Viata de stewardesa. Ce inseamna un preflight briefing

10 octombrie 2014
emirates

 

Cand toate visele tale includ avioane, norisori, uniforme si zboruri, e de la sine inteles ca vrei sa stii cat mai bine ce inseamna viata de stewardesa. Daca auzi termenul de „preflight briefing„, frecvent, o sa iti explic mai jos, la ce se refera aceasta parte din jobul unei stewardese. Fie ca e vorba de o companie mica – Wizz Air – sau de o companie mare – Emirates – pregatirea dinaintea zborului se face la fel.

Primul pas dupa check-in

Cand ajungi la aeroport, cu 1-2 ore inainte de zbor, in functie de fiecare companie, trebuie sa faci check-in-ul si sa te indrepti catre sala unde are loc briefingul dinaintea zborului. Sala/masa unde va avea loc discutia si intalnirea cu ceilalti membri ai echipajului iti va fi indicata dupa check-in.

Cunoasterea echipajului

Cand ajungi in sala special destinata briefingului, te vei aseza la masa si vei astepta ca si ceilalti colegi din echipaj sa ajunga. In acest timp, poti sta de vorba, poti afla detalii despre zbor, etc. Cand toata lumea este prezenta, seniorul (purserul) incepe briefingul.

Ce se discuta

In timpul preflight briefingului seniorul anunta detaliile zborului: tipul avionului cu care se zboara, capacitatea, numarul de pasageri, persoane de la bordul avionului cu diferite probleme medicale, pasageri in scaun cu rotile, numar de copii/infanti, special meals. Apoi, seniorul deleaga pozitiile fiecarui membru al echipajului, in avion.

Intrebarile de verificare

Dupa ce sunt discutate aceste detalii, fiecare mebru al echipajului primeste 1-2 intrebari de verificare a cunostintelor, din zona de safety&security&medical. Intrebarile nu au rolul de a te „prinde” nepregatit, ci trebuie sa te induca in starea necesara zborului.

Pilotii

Cand toata lumea a primit intrebarile si informatiile necesare zborului, pilotii se alatura briefingului, se prezinta si aduc la cunostinta echipajului detaliile zborului, din punctul lor de vedere: durata zborului, traiectoria pe care se va zbura, daca sunt asteptate turbulente sau furtuni pe drum, cat dureaza taxi-ul in aeroport (rularea avionului pe pista, pana la momentul decolarii).

Briefing complet

Dupa ce toate detaliile pentru zbor au fost discutate si toti membrii echipajului s-au cunoscut intre ei, se pleaca, in grup, spre avion.

 

Zboruri line!

Sursa foto: Emirates.

 

 

2 Comentarii

  • Reply Ana 27 decembrie 2015 at 2:23 pm

    S-a intamplat vreodata ca un membru al echiajului sa raspunda partial corect sau deloc corect la intrebarile de la preflight briefing? Ce i s-a intamplat? Felicitari pentru site! Este foarte bine pus la punct.

  • Reply Mihai 16 mai 2016 at 2:45 pm

    In functie de companie, poate fi lasat la sol si trimis acasa, seful de cabina poate avea o discutie cu respectivul in drum spre avion sau absolut nimic…
    Sunt companii in care nu se pun intrebari fiecarui membru de echipaj in mod individual, ci se face o discutie de grup, la care participa toata lumea…

  • Comenteaza