Interculturalitatea in aviatie. Ce culori au pasapoartele din lume si de ce?

18 martie 2017

In atatia ani de cand scriem pe blog si va pregatim pentru jobul de stewardesa sunt convinsa ca am transmis clar un lucru: in aceasta meserie si in aviatie, se cauta culturi diferite. Se cauta diversitatea, se pretinde respect si apreciere din partea unei culturi pentru societate. Si, despre acest subiect am invatat cel mai bine la Emirates, acolo unde eram peste 120 de nationalitati si intalneam, zi de zi, oameni din toata lumea.

Desi trecusem cu totii prin acelasi interviu, eram totusi atat de diferiti: culoarea pielii, religie, continentul de pe care veneam. Si, desi purtam aceeasi uniforma, eram aranjate/machiate la fel, momentul in care treceam prin vama aeroportului, facea diferenta. Pasaportul nostru avea culori diferite. Chiar ieri mi-am amintit acest subiect, citind un articol – pe BrightSide – despre culorile diferite ale pasapoartelor, in functie de continentul sau orientarea politica a tarii din care provin. Si asa am ajuns la articolul de astazi: Ce culori au pasaportele din lume si de ce?!

Ne placea la nebunie sa facem poze de acest gen:

Pentru ca eram un echipaj complex, diferit si totusi la fel, care oferea cate ceva pentru fiecare cultura.

Dar, cate culori au, asadar, pasapoartele din lume?

Exista doar 4 culori pentru pasapoarte, in intreaga lume: visiniu(rosu), negru, albastru si verde. Mai jos o sa luam fiecare culoare in parte si veti afla si de ce.

Rosu – diferite nuante (visiniu)

Este cea mai raspandita culoare pentru pasapoarte fiindca se refera la istoria tarii respective (daca a fost sau este inca o tara comunista). Oamenii din Slovenia, China, Serbia, Rusia, Letonia, Romania, Polonia si Georgia au pasapoarte rosii. Toti membrii Uniunii Europene, mai putin Croatia, folosesc de asemenea pasapoarte de diferite nuante de rosu. Chiar si tarile interesate sa adere la UE – Turcia, Macedonia si Albania- si-au schimbat culoarea pasaportului, in rosu. Comunitatea – The Andean Community of Nations — formata din Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru — foloseste de asemenea pasapoarte visinii.

Albastru

Pasapoartele albastre urmeaza dupa cele rosii ca raspandire. Coperta albastra simbolizeaza „lumea noua”. Astfel, 15 tari din Caraibe au pasapoarte albastre, la fel ca si tarile din America de Sud, membre Mercosur – Brazilia, Argentina si Paraguay. Venezuela este exceptia, avand inca pasaport visiniu. Americanii au trecut si ei la pasaportul albastru in 1976!

Verde

Pasapoartele verzi sunt detinute de majoritatea tarilor musulmane. Mentionam Maroc, Arabia Saudita si Pakistan. Verdele este considerata ca fiind culoarea preferata a Profetului Mohamed si un simbol al naturii si vietii. De asemenea, si membrii ECOWAS – Africa de Vest: Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildes si Senegal — calatoresc tot cu pasapoarte verzi, fiind o caracteristica comuna a uniunii din care fac parte.

Negru

Cele mai rare pasapoarte sunt cele cu coperta neagra. Acestea sunt folosite de tarile din Africa: Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Chad, Congo, Malawi si altele. Si cetatenii din Noua Zeelanda folosesc pasapoarte negre, aceasta fiind culoarea lor nationala.

Zboruri line!

Sursa: Brightside
Sursa foto: Telegraph Uk

15-16 iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri aici:  https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Daca vrei sa te pregatesti pentru interviu intr-o sesiune privata, one-to-one, te asteptam aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/private-coaching-sesiune-de-consiliere-one-to-one-pentru-interviu/

Nu sunt comentarii

Comenteaza