Viata de stewardesa in vremea Covid-19

5 aprilie 2020

 

Viata de stewardesa nu e doar lapte si miere. Am spus-o inainte de aceasta pandemie si o voi spune si dupa. Daca va mai exista viata de stewardesa, asa cum o stiam noi. Insa sunt optimista si chiar cred ca aviatia isi va reveni iar lucurile vor reintra in normal mai repede decat credeam. Insa, ce vroiam sa spun de fapt, se refera la viata de stewardesa si la riscurile acestei meserii.

Da, majoritatea celor din jur vad doar calatoriile, salariile si hotelurile de lux in care stewardesele sunt cazate atunci cand ajung in toate colturile lumii. Insa viata de stewardesa presupune si niste riscuri: accidente aviatice, accidente de munca, probleme medicale, pasageri problematici, boli, iar acum, aceasta pandemie care a speriat intreg mapamondul. Si care a lasat pe drumuri milioane de oameni, care ne-a izolat pe toti de lucrurile frumoase si de cei pe care ii iubim.

Insa, pentru insotitorii de bord aceasta pandemie este cu atat mai dificila, cu cat jobul lor este complet diferit, nu este un job de birou in care sa poata lucra de acasa. Viata insotitorilor de bord s-a schimbat drastic in 2020, inca din momentul in care au aparut primele cazuri de Coronavirus in lume. Fiindca, asa cum stim cu totii, insotitorii de bord calatoresc extrem de mult, in intreaga lume.

Jobul de insotitor de bord a devenit tot mai periculos acum. Orice Cabin Crew poate sa se imbolnaveasca, mai ales pentru ca multe luni nu au avut voie sa poarte masti/manusi. Daca la companiile europene manusile erau absolut normale macar atunci cand se strangea gunoiul in cabina, ei bine, in Orient se considera o jignire. Foarte tarziu in vremea acestei pandemii, insotitorilor de bord li s-a permis sa se protejeze de aceasta boala si practic de orice alte boli care pot sa apara la bordul avioanelor sau pe care le pot lua de la miile de pasageri cu care intra in contact lunar. De asemenea, viata insotitorilor de bord s-a schimbat nu doar pentru ca acum au voie sa se protejeze, ci si pentru ca majoritatea companiilor aeriene si-au anulat complet cursele si stewardesele stau la sol, in asteptarea reluarii zborurilor. Initial numarul curselor s-a diminuat, apoi zborurile s-au oprit complet. Aceasta e totusi varianta fericita, daca insotitorii de bord nu se numara printre cei ghinionisti care au ramas complet fara loc de munca, peste noapte.

Industria aviatica e foarte afectata de acest virus, aeroporturile sunt inchise, toata lumea se izoleaza. La fel si stewardesele, care au stat zile in sir izolate sau chiar in carantina, fara sa ii vada pe cei dragi, preferand asta, decat sa riste sa ii imbolnaveasca. Nu mai sunt layovere, nu mai sunt zboruri, uniformele includ automat masti si manusi…jobul de stewardese nu mai este ceea ce stiam.

Insa sunt optimista. Chiar cred ca aviatia va fi una dintre primele industrii care isi va reveni. Ganditi-va ca desi avioanele nu zboara, multe companii aeriene inca sustin interviuri de angajare online. Pentru ca lumea e mare si toti ne dorim sa calatorim din nou. Chiar si acum, sunt zone pe glob unde avioanele inca zboara si unde lucrurile nu sunt chiar atat de negre. Companiile din Orient sunt sustinute de Guvern si deja anunta ca vor relua cursele. Cele europene mai intarzie putin, insa cu siguranta o data cu ridicarea interdictiilor isi vor reveni si ele. Lumea are nevoie de aviatie. Si noi avem nevoie de zboruri. Iar viata de stewardesa poate ca nu va mai fi la fel ca inainte, insa cu siguranta cei care iubesc sa zboare isi vor gasi din nou locul printre nori.

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza