UniversiFly. Interviu cu Steluta Racolta despre Scoala de Stewardese de la Cluj

14 noiembrie 2016

 

Cu incredere, optimism si profesionalism poti sa reusesti in orice domeniu. Desi experienta in aviatie nu era trecuta in CV inainte de 2013, experienta cu oamenii si reusita in marketing & management au facut-o pe Steluta Racolta, CEO UniversiFly si RSC Consulting un antreprenor cu mare succes in domeniul aviatic! Acum, dupa 3 ani de la intrarea in aviatia din Romania, doamna Racolta este lider in recrutarea viitoarelor stewardese si alege, anual, zeci si sute de tinere care zboara in toata lumea. UniversiFly, scoala de stewardese de la Cluj-Napoca este o noua scoala de aviatie care demonstreaza, zi de zi, ca poti sa reusesti atunci cand crezi in visul tau si faci lucrurile corect.

Iata, mai jos, raspunsurile oferite de doamna Racolta, despre ideea scolii, despre ce inseamna UniversiFly si cum schimba aceasta scoala vietile oamenilor care aleg o cariera printre nori dar si despre planuri de viitor si ce alte companii din Orient urmeaza sa mai vina in Romania!

1. Cum ati ales sa va implicati in domeniul aviatic? Ati avut, in trecut, legatura cu aceasta zona?

Dupa multi ani petrecuti in domeniul asigurarilor, avand functii de top management , in anul 2007 am renuntat la calitatea de angajat și am devenit antreprenor. Astfel a aparut ideea furnizării cursurilor de formare profesionala pentru adulti prin intermediul RSC CONSULTING. În anul 2013, dupa 6 ani de la infiintarea RSC CONSULTING, mi s-a propus un parteneriat foarte important cu o companie de recrutare internationala, pentru a le fi reprezentantul din Romania, moment în care ne-am acreditat ca și agenție de plasare de forță de muncă. Am desfasurat cu succes la Cluj Napoca, o serie de evenimente de recrutare de insotitori de bord pentru cateva companii de aviatie din Orientul Mijlociu si ne-am bucurat de un mare succes. Asta probabil si pentru ca domeniul aviației este unul care atrage privirile multor tineri si pana atunci, majoritatea evenimentelor de recrutare ale companiilor de zbor aveau loc in Bucuresti si nu intr-un alt oras din România, iar cei care recrutau erau direct reprezentantii companiilor aeriene, nu prin intermediul unei companii de recrutare.
În cadrul acestor evenimente am facut fericite peste 200 de românce care sunt și acum stewardese la companiile de aviație pe care le-am adus la Cluj Napoca.

steluta

2 Cum ati facut recrutarile pentru companiile aeriene?

Recrutarile si prescreening-ul pentru companiile aeriene le realizam cu o echipa de psihologi si specialisti in resurse umane. Primim profilul candidatului de la compania de aviație, apoi ne asiguram ca livram candidati in conformitate cu cerintele angajatorului. Eu personal am recrutat foarte multe persoane in trecut, in perioada in care am lucrat ca si Manager de Marketing & Dezvoltare, în asigurari, unde se cauta profilul omului care stie sa vorbeasca, sa se prezinte si sa ofere un produs dificil de vândut – polița de asigurare – care nu are forma, nu are culoare, nu are gust, miros. De acolo am expertiza de a organiza diferite evenimente si de a cunoaste diferite trucuri de recrutare.
In anul 2013 am facut ceea ce numesc un pionierat în România. Am ales pe sprânceană doar candidatii care se potrivesc exact cerintelor companiilor aeriene partenere. Procedurile de recrutare utilizate au inclus testarile de limba engleza scris și oral, prin care am urmărit motivatia fiecărei persoane care a aplicat pentru un job de stewardesa, inclusiv grooming. Dupa selectii riguroase, evenimentele de recrutare s-au repetat, astfel ca după anul 2013, am inceput sa avem 2-3 sesiuni de recrutare pe an.

3. Cum a aparut ideea Scolii de Stewardese UniversiFly?

Dupa primul eveniment de recrutare din anul 2013, organizat pentru compania de aviație Flynas (Arabia Saudita), managera de resurse umane a acestei companii a fost extrem de incantata de ce s-a intamplat la Cluj Napoca si mi-a recomandat să infiintam o Scoala de Stewardese in Romania. Atunci mi se părea un proiect irealizabil. Stiam ca este foarte greu si nu credeam că pot concretiza un asemenea proiect. M-au motivat argumentele acestei doamne care mi-a explicat ca desi Orientul Mijlociu nu se supune legislatiei UE din aviație, cu toate astea in Europa exigentele din aviație sunt foarte mari pe partea de siguranta si securitate a pasagerilor. Ca si companie de aviatie, ei isi doresc in plus, pe langa competentele pe care le au absolventele unei scoli europene, acele competente de customer service. Si, de fapt, asta ofera companiile din Orientul Mijlociu – Un training special de customer service. Aceasta este diferenta majora intre companiile de aviație din Orientul Mijlociu si cele din Europa. Astfel am stabilit împreună ca, daca școala de însoțitori de bord UNIVERSIFLY, acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română va instrui cursanții corespunzător cerințelor UE pe zona de safety&security, compania de aviație FLYNAS va fi interesată să angajeze constant absolvenții nostri, deoarece sunt în plin proces de extindere a flotei de aeronave.

Tot in anul 2013 am observat ca desi la sesiunile de recrutare au venit candidate foarte frumoase, cand recrutorul trebuia sa aleaga intre 2 tinere la fel de frumoase , desi vorbeau la fel de bine limba engleza, aveau trasaturi perfecte, totul era la superlativ, recrutorul o alegea pe cea care avea deja o pregatire la o scoala de stewardese sau era fostă stewardesa. La vremea respectivă, nu imi explicam de ce le alegeau asa, mai ales pentru ca recrutorii nu ofera feedback si nu spun clar de ce au ales candidatii respectivi. Așa am înțeles că abilitățile și competențele dobândite în cadrul scolii de stewardese sunt atuul persoanelor care sunt angajate la interviurile companiilor de aviație.

Asadar, proiectul de înfiintare a scolii a venit ulterior proiectelor noastre de recrutare de stewardese.

universifly3

universifly2

Înființarea Scolii de stewardese s-a concretizat în 2014, printr-o finanțare POSDRU – prin intermediul căruia am proiectat cele mai moderne manuale, am achiziționat echipamente de ultimă generatie, așa cum sunt în dotarea marilor companii de aviație, în acest moment. Avem o echipa de instructori foarte competenți în materiile pe care le predau cursanților și sunt extrem de implicați în tot ceea ce fac în cadrul UNIVERSIFLY, denumirea școlii începând din ianuarie 2016. Suntem extrem de onorați să știm că peste 650 de tineri au absolvit cu succes UNIVERSIFLY, și dețin atestat valabil UE, în doar doi ani jumătate de la înființarea școlii.

Am reusit sa îmbinam un pachet complet de servicii scoală de stewardese pe standarde UE și cu recunoaștere de către Ministerul Muncii din România + oportunitati de angajare dupa absolvirea cursurilor. Nu mai oferă nici o companie din Romania acest pachet de servicii, iar pentru intreaga echipa a UNIVERSIFLY acest proiect generează enorm de multe satisfactii, deoarece schimbăm viitorul celor care apeleaza la serviciile noastre, oferindu-le șanse concrete să înceapă o carieră reușită de însoțitor de bord.

4. Unde se pot angaja absolventii dupa terminarea cursurilor?

Desi noi pregatim absolventii pentru Europa si se pot angaja la orice companie aeriana din UE, multi dintre ei opteaza si pentru companii din Orientul Mijlociu sau Asia. Avem chiar 10 absolvente care au fost angajate la Hainan Airlines, in China, altii la German Wings, Ryanair, Wizzair, Blue Air, British Airways, Emirates, Etihad, Qatar Airways, Gulf Air, Oman Air, Flynas, Vueling Airlines, Primera Air, Thomas Cook, Smartlynx, si altele. Absolventii pot alege, in cunostinta de cauza, cea mai buna optiune pentru ei.

Trebuie să precizăm si un alt aspect foarte important ce ține de componenta juridică a unui contract de muncă de insoțitor de bord. În prezent sunt foarte multe persoane care muncesc ca si insotitori de bord în companii de aviație din Orientul Mijlociu. După finalizarea contractelor de muncă ale acestora pregătirea lor nu este recunoscută pe teritoriul Uniunii Europene, chiar daca au zburat ani de zile pentru marile companii gen Emirates, Qatar, Etihad. Practic nu le este recunoscută nici pregătirea, nici vechimea in muncă, nici cotizarea la anii de pensie. Lucrurile stau cu totul diferit dacă sunt absolventi ai unei scoli de stewardese acreditată, cu atestat valabil în Uniunea Europeană, la întoarcerea lor în țară, după ani de activitate la companii de aviație din Orientul Mijlociu.

5. Le garantati obtinerea unui loc de munca dupa absolvire, cursantilor?

Da, oferim o garantie de angajare. Datorită succesului de care se bucură absolvenții noștri la interviurile de angajare pentru însoțitori de bord organizate de către companiile de aviație, putem garanta un loc de muncă în această meserie, prin rambursarea a jumătate din costul taxei de școlarizare, în cazul puțin probabil, în care acestia, după absolvirea UniversiFly, sunt respinși la 10 interviuri de angajare ca însoțitor de bord,. UniversiFly este o scoala dinamica, face lucrurile cu suflet si dupa 4 saptamani de scoala, acesti oameni chiar au competentele potrivite de a se angaja in aviatie, imediat.

6. Cat costa si cat dureaza scoala de aviatie?

Cursul dureaza 4 saptamani și se desfasoara la Cluj Napoca în cadrul unui program de pregatire complex, de 8 ore/zi, uneori si in weekend, atunci cand unii instructori cu care colaborăm, care locuiesc în Bucuresti pot veni sa predea. Taxa de curs este de 1500 euro, plătibili în 3 rate egale. Avem si un pachet promotional pentru cei interesati: daca se achita integral taxa în prima zi de curs oferim un discount de 10%, astfel că taxa devine 1350 euro, iar daca cel interesat vine alaturi de un/o prietena, amandoi obtin o reducere de 20%, cursul ajungand astfel la 1200 de euro.
La UniversiFly insistam foarte mult ca toti cursantii nostri sa cunoasca foarte bine toate procedurile internationale care țin de siguranta si securitatea pasagerilor. Chiar daca multi se duc apoi la o companie unde vor fi reinvata proceduri conforme cu compania respectiva, vrem sa ne asiguram ca dupa cele 4 saptamani de cursuri, cursantii nostri sunt foarte bine pregatiti, conform standardelor UE.
Ce mai oferim, deosebit de orice alta scoala de aviatie, are caracter inovativ pentru noi. Anume că în ultima săptamână de curs, când cursanții nostri cunosc toate procedurile de urgență, dar și concepte concrete de Cum să te prezinți la un interviu de stewardese, vin pregatiți pentru o filmare, în tinuta specifica interviului de angajare. Astfel, fiecare cursant este filmat în timp ce expune procedura de Safety Demo, iar noi le oferim videoclipul de prezentare fiecărui cursant. Acest videoclip însoțit de CV (pe care invata sa il elaboreze tot in cadrul scolii) poate fi expediat prin email atunci cand aplica la un job, la companii de aviație cu sediul la mii de km distanță. Este un mod de prezentare inovativ, care, oferă un complex de informații recrutorului de la compania de aviație, deoarece acesta vede cine este candidatul, faptul că stie deja o procedură importantă cea de Safety Demo, ce nivel de engleza cunoaste, așadar il poate analiza mult mai obiectiv.

universifly4

universifly

7. Care este profilul candidatului care calca pragul scolii UniversiFly?

Avem candidati din toate judetele României, atât cu studii liceale, dar multi tineri cu studii superioare. Vin atat fete cat si baieti, cu varste de la 18 la peste 30 de ani, persoane care desi au absolvit medicina sau jurnalismul, de exemplu isi doresc o schimbare majora in viata lor si o cariera in aviatie. Tot timpul am fost sinceri cu candidatii nostri si, desi uneori vin si persoane de peste 35 de ani, care clar au sanse mai mici de a profesa , acestia tin neaparat sa faca aceasta scoala si sa isi incerce sansa la companii care angajeaza si persoane peste 35 de ani (de ex. Lufthansa sau British Airways).

8. Pentru ce companii aeriene ati facut recrutari?

Pana acum am facut recrutari pentru Flynas, Gulf Air si Oman Air. Recent am finalizat tratativele pentru a aduce la inceputul anului viitor, o noua companie de aviație in portofoliul nostru, o companie care nu a mai fost in Romania, dar care cu siguranta va fi primita foarte bine, de tinerii interesati să lucreze ca și însoțitori de bord, este vorba despre Kuwait Airways.

Multumim pentru informatii si ganduri, doamna Racolta! Va tinem pumnii si ramanem aproape sa vedem ce companii aleg sa mai vina in Romania prin intermediul RSC Consulting!

Zboruri line tuturor absolventilor!

 

1 Comment

  • Reply Calin Florin 14 noiembrie 2016 at 8:44 pm

    Universifly este punerea in practica a sloganului „Romania lucrului bine facut” Sigur ca ar fi de dorit sa apara oportunitati de angajare pentru absolventele / absolventii scolii si in industria aviatica romaneasca si sa nu mai fie nevoie ca frumusetea si inteligenta romaneasca sa mearga la „export” pe calea batatorita de doctori si asistente adica in „bejenie”.
    Mica echipa de la RSC Consulting a dovedit ca profesionalismul, spiritul de echipa, curajul, abnegatia pot sublima intr-un proiect numit Universifly. Numele alchimistului: Steluta Racoltea

  • Comenteaza