii.

  • Cat durează pana primesc un răspuns după interviul final? 

In functie de companie, raspunsul dupa interviul final vine dupa 2 zile sau dupa 6 saptamani. La Etihad si Qatar raspunsul vine dupa doar cateva zile (3-5 zile) urmand ca dupa analize medicale si verificari sa soseasca si raspunsul final. La Wizz Air mailul de raspuns vine dupa 2 saptamani iar la Emirates primesti Golden Call-ul dupa 6 saptamani.

  • Cat timp ai la dispoziție atunci cand ajungi intr-o destinație? 

La companiile din Romania nu exista layovere, iar toate zborurile sunt dus-intors. La companiile din Orient, layoverul – durata de sedere intr-o destinatie – difera, in functie de oras/zbor. Astfel, se poate sta intr-un oras de la 24 de ore (Europa, Africa), la 30 de ore (Asia) sau 54-72 de ore (America, Australia).

  • Este testul psihologic de la Emirates proba eliminatorie? 

Nicidecum. Testul psihologic/de personalitate de la Emirates are loc la finalul zilei si este parcurs doar de cei admisi pana la interviul final. Acest test are rolul de a cunoaste candidatii si profilul acestora si NU este eliminatoriu.

  • Se oferă feedback după interviu? 

Niciodata. De ce? E simplu. Pentru ca vei stii exact ce ai gresit, vei corecta fortat si cand vei ajunge sa zbori, vei avea o problema. De fapt, compania va avea o problema. Pe un zbor de 16 ore, la care se adauga oboseala si stres, dintr-un om iese ce e mai rau si mai ascuns. Nu spun ca nu se joaca teatru la interviul de angajare, pentru ca e greu ca toti cei 18.000-20.000 de insotitori de bordai unei companii din Orient sa fie la fel ca stil si personalitate, insa daca ti-ar spune exact ce ai gresit, te-ai concentra pe acel detaliu si nu pe intregul interviu.

  • Cat de des se zboară noaptea? 

Programul din aviatie este flexibil. In principiu, difera de la o luna la alta si zbori conform unui orar prestabilit. Uneori zbori dimineata devreme, alteori noaptea, alte dati conform unui alt fus orar. In Romania, poti sa zbori noaptea de 5-6 ori pe luna, iar in Orient si mai des de atat (poate si de 6-7 ori).

  • Pot conduce, ca femeie, in Dubai?

Qatar-ul si UAE sunt tari permisive pentru femei, mai ales daca lucrezi ca stewardesa si esti rezident. Astfel, poti fara probleme sa conduci, ca femeie, intr-una dintre aceste tari.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, pe site-ul nostru.

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza