Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

26 septembrie 2017

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

  • Cat durează trainingul la Emirates?

Toti insotitorii de bord de la Emirates trec printr-un training in limba engleza care dureaza 5 saptamani si are loc in Dubai, in cladirile centrului Emirates Aviation College. Trainingul include aspecte teoretice si practice de Safety, First Aid si service la bord. Se dau examene saptamanale, unde fiecare insotitor de bord trebuie sa obtina un punctaj de trecere (85%-90%). In perioada trainingului se cere un standard de performanta si dedicare.

  • Ce companii europene oferă cazare însoțitorilor de bord ?

In Europa, putine companii aeriene ofera si cazare in pachetul de beneficii pentru insotitorii de bord. Totusi, Primera Air si Smartlynx sunt 2 dintre companiile care platesc cazarea insotitorilor de bord.

  • Câte zboruri ai pe luna? Îți rămâne timp pentru viața personala?

In medie, o stewardesa lucreaza aproximativ jumatate dintr-o luna, nu mai mult de 15-16 zile. Insa, zborurile iti dau o altfel de oboseala si schimbarea fusului orar poate provoca neplaceri. Tocmai de aceea, de multe ori, desi esti liber, nu ai chef/stare sa iesi si sa ai activitati ca inainte, pentru ca te lupti cu oboseala. Totusi, chiar si asa, ca sa raspund intrebarii, da, ai timp suficient pentru viata personala, fiindca daca lucrezi ca stewardesa in Romania zbori in jur de 14 zile/luna, iar in Orient, in jur de 16zile/luna.

  • Ce fac stewardesele când zborul are intarziere?

Daca zborul are intarziere si aceasta intarziere este anuntata, acestea sunt sunate de dispecer si anuntate ca zborul are intarziere si asteapta acasa noi vesti despre ora de plecare. Daca au ajuns deja la aeroport, au facut check-in-ul si zborul are intarziere, echipajul asteapta in zona de briefing (un spatiu special destinat insotitorilor de bord, cu apa, cafea, etc) sau in lounge-ul aeroportului, unde ca intotdeauna, trebuie sa stea impreuna. Daca sunt deja in avion, cu pasagerii imbarcati, stewardesele asteapta, si ele, ca si ceilalti pasageri, ca avionul sa decoleze.

  • Cat de mult accent pun companiile aeriene pe zâmbetul echipajul de cabina?

Foarte mult. Zambetul este probabil cea mai importanta calitate a unei stewardese. Nu trebuie sa fie perfect, insa trebuie sa fie un zambet frumos si sincer, afisat pe intreaga durata a unui zbor, fie el si de 16 ore.

  •  Am fost plecat cu programul Work and Travel. Pot menționa acest lucru la interviu?

Bineinteles, este chiar indicat sa specifici. Orice experienta internationala, care a presupus munca cu oamenii si customer service trebuie mentionata la interviu si este un avantaj major. Faptul ca ai reusit sa te adaptezi unei alte culturi, chiar si pentru o perioada limitata de timp, constituie o bila alba la angajare.

  • Dacă lucrez pentru Wizz Air am cazarea asigurata?

Nu, Wizz Air nu ofera cazarea gratuita insotitorilor de bord, asa cum, de-altfel, nicio companie din Romania nu face asta. Totusi, dupa angajarea in cadrul Wizz Air, te poti muta alaturi de colegi in zona de Nord a capitalei, la o distanta mai mica de Aeroportul Otopeni.

  • Pot călători in zilele libere dacă locuiesc in Orient?

In afara de perioada de inceput, in care in functie de fiecare companie, exista o limita de 6 luni in care nu ai voie sa parasesti tara in scopuri personale, in rest, esti liber sa calatoresti in toata lumea in zilele tale libere. Ba mai mult, compania iti ofera o serie de beneficii, incepand de la discounturi majore la hoteluri si bilete de avion cu reducere de 90% pentru tine si familie.

  • Analizele pentru angajare la companiile arabe se fac in țara?

O parte dintre ele, da, se fac si in Romania. Insa, toate analizele medicale se repeta si in Orient, indiferent de compania aeriana pe care o alegi. In afara de analizele obligatorii cerute pentru licenta medicala de zbor, tara din Orient in care urmeaza sa primesti viza, cere de asemenea o serie de analize: radiografie pulmonara, hepatita A si B, sifilis, HIV, si de aceea toate analizele se repeta.

  • Pe perioada trainingului la Emirates se oferă salariu?

Da, din momentul in care ai ajuns in Dubai, esti platit cu salariul de baza, in valoare de aproximativ 4000 de dirhami. Pe langa aceasta suma, Emirates ofera si o prima de instalare, imediat ce ajungi in Dubai.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, pe site-ul nostru.

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza