Stewardesele si dreptul la concediu de maternitate

6 iulie 2015
flying nanny

 

Qatar Airways si-a anuntat acum ceva vreme angajatii despre noua politica referitoare la drepturile stewardeselor care raman insarcinate. Daca pana acum regula era extrem de clara – ramai insarcinata, esti concediata- acum, compania a revizuit toate aceste reguli si a decis sa se alinieze alaturi de Etihad si Emirates care sunt ceva mai permisivi in acest domeniu.

Intrebarile de genul: „Ce fac daca sunt stewardesa in Orient si raman insarcinata?” primesc acum raspuns. Iata ca angajatorii din Orient s-au gandit si la aceste detalii si ofera compensatii si concediu de maternitate stewardeselor lor.

Qatar Airways

Scriam zilele trecute despre regulile stricte ale companiei arabe si cum stewardesele nu au dreptul sa ramana gravide sau sa se casatoreasca mai devreme de 5 ani dupa angajare, si asta doar cu acordul companiei. Ei bine, regula legata de concediul de maternitate s-a schimbat, iar acum orice stewardesa angajata de cel putin 12 luni la Qatar are dreptul la 50 de zile de concediu platit si un job la sol in perioada premergatoare nasterii. In plus, mai pot beneficia de inca 50 de zile de concediu neplatit, la cerere.

qatar qatar2

Etihad Airways si Emirates

Cele doua companii din UAE au introdus acum ceva vreme regula legata de drepturile stewardeselor de a ramane insarcinate. Astfel, Etihad da dreptul angajatelor de a ramane insarcinate dupa doar 1 an de la angajare si le ofera 45 de zile de concediu de maternitate, si un job la sol plus salariu de baza, dupa care se pot intoarce la zbor.

Emirates ofera mai mult concediu platit tinerelor mamici (in afara de cele 45 de zile obligatorii impuse de legea din UAE, mai poti prelungi medical concediul), salariu de baza si indemnizatie de cazare, insa doar daca stewardesa lucreaza pentru companie de cel putin 3 ani.

Concluzia: companiile din Orient se aliniaza regulilor internationale si ofera sansa tinerelor stewardese sa isi intemeieze o familie in Orient.

Zboruri line!

18-19 iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

4 Comentarii

 • Reply Mia Po 8 iunie 2017 at 1:55 pm

  Buna, iar pentru angajatele de la Wizz Air cum este cu concediul de maternitate?

  • Reply Cristina Toader 8 iunie 2017 at 4:21 pm

   Conform legii din RO – 2 ani de concediu maternitate.

   • Reply Mia Po 9 iunie 2017 at 11:48 am

    Multumesc mult pentru raspuns. Presupun ca este si o conditie si anume sa lucrezi cel putin un an, nu?
    Si inca o intrebare: din moment ce afli ca esti insarcinata incetezi activitatea, sau poti sa mai mergi totusi cateva luni?

    • Reply Svetlana 1 iulie 2020 at 1:04 pm

     Bună. În Europa nu pot poți zbura gravidă , imediat cum ai aflat despre sarcină trebuie să-i informezi și nu mai zbori. Sunt companii care te pot lăsa la sol pentru a lucra în administrație.

  Comenteaza