Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

10 octombrie 2017

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

 • In Orient cazarea este asigurata?

Intotdeauna, la toate companiile de linie din Orient, cazarea este asigurata in apartamente de 2-3 camere, fara niciun cost suplimentar. Apartamentele sunt uriase, in jur de 120 de mp, fara balcon. Fiecare insotitor de bord are camera lui, cu baie separata. Sufrageria, bucataria, inca o baie si camera pentru masina de spalat sunt share-uite cu colegul de apartament. Sunt cateva sute de apartamente in fiecare cladire si sunt locuite doar de insotitori de bord, de acelasi sex, desi la unele companii cladirile sunt mixte. In mai toate zonele pentru stewarzi, aveam de asemenea, la parterul cladirilor, supermarket, masaj, spalatorie, farmacie.

Am scris despre cazarea pe care am avut-o eu la Emirates si conditiile pe care trebuie sa le respecti cand locuiesti intr-o astfel de cladire, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/unde-locuiesti-cand-pleci-ca-stewardesa-in-orient/

 • Cine se ocupa de obținerea vizei de rezident in UAE?

Compania (Emirates sau Etihad in acest caz) se ocupa de toate formalitatile de obtinere a vizelor tale. Doar trebuie sa trimiti copii dupa pasaport si ei iti vor trimite viza, pe email. Costurile sunt de asemenea suportate de companie.

 • Pe ce perioada este contractul la Emirates?

Teoretic, toate contractele sunt pe 3 ani. Insa, daca vrei sa pleci mai devreme, nu te tine nimeni cu forta acolo. La fel, daca vrei sa stai mai mult de 3 ani, contractul se prelungeste usor in cazul in care nu ai rapoarte majore sau nenumarate plangeri de la pasageri.

 • Trebuie sa port abaia dacă ma mut in UAE?

Emiratele Arabe Unite – mai exact Dubai si Abu Dhabi, orasele in care vei locui daca te angajezi ca stewardesa – sunt destul de permisive si pline de turisti. Localnicii poarta imbracaminte traditionala – femeile si barbatii sunt acoperiti, da. Insa pentru rezidenti si turisti nu se aplica aceleasi reguli. Trebuie totusi sa tii cont ca vei locui intr-o tara araba si sa eviti sa porti fuste extrem de scurte sau bluze foarte decoltate in timpul zilei, la mall. Insa nu va fi nevoie sa porti abaia.

 •  Pot merge la Assesment Day fără invitație?

Interviurile AD se fac doar pe baza de invitatia iar inca de la prima proba toti candidatii vor preda CV-urile, pozele si invitatia, astfel incat oricine incearca sa participe fara aplicatia anterioara, sa fie eliminat. Asadar, poti merge insa inca de la prima proba vei fi eliminat si te vei pune intr-o situatie jenanta in fata colegilor si recrutorilor.

 • Cu cat timp înainte afli programul de zbor?

Orarul de zbor se afiseaza in jurul datei de 20 ale lunii, pentru toata luna viitoare. Astfel, stii deja ce zile libere si ce curse ai, pentru urmatoarele 40 de zile, astfel incat sa iti poti face mereu un program si sa ai timp si de viata personala.

 • Dacă am cursul de prim-ajutor am un avantaj la interviu?

Bineinteles. Orice fel de pregatire in domeniul medical (cursuri de asistente, farmacie, prim-ajutor) reprezinta un mare avantaj si iti asigura o bila alba la recrutare. La aceste interviuri, pregatirea medicala este extrem de cautata.

 • Câți candidați selectează de obicei companiile? Au un număr exact pe care îl caută?

Niciodata. Companiile nu vin pregatite sa angajeze 30 de oameni, de exemplu. Daca vor gasi 18 oameni care sa fie conform profilului cautat, vor lua 18. Daca vor gasi doar 4 persoane care sa intruneasca toate calitatile cautate, vor lua doar 4. Companiile prefera sa vina mai des si sa vada mai multe persoane decat sa faca rabat de la calitate, alegand un anumit numar de candidati doar pentru ca trebuie.

 • Ai voie sa te odihnești pe zborurile lungi?

Cand ai un zbor lung, transcontinental, legea aviatiei impune ca echipajul sa se si odihneasca. Nu ai voie sa muncesti mai mult de 12 ore, consecutiv, fara pauza. Asa ca, daca ai un zbor de peste 16 ore, cam cata pauza poti primi in timpul zborului?

 • Durata pauzei stewardeselor este stabilita de Purserul (seful de cabina) de pe zbor, conform unor tabele si unor reguli impuse de legile aviatiei. De aceea, pauza pe care echipajul o primeste nu poate depasi 3 ore si 45 de minute. Echipajul se imparte in 2 sau 3 parti, in functie de numarul insotitorilor de bord si a duratei zborului, iar pauzele se iau pe rand. Echipajul primeste, o data cu uniforma, doua seturi de pijamale pentru odihna din avion.

Mai multe detalii despre locul unde se odihnesc stewardesele si pilotii, citesti aici:  https://www.cumajungistewardesa.ro/crew-rest-compartment-locul-nevazut-unde-echipajul-se-odihneste-in-timpul-zborului/

 • Se poate sa lucrez doar ca Flying Nanny la Etihad?

Nu, Flying Nanny ajungi doar dupa ce ai trecut de interviul de stewardesa, ai facut trainingul si ai obtinut licentele de zbor. Acest training de „dadaca in zbor” se face optional, celor care sunt deja angajati ca insotitori de bord Etihad si demonstreaza calitati deosebite in munca cu cei mici.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, pe site-ul nostru.

Zboruri line!

2 Comentarii

 • Reply Dan Adriana Teodora 10 octombrie 2017 at 9:10 pm

  Buna seara.Felicitari pentru blog.Am o serie de intrebari.Exista cumva limita de varsta?Si daca am 1.58cm pot fi acceptata?Se poate aplica direct pentru Emirates? Va multumesc.Astept raspuns.

 • Comenteaza