Stii in ce consta pregatirea pentru zbor a unei stewardese?

11 iunie 2014
pregatire

 

Pregatirea propriu-zisa a zborului pentru un insotitor de bord, incepe cu cel putin 12 ceasuri inainte de ora programata pentru prezentarea la aeroport. Cand, indiferent ce faci, trebuie sa nu mai consumi alcool. De multe ori, printr-o selectie aleatorie, esti testat atat pentru alcool cat si pentru droguri, inainte de inceperea zborului. Apoi, odihna este extrem de importanta inainte de orice duty. Mai ales daca te asteapta un zbor lung, de 16 ore. E nevoie sa fii nu doar odihnita ci si pregatita si vigilenta pentru orice situatie de urgenta care ar putea sa apara pe zbor.

Cu o ora inainte de a pleca spre aeroport, incepe pregatirea. Eu, personal, imi facusem un playlist dragut, cu piese care durau 60 de minute, piese alerte, care sa ma aduca in starea perfecta pentru job. Ajunsesem sa stiu ca la o anumita piesa mai am 20 de minute, s.a.m.d. Pregatirea de acasa include aranjarea bagajului (despre care am povestit intr-un articol anterior), pregatirea uniformei (o calci, o aranjezi si iti iei si o camasa si o pereche de ciorapi de rezerva in geanta), machiajul (indiferent de ora la care ai zborul, machiajul trebuie sa se incadreze in normele standard: fond de ten/pudra, ruj, rimel, blush) si coafura (coc de orice tip – french, classic).

Inainte de orice zbor, e obligatoriu sa iti verfici actele necesare: licente de zbor, licente medicale, pasaport, legitimatie, ID, asigurare medicala. Fara aceste acte, esti off-loadat (esti lasat la sol) de pe zbor.

Atentie: nu doar ca trebuie sa ai aceste acte la tine, dar este responsabilitatea ta sa fii atenta sa nu fie expirate. Odata ajunsa la aeroport, incepe briefing-ul. Tot echipajul (pe care de multe ori, il intalnesti pentru prima oara), se aseaza la masa de intalnire si urmeaza discutiile. Mai intai fiecare se prezinta, spune de unde vine si ce skill-uri speciale are (daca inainte a fost pompier, sora medicala … etc). Urmeaza apoi detaliile zborului, despre pasageri si aeronava si intrebarile de safety briefing. Intrebarile sunt adresate fiecarui membru al echipajului si trebuie ca raspunsurile sa fie conform procedurilor companiei. Altfel, risti sa te trezesti cu un raport negativ si sa fii trimis inapoi in training.

La finalul briefing-ului, echipajul pleaca spre aeronava, intotdeauna impreuna. Intr-un articol viitor, povestim despre pregatirea si verificarea avionului, inainte ca pasagerii sa se urce in aeronava.

Ramai aproape!

 

6 Comentarii

 • Reply Mada 9 august 2014 at 11:44 pm

  ce bine ca nu-mi place alcoolul de fel! 🙂

 • Reply Elena 17 octombrie 2015 at 12:43 pm

  Este parul scurt un impediment?

  • Reply CAS 19 octombrie 2015 at 10:43 am

   Buna. NU.

 • Reply Maria 25 aprilie 2016 at 11:38 am

  Părul trebuie neapărat coc?

  • Reply CAS 25 aprilie 2016 at 1:45 pm

   Da

 • Reply Larisa 4 aprilie 2017 at 2:52 pm

  Buna. La ce se refera ” raspunsurile sa fie conform procedurilor companiei ” ?

 • Comenteaza