Stewardesa in Romania sau in Orient? Ce alegem?

26 septembrie 2019

Pentru ca tot mai multe persoane isi doresc sa ajunga insotitori de bord, e bine sa stii, inainte de a alege acest drum, ce diferente sunt in acest job, intre tara noastra si strainatate. Pe langa renumele companiei la care alegi sa lucrezi, exista o serie de plusuri si minusuri, in ambele parti. In plus, multe persoane ne intreaba cum e mai bine sa isi inceapa cariera: in Romania la inceput, apoi sa plece in Orient, sau invers?

Diferente Orient/Romania

Orar de zbor

Daca alegi sa lucrezi in tara noastra, la WizzAir, Blue Air, Fly Romania sau TAROM, jobul in sine nu te tine departe de casa prea mult. Poate sa para chiar ca un job de birou, pentru ca de multe ori pleci dimineata de acasa si te intorci seara. E drept ca lucrezi de sarbatori si uneori noaptea, insa nu esti plecata mai mult de 12-14 ore. Intr-o luna ai in jur de 14 zboruri, asa ca restul de 16 zile sunt libere.

In Orient insa, lucrurile stau diferit. Acolo exista layovere ( timp sa vizitezi destinatia) de 24-48-72 de ore, hoteluri de 5 stele in care stai peste noapte, si esti plecata de acasa multe luni la rand. Daca nu ai o problema cu dorul de casa si familie, poate fi o varianta excelenta pentru tine.

Salariu

Salariul in tara noastra, ca insotitor de zbor, variaza intre 1.000 de euro si 1.300 de euro, in functie de companie si de cat de mult zbori. Asta pentru ca fiecare companie ofera un salariu fix (de obicei destul de mic), la care se adauga plata pe orele de zbor, diurne si comisioane din vanzari (in cazul in care se fac vanzari la bord, la companiile low-cost).

In strainatate, compania iti plateste cazarea si transportul catre aeroport si ofera un salariu de baza ceva mai mare, la care se adauga diurnele si orele de zbor. In Orient se ajunge astfel la 2.500 de euro, in mana.

Training/Pregatire

In Romania, ca sa te angajezi ca stewardesa, companiile iti cer scoala de aviatie. Scoala costa aproape 3.000 de euro, si nu iti garanteaza ca la final, ai si job. Asa ca, daca vrei neaparat sa lucrezi la Fly Romania, Blue Air sau TAROM, e o investitie necesara. Daca nu, nu renteaza.

In cazul companiilor arabe si Wizz Air (companie maghiara), dupa ce ai luat interviul, angajatorii se ocupa de toate costurile obtinerii licentelor de zbor. Iti fac trainingul, cursurile, pregatirea si investesc in tine. E drept ca esti obligat ca cel putin un an sa ramai la acea companie, in caz contrar urmand sa iti platesti contravalorea scolii de zbor.

22-23 octombrie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul Wizz Air si celelalte companii aeriene din Orient, cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Asemanari Romania/Orient

Zborul si pregatirea

Fie ca alegi sa fii stewardesa la noi sau in strainatate, pregatirea zborului se face dupa aceleasi reguli. Check-in-ul echipajului, briefingul dinaintea zborului, verificarea actelor sau verificarea avionului sunt reguli internationale care trebuie respectate indiferent de companie. Zborul in sine se desfasoara la fel. La fel si felul de a reactiona in caz de urgenta.

Uniforma

In toate companiile aviatice, uniforma stewarzilor reprezinta un brand. Este semnatura companiei, si de aceea se acorda foarte mare importanta. Fie ca e rosie, albastra sau bleu, felul in care angajatii poarta uniforma este extrem de important. Asa ca, indiferent pentru cine vei lucra, vei intelege in timp cat de mandru trebuie sa fii cand imbraci uniforma.

Interviul de angajare

Interviul de angajare pentru mai toate companiile care ofera gratuit trainingul de aviatie, se desfasoara la fel. Asta pentru ca recrutorii acorda foarte mare importanta acestui aspect si vor sa aleaga, „pe spranceana” candidatii. In cele 12 ore cat dureaza selectia, intervievatorii isi fac o parere daca te incadrezi in profilul candidatului perfect pentru jobul de insotitor de zbor.

Personal, am inceput in Romania si am continuat cu Orientul. Si cred ca pentru mine a fost foarte bine astfel. Insa, ca o recomandare, acum cand exista atatea informatii despre aceasta meserie, ideal ar fi, daca aveti de 21 de ani, sa alegeti companiile arabe un numar de 3-5 ani, dupa care sa reveniti in Romania, la o companie de la noi, la momentul in care doriti sa va intemeiati o familie.

Succes!

22-23 octombrie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul Wizz Air si celelalte companii aeriene din Orient, cu Cristina Toader si Ana-Maria Tutoveanu, ambele foste stewardese Wizz Air. Detalii si inscrieri aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

1 Comment

  • Reply Moldovan Daniela 3 august 2021 at 2:32 pm

    Bună ziua sunt interesată în legătură cu locul de muncă

  • Comenteaza