Cum decurge un interviu intr-o alta tara?!

25 noiembrie 2016

 

Companiile din Orient vin frecvent in tara noastra pentru recrutari. Isi maresc, lunar, echipa de insotitori de bord cu cateva sute de noi angajati. Totusi, chiar daca interviurile sunt atat de dese, concurenta in Romania si in tarile din sud-estul Europei, este foarte mare. Cateva sute de fete se inghesuie si se lupta pentru un loc, la fiecare interviu. Asadar, ce e de facut ca sa iti cresti sansele?

Ei bine, poti incepe sa verifici site-urile marilor companii aeriene dupa interviuri in alte tari. Daca iti permiti, bineinteles. Insa, mai jos, o sa iti fac cateva recomandari legate de locatie si cum trebuie sa alegi cel mai bun loc in care poti obtine jobul mult dorit. Si eu, la randu-mi, am obtinut jobul de stewardesa Emirates la un interviu din Belgia, asa ca, iata mai jos care sunt sfaturile mele.

Pregatire interviu

Primul pas este sa intri pe site-urile companiilor din Orient (Emirates, Etihad, Qatar) si sa verifici urmatoarele interviuri. Alege un oras in care compania sustine Open Day in urmatoarele 2 luni. Nu alege tari din sud-estul Europei fiindca in Serbia, Bulgaria sau Grecia concurenta e la fel de mare ca la noi. De ce? Un salariu de 2500 de euro inseamna mult pentru noi, insa putin pentru tarile din Vest. Asadar, concurenta mica va fi intotdeauna in Germania, Belgia, Suedia, Norvegia,etc. Poti alege si UK, avem multe stewardese care au reusit acolo la interviuri, insa trebuie sa fii foarte sigura pe nivelul tau de engleza.

Pasul 2 este sa iti cumperi biletul de avion. Intotdeauna ia-ti avion cu o zi inainte de interviu si nu in ziua recrutarii, foarte devreme. Intoarcerea trebui sa fie cam in a treia zi dupa ce ajungi acolo. In total, rezerva 3 nopti de cazare. Hotelul ai grija sa fie destul de aproape de locatia interviului. Daca iti permiti, poate fi chiar la hotelul unde se tine interviul insa de multe ori preturile sunt destul de mari in locatiile alese de companii.

Pasul 3 este sa te pregatesti pentru interviu. Probele sunt aceleasi ca si in tara noastra, asa ca la acest capitol nu vei avea parte de surprize.

Interviul de recrutare

Ajungi la hotel, te cazezi, iti pregatesti tinuta. pozele si CV-ul pentru a doua zi si te odihnesti. Chiar daca esti intr-un oras nou, te sfatuiesc sa nu iesi sa explorezi in seara de dinainte fiindca e foarte important sa fii pregatita psihic pentru o zi plina, care urmeaza. In dimineata interviului, vei avea o surpriza: spre deosebire de sutele de candidati care vin in Romania, in tarile din Vest vin pana intr-o suta de oameni la recrutare. Dintre care multi nu sunt pregatiti asa cum trebuie si nici macar tinuta business nu o respecta. De aceea, vei iesi imediat in evidenta, pozitiv, prin ceea ce stii si cum te prezinti.

Vei primi, cu siguranta, o intrebare de genul: ” De ce ai venit aici la interviu?” Si multa lume se fereste sa spuna. Ei bine, raspunsul acceptat clar este: „Imi doresc foarte mult acest job si la ultimul interviu din Romania am fost plecata din tara, astfel ca am venit special aici, pentru interviu”.

Dupa ce convingi recrutorul despre seriozitatea ta privind participarea la acest interviu, probele se vor desfasura exact ca acasa. Poate ceva mai relaxat, fiindca sunt mai putini candidati si toti sunt mai putin stresati, recrutoarele mai blande. Asadar, rabdare, zambet si optimism si reusita ta este garantata.

De ce ai un avantaj cand participi la recrutare intr-o tara straina?

1. Pari foarte serios fiindca te-ai deplasat pana acolo pentru un job pe care ti-l doresti cu adevarat.

2. Esti mult mai pregatit decat ceilalti candidati pentru care jobul nu e la fel de important cum este pentru tine.

3. De-obicei iesi in evidenta prin zambet si empatie, fata de candidatii din Vest care sunt mai reci prin structura lor.

4. Sunt mult mai putini candidati si automat sansele tale cresc, atunci cand nu esti comparat cu alte 300 de persoane la fel de pregatite.

5. Nu vei fi tentat sa vorbesti in limba nativa cu colegii, ci in engleza, in timpul probelor, ceea ce iti va aduce o bila alba;

6. Vei avea prioritate la programarea interviurilor finale – fiindca veti fi cativa candidati din alte orase/tari si atunci ceilalti colegi va vor oferi sansa de a alege primii ziua interviului, in functie de biletul vostru de avion, pentru intoarcere.

Mentionez, inca o data, ca sunt sanse mari sa iei interviul si in Romania, sunt zeci de fete care reusesc aici, de fiecare data, insa daca ai emotii mari si nu esti suficient de sigura pe tine, iti cresti sansele considerabil, in Vest. Bineinteles, daca si tu consideri ca merita investitia in mica deplasare!

Mult succes!

banner-mobile

1 Comment

  • Reply Larisa 21 februarie 2017 at 4:03 pm

    Abia astept ziua în care am sa devin însoțitoare de zbor. Sunt sigura ca va fi cea mai fericita zi din viata mea , având in vedere ca îmi doresc acest lucru foarte mult. Sky is no longer the limit !

  • Comenteaza